keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Siementen sadonkorjuuta

Loppukesä ja syksy ovat taas siementen sadonkorjuun aikaa. Siemenlisäys on todella halpa tapa saada suuria taimimääriä, ja toisaalta useiden kasvien kohdalla se on myös melko helppoa. Itse kerään perennojen, kesäkukkien ja hyötykasvien siemeniä talteen tulevia vuosia varten, mutta lisäksi minulla on tapana levittää mm. kylmäkäsittelyn vaativien sekä kaksivuotisten kasvien siemeniä puutarhaan jo syksyllä. Lisäksi kerään siemeniä toisten puutarhaharrastajien kanssa tehtävää siemenvaihtoa varten. Viime viikkoina olen kerännyt mm. tomaattien, chilien, tomatillon, akileijojen, vuorikaunokin ja etelänruusuruohon siemeniä. Esimerkiksi keijunmekon, perunkoison, salkoruusun, päivänhatun, papujen ja unikoiden siemensadon kypsymistä vielä odotan.

Etelänruusuruohon siemeniä

Perunkoison siemenet alkavat aivan lähiaikoina olla kypsiä kerättäväksi. Etualalla kukassa sini-ikiviuhko.

Tähän nimettömään, siemenkirjeestä peräisiin olevaan pensaspapuun ihastuimme niin maun kuin satoisuuden puolesta. Sitä olenkin jättänyt muutamia palkoja odottamassa tuleentumista.

Keräätkö sinä siemeniä talteen? Jos keräät, mitä?

Mukavaa keskiviikkoa!

6 kommenttia:

 1. Kerään siemeniä talteen sen mukaan mitä muistan ja mitä on saatavilla. Ideana pitää "varmuuspankkia", jos vaikka joku laji tai lajike sattuu kuolemaan. Tämän lisäksi myös siementen vaihdot ym, kiinnostaa ja usein siemeniä tuleekin yli oman tarpeen. Hyötykasvien siemenkeräys on ollut vielä vähäistä, mutta olisi mukava olla enemmän omavarainen myön näiden siementen suhteen. Etenkin helppojen, kuten herne, pavut, tomaatti ym. suhteen.

  VastaaPoista
 2. En vielä muista kuin sormustinkukista oo keränny siemeniä. Ystävä kesällä käy meillä ja ihastu kovasti niihin. Pittäähän niitä kerätä lissee erlaisii, kuhan valamistuuvat! En oo muita kuin kukkien siemeniä keränny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin suurin osa kerätyistä on kukkien. Tänä vuonna kokeilen ensi kertaa herneiden ja papujen siementen keräämistä.

   Poista
 3. Kerään kaikista mahdollisista (hys !!jopa lupiinin siemeniä otin talteen ,shh :)
  krassi/harsokukka /kehäkukkaa/samettikukkaa,tavis juttuja:))
  Aina yritän jotain uuttakin ,nyt hajuherneitä niiden valmistumista oottelen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kokeilen nyt hajuherneiden keräämistä ensimmäisen kerran.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...