keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Väriminttuilua

Värimintut kuuluvat loppukesän suosikkikasveihini, sillä ne ovat kestäviä, helppohoitoisia ja muodostavat helposti suuriakin väriläiskiä puutarhaan. Käytän väriminttuja myös leikkokukkina ja toisaalta niiden pystyyn jääneet kuihtuneet kukinnot ovat kauniita talventörröttäjiä. Tuntuu, että aivan parin viime vuoden aikana värimintuista on tullut puutarhamyymälöihin paljon uusia, erivärisiä ja –korkuisia lajikkeita. Meiltä löytyy kolmea eri punaisen sävyä ja yksi lila. Valkoinen väriminttu minulla on etsinnässä. Tässäpä kuvakierros puutarhamme väriminttujen parissa!

Punaväriminttu aloittaa meillä aina väriminttukauden heinäkuussa ja kukkii elo-syyskuun vaihteeseen.

Kaaripenkki elokuun puolivälissä. Punaväriminttu loistaa vasemmalla, oikealla taas kukkii väriminttu 'Fireball', joka avaa nuppunsa yleensä heinä-elokuun vaihteessa ja jatkaa väriloistoaan syyskuulle.

Heinä-elokuun vaihteessa kukassa oli myös matala, purppuranpunaiseen ja violettiin vivahtava punaväriminttu 'Balmy Lilac', jonka istutin viime syksynä suklaakirsikkapensaan alle Pionirinteeseen. Muistelin kuvanneeni senkin kukintaa, mutta en kuitenkaan löytänyt yhtään kuvaa, joten se on kai jäänyt kuvaamatta sittenkin.

Viimeisenä kukintavuoroon tulee elokuun alkupuolella Liljarinteen väriminttu 'Blaustrumpf', joka hehkuu violettina edelleen.

Väriminttu 'Blaustrumpf'

Pidätkö sinä värimintuista? Mikä on suosikkilajikkeesi?

Kivaa keskiviikkoa!

14 kommenttia:

 1. Tykkään värimintuista! Minulla on melkoisen iso punaväriminttu, jonka ostin jostain puutarhapäiviltä samassa kassissa mirrinmintun ja parin lehtosalvian kanssa. Maksoin koko satsista muistaakseni vain kympin. Myös ne lehtosalviat ovat aivan mahtavia!

  Viime vuonna istutin lilan värimintun, joka on vielä aika pieni, eikä kukkinut tänä kesänä ollenkaan. Kesällä ostin vaaleanpunaisen värimintun kesäkukaksi, oli siis tarkoitus luopua siitä kesän päätteeksi, koska en pidä vaaleanpunaisesta. Se oli kuitenkin kimalaisten mielestä niin mahtava kasvi, että penkkiinhän se päätyi kesän lopuksi, sen kirkkaanpunaisen kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania väriminttuja sinulla! Tuo vaaleanpunainen on minulla etsinnässä.

   Poista
 2. Ihania ovat! Pitääkin katsella puutarhoilla, jos onnistuisin itsekin löytämään eri värisiä väriminttuja.

  VastaaPoista
 3. Upeita! Kaaripenkki on aivan mahtavan näköinen!

  VastaaPoista
 4. Kauniit värimintut! Meillä on tuota punaista ja se on kyllä kiva loppukesän kukkija. Valkoisia väriminttuja en ole koskaan nähnyt. Niitä pitääkin ryhtyä etsimään. Todella kaunis tuo kaaripenkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minä näin valkoisen toissa kesänä eräällä taimistolla, mutta en silloin älynnyt sitä ostaa, ja nyt olen harmitellut, kun ei uudelleen ole vastaan tullut. Täytyy ensi kesänä taas katsella, jos silloin vaikka tärppäisi. Nyt sille olisi paikkakin valmiina.

   Poista
 5. Ihanat värimintut.
  Ostin kerran "värimintun". Se olikin konnanyrtti. Kyllä harmitti.
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä tosi kurjaa, kun ostettu kasvi paljastuukin joksikin toiseksi. Minullakin on muutaman kerran käynyt niin. Mukavaa maanantaita sinulle!

   Poista
 6. En tiennyt, että väriminttuja on noin montaa lajia. Komeita! Nyt jäinkin ihmettelemään, missä meidän puutarhan värimintut oikein ovat.....ainakin ennen niitä oli äitimme istuttamina. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tuntuu, että väriminttujen valikoima on runsastunut paljon ihan parin viime vuoden aikana. Mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...