keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Kompostorialueen kuulumisia

Yksi tämän kesän puutarhaprojekteistamme oli kompostointialueen kohennus. Jo varhain keväällä projekti lähti käyntiin, kun hankimme kaksi lämpökompostoria. Alkukesä kului kuitenkin muissa pihatöissä, ja lopulta pääsimme kunnolla alueen kanssa vauhtiin vasta heinä-elokuun vaihteessa. Nyt alamme kuitenkin olla jo voiton puolella, sillä tälle kesälle suunnitellut parannukset kompostointialueen suhteen ovat valmiina. Tuleville vuosille meillä on vielä lisää suunnitelmia alueen suhteen, mutta tällaisenaan alue kelpaa jo hyvin joksikin aikaa.

Alun perinhän meillä oli vain lehtikompostorit tontin takanurkassa. Nyt kompostointialue siirtyi etupihalle, jotta biojätteen vieminen olisi vaivatonta eikä esim. talvella tarvitsisi tarpoa koko tontin halki niitä kiikuttamaan kompostoriin. 

Alue oli aiemmin nurmikkoa, ja nyt nurmen poiston ja pohjien tekemisen jälkeen laatoitimme sen.

Laatoitus tehtiin tarkoituksella reilun kokoiseksi, jotta siinä mahtuu säilyttämään muutakin. Kuvanottohetkellä alueella oli vielä väliaikaissäilytyksessä mehiläistarhauksessa pesien alla käytettäviä kuormalavoja ja tyhjiä pesälaatikoita, jotka ovat siirtymässä muualle. Raudoitusverkoista on tulossa takapihalle uusi kärhötuki ja tikkaatkin sattuivat olemaan vielä paikalla vasemmassa reunassa olevan köynnöstuen maalaamisen jäljiltä. Kaiken tämän "roinan" tilalle olemme miettineet ainakin pienen pyörätelineen hankkimista. Takaa aluetta rajaa isotuomipihlaja-aita.

Kun alue valmistui, oli aika miettiä sen naamioimista tielle päin. Aluksi suunnitelmana oli tehdä kuormalavasta kesäkukilla somistettua viherseinää alueen reunaan, mutta lopulta suunnitelmat muuttuivat täysin, ja laatoituksen reunaan syntyikin uusi istutusalue viherseinineen. Tämän istutusalueen kasvilistoineen esittelen tarkemmin lähipäivinä.

Kivaa keskiviikkoa!

28 kommenttia:

 1. Minunkin haaveena olisi saada komposti takapihalle. On kyllä siisti tuo teidan laatoitettu alusta ja kaunis tuommoinen seinä takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli kyllä huima parannus kompostoritilanteeseemme.

   Poista
 2. Nyt on helppo pitää kompostien edusta siistinä, lakaiseminen riittää! Isotuomipihlja-aitakin tosii tuohon todella hyvin. Mietittekö mitään ratkaisua suotonesteelle, vai meneekö vain pensasaidan juurelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alueen siistinä pitäminen on tosiaan nyt helppoa. Suotonesteen talteenottonokka on noissa kompostoreissa niin, että nesteen saa otettua talteen. Ajattelin sitä ensi kesänä käyttää lannoitteena, mutta nyt nämä syksyiset menevät varmaan ihan vain pensasaidan juurelle.

   Poista
 3. Tosi siistiä ja toimivaa. Korkea pensasaita takana on hyvä näköeste. Laatoitusalue on hyödyllinen - aina on jotakin odottamassa vaikkapa kuljetusta seuraavaan pisteeseen, eikä ruohikolla ole kiva säilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta, laatoitetulle alalle on aina käyttöä.

   Poista
 4. Hyvän näköinen alue! Tuollainen pitäisi joka pihassa olla.
  Isotuomipihlaja on niin mainio, kun se kasvaa kapeaksi ja korkeaksi – ihan kuin rakennettu aita, paitsi se on elävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Isotuomipihlaja on kyllä ollut loistava ratkaisu tuohon raja-aidaksi.

   Poista
 5. Siisti ja vaivaton alue, mikä helapottaa kummasti arkia.....ja miksei pyhääki :)

  VastaaPoista
 6. Hienoa! Tärkeä alue, vaikka noita kompostoreita haluaakin vähän naamioida.

  VastaaPoista
 7. Erittäin siisti alue/käyttötarkoitukseen ja muuhunkin,siirto ym sväliaikais säilytykseen.
  Mukavaa loppuviikkoa!!

  VastaaPoista
 8. Siisti kompostialue. Laatotuksen ansiosta hyvä pittee puhtaana.

  VastaaPoista
 9. Hyvä, että hommasitte kerralla kaksi kompostoria. Itselläni ollut myös kaksi ja niiden käyttö ja täyttö on ollut kätevää. Kun toinen muhii niin toista voi käyttää. Tyhjennykset ovat olleet vuoronperään syksyin keväin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvältä tuo tyhjennyssysteemisi. Meillä toinen alkaa vähitellen täyttyä, toinen on vielä tyhjillään.

   Poista
 10. Siisti alue tuli! Laatoituksesta tuli tarpeeksi iso, joten siinä on hyvä pitää väliaikaisesti tavaraa tai vaikka käyttää polkupyörien säilytyspaikkana. Laatoitus on helppo pitää puhtaana eivätkä rikkaruohot ala rehottaa väleissä, vaikka jotain olisi pidemmänkin aikaa säilytyksessä. Raudoitusverkkoseinämä istutusalueen taustana on kiva idea. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Minna! Laatoituksessa on tosiaan monia hyviä puolia. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 11. Todella siisti kompostialue. Kasvit naamioivat sen pian, vaikka nuo biokompostorit ovat muutenkin ihan siistin näköisiä.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...