torstai 26. syyskuuta 2019

Kasvihuoneen viimeiset

Kasvihuoneen kuulumisista en olekaan kirjoittanut vähään aikaan, joten käydään kurkkaamassa, mitä sinne kuuluu. Tänä kesänä tomaatteja olemme saaneet enemmän kuin vuosi sitten, ja omat suosikkilajikkeeni ovat tulleet aiempaa selvemmiksi. Vesimelonien kanssa sen sijaan kävi tänä vuonna huonosti. Jostain syystä jo kasvamaan lähteneet raakileet menivät huonoiksi ja putosivat pois elokuussa. Kukkia riitti senkin jälkeen, mutta pölyttyminen ei enää onnistunut, vaikka kävinkin ahkerasti niitä pensselillä sutimassa. Niinpä jäimme tänä vuonna ilman vesimeloneja. Ananaskirsikoista ensimmäiset ovat pian kypsiä, ja tomatilloista olemme tehneet chilin ja sipulin kanssa herkullista salsaa jo monta kertaa. Chilit ovat kasvaneet ja tuottaneet satoa oikein mukavasti, säilöntään ja kuivattavaksikin niitä on jo riittänyt. Maissit taas kasvattelevat vielä tähkiään. Kurkut tuottivat hyvin satoa, viimeiset keräsimme muutama viikko sitten ja samalla veimme niiden kasvulaatikot jo pois kasvihuoneesta. Omia viinirypäleitä emme saaneet tänäkään vuonna, vaikkakin köynnökset kauniisti kiipeilevät kasvihuoneen takaseinässä.

Kasvihuoneen ympäristö on tänä kesänä muuttunut paljon kasvihuoneen pikkupation ja buried pot gardenin valmistumisen myötä. Ensi kesänä alueen muokkaus jatkuu.:)

Chilipaprika 'Anaheim' on ollut satoisa ja sopivan tulinen. Muutamia chilipaprikoita on vielä kypsymässä.

Paprika 'California Wonder' tekee suuria, hyvänmakuisia paprikoita. Osa näistäkin on vielä vihreitä.

Maustepaprikaa 'Biquinho' emme vielä ole maistaneet, sillä ensimmäiset hedelmät ovat vasta alkaneet kypsyä. Se pääseekin maisteluun lähipäivinä.

Ananaskirsikat ovat tänä vuonna aikaisemmassa kuin viime vuonna, sillä talvetin viime vuonna siemenestä kasvattamani taimet. Osa raakileista alkaa olla jo kypsiä.

Tomatilloon 'Purple' olemme rakastuneet täysin. Sitä kasvatin nyt ensimmäistä kertaa ja ehdottomasti kasvatan jatkossakin.

Maissi 'Golden Bantam' kypsyttelee vielä tähkiään.

Kasvihuonetomaatti 'Golden Sunrise' on tehnyt hyvin satoa. Nyt enää muutamia tomaatteja on siinä jäljellä.

Kasvihuonetomaatti 'Indigo Apple' alkaa sen sijaan vasta piakkoin olla korjuukypsä.

Kirsikkatomaatti 'Red Cherry' on ollut tämän kesän ehdoton suosikkitomaattimme. Sitä on syöty paljon ja raakileita riittää vieläkin.

Ananaskirsikat, chilit, paprikat ja tomatillot vehreyttävät kasvihuonetta. Reunoilla tomaateissa ei enää lehtiä ole kuin yläosassa, sillä olen niitä poistanut vähitellen.

Ensimmäiset viidakkokurkut alkavat pian olla valmiita maistelua varten. Niitäkin kasvatan tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Vähitellen lähipäivinä olen aloittamassa kasvihuoneen tyhjentämistä ja siivoamista. Kerään raa'at tomaatit kypsymään sisälle ja chilit, paprikat, ananaskirsikat ja tomatillot pääsevät sisätiloihin kasvivalojen alle. Ainakin ananaskirsikat talvetan ja samaa yritän myös tomatillojen ja parin chilin kanssa. Edessä on kasvihuoneen ja ruukkujen peseminen valmiiksi ensi kevättä varten. Lokakuun alkupuolella kasvihuone saa taas muuttua oleskelutilaksi syksyisine somisteineen.

Hyvää viikon jatkoa!

12 kommenttia:

 1. Tuota viinirypälettä olisi kiva itsekin kokeilla. :D
  Maissit laitoin tänä vuonna kasvihuoneeseen ja harmikseni kasvihuoneen hoito jäi tuolle (puutarhuri) miehelle vauvan vuoksi, mutta se ei ollut niin tarkkaan seurannut maissien tilannetta. Ne kasvoivat todella hyvin, mutta kun tajuttiin sadon olevan kypsä oli maissintähkät kuivahtaneet. Eli niille olisi saanut antaa kasvarissa rutkasti enemmän vettä. Harmittaa, koska satoa olisi tullut paljon.
  Tomaattisato jäi meillä todella pieneksi, mutta luotto pikku paprikat tuottavat satoa jälleen ihanan runsaasi. <3
  Aurinkoista loppuviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä viiniköynnökset tekivät kelpo sadon niin kasihuoneessa kuin avomaalla(Zilga). tyttären n.1.7 vuotiaalle pikkuvesselille ne maistuvat.Me viljelemme Tammisaaressa.

   Poista
  2. Kiitos, Jenspa! Maissit tosiaan vaativat kasvarissa runsasta kastelua. Meilläkin ne kärsivät kuivuudesta lomareissun ajan, mutta onneksi toipuivat siitä. Aurinkoista alkavaa viikkoa koko perheelle!

   Poista
  3. Zilga kasvaa meilläkin parhaiten, vaikka satoa siitä vielä ei olekaan tullut. Toivottavasti ensi vuonna pääsisimme maistamaan omia rypäleitä.

   Poista
 2. Tomaateille mennyt kesä olikin hyvin suosiollinen ja satoa tuli meilläkin ihan kiitettävästi.
  Tuota tomatilloa pitäisi itsekin kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaateille tämä oli tosiaan hyvä kesä. Kannattaa testata tomatilloa. Ainakin meillä se nousi yhdeksi itse kasvatettujen kasvisten suosikiksi.

   Poista
 3. Komeaa ja monipuolista satoa. Indigo applen-näköisiä tomaatteja oli itselläkin. Pitänee kaivaa nimi esiin... Mutta maukkaita olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo violettiin vivahtavat tomaatit ovat minustakin maukkaita.

   Poista
 4. Hyvin teillä on satoa tullut. Omat tomaatit ovat ihania.

  VastaaPoista
 5. Ihailen, jälleen kerran, viimeisen päälle suunniteltua ja hyvinhoidettua pihanne tätä kolkkaa.
  Mikään kaupasta ostettu tomaatti ei pysty kilpailemaan maussa itse kasvatetun kanssa.
  Ja lajikkeita on niin monta, että jokainen varmasti löytää suosikkinsa.
  Hyvin teille on tullut satoa.
  Minä olen kasvattanut ananaskirsikat, chilit, paprikat ja viinirypäleet (paitsi yhden köynnöksen) ulkona.
  Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Itse kasvatettu tomaatti on tosiaan aivan paras. Ihanaa satoa olette tekin saaneet! Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...