torstai 5. syyskuuta 2019

Perhosia ja pörriäisiä

Tämä kesä on puutarhassamme ollut tähänastisista ihan ennätyskesä perhosten ja muiden pölyttäjien suhteen. Olen vuosittain pyrkinyt lisäämään perhosten ja pölyttäjien mieleen olevien kasvien määrää, ja ehkäpä se alkaa vihdoin tuottaa tulosta. Etenkin purppurapunalatva, jättiverbena, värimintut ja tädykkeet ovat meillä olleet pölyttäjien suosiossa. Jotenkin hyvien kuvien saaminen on tänä vuonna ollut kuitenkin haasteellista, sillä monesti juuri kun olen ehtinyt hakea kameran sisältä ja olen ollut hiipimässä ottamaan kuvaa, ovat etenkin perhoset lehahtaneet karkuun. Sitten olen seikkaillut niiden perässä ympäri puutarhaa, mutta välttämättä en ole silti saanut onnistunutta otosta. Onneksi niistä on suuri ilo, vaikkei niistä kuvia saisikaan. Tässä kuitenkin muutamia kuvia puutarhamme tämän kesän perhosista ja muista pölyttäjistä!

Nokkosperhosia meillä on paljon, ja viime päivinä ne ovat olleet erityisen ihastuneita etupihan uuden istutusalueen pääskynmaksaruohoihin.

Pääskynmaksaruohot ovat vasta muutamana pienenä taimena, ja nokkosperhoset valitsivat niistä kukin omansa.

Välillä nokkosperhoset kävivät paistattelemassa päivää etupihan uuden istutusalueen hiekkapolulla, kunnes jatkoivat taas ruokailuaan.

Tänä vuonna ensimmäisen nokkosperhosen näin puutarhassamme huhtikuun puolivälin seutuvilla. Keskikesällä niitä näkyi vähemmän, mutta elokuusta lähtien niitä on näkynyt taas päivittäin.

Myös neitoperhosia on tänä kesänä ollut runsaasti. Niiden kuvaaminen vain on ollut kovin haasteellista, enkä ole onnistunut saamaan yhtään kunnon kuvaa, jossa ne olisivat jossakin kukassa kauniisti siivet levällään.

Mehiläiset ovat meillä helppo kuvauskohde omien mehiläispesien ansiosta. Niitä löytyy aina jostakin päin puutarhaa keräämästä mettä tai siitepölyä. Tällä kertaa ruokailupaikkana on värililja 'Disco'.

Kimalaisia on tänä kesänä ollut puutarhassamme liikkeellä viime kesää enemmän. Lehtoakileija oli kukintansa aikana kovasti niiden mieleen.

Tällä hetkellä kimalaisten suosiossa on mm. tähkätädyke.

Kuten ensimmäisen nokkosperhosen, näin vuoden ensimmäisen sitruunaperhosenkin huhtikuun puolivälin aikoihin krookusten aloitettua kukintansa.

Sen jälkeen sitruunaperhosia on meillä näkynyt harvoin, kunnes nyt aivan viimeisen viikon aikana ne vihdoin ilmestyivät lämpiminä, aurikoisina päivinä.

Violetti syysleimu 'Osmo Heikinheimo' ja keltainen sitruunaperhonen ovat kaunis yhdistelmä.

Onko teilläpäin ollut runsas perhos- ja pölyttäjäkesä?

Iloa päivääsi!

26 kommenttia:

 1. Perhosia on vaikea kuvata, joten hyvin olet onnistunut näissä. Täällä kaupungin omakotialueella on perhosia melko vähän. Pyrin myöskin lisäämään perhosten suosimia kasveja, olen jopa antanut nokkosten kasvaa muutamassa paikassa. Toistaiseksi ei ole juurikaan muutosta, mutta toivottavasti pikkuhiljaa. Käyn maalla kyläilemässä vanhemmillani lähes viikoittain. Siellä perhosia löytyy vaikka mitä sorttia ja paljon. Ero tänne kaupunkiin verrattuna on iso, vaikkei välimatkaa ole kuin n. 40km.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on nyt ensimmäinen kesä, kun meillä on perhosia näin paljon. Toivottavasti perhosmäärä olisi tällainen tulevanakin vuonna.

   Poista
 2. Perhoset ovat kyllä niin kauniita ♥️

  VastaaPoista
 3. Perhosten kuvaaminen on juurikin tuollaista, eli tosi hankalaa! Hyviä kuvia olet kuitenkin saanut! :) Onneksi kimalaiset taas eivät pahemmin kamerasta tai ihmisestä välitä, putken saa tunkea melkein kiinni niihin ja ne vain jatkavat hommiaan.

  Meilläkin on näkynyt ehkä tavallista enemmän perhosia tänä kesänä, mikä ei silti olen kovin paljoa, kun kaupungissa asumme. Kimalaisia ja varsinkin kukkakärpäsiä on ollut todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kimalaisten kuvaaminen on tosiaan paljon helpompaa kuin perhosten. Kukkakärpäsiäkin on tosiaan ollut tänä kesänä paljon ja tosi monenlaisia.

   Poista
 4. Perhoset ovat kuin koruja kukkasilla. Sitruunaperhonen ja lila syysleimu on kaunis yhdistelmä.
  Tänä kesänä kaikenlaisia ötököitä on ollut runsaasti. Kameran kanssa puutarhassa liikkuessa pörriäisen ja kukan yhdistelmä on ollut lähes vakio.
  Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perhoset ovat tosiaan aivan ihania. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Ihana perhoskesä!
  Niin kaunis tuo sitruunaperhonen violetilla syysleimulla.
  Meillä huutavat vain kaskaat korviavihlovalla soitollaan päivän kuumimman ajan ja illalla oleanterikiitäjät sitten saapuvat oleanterinkukkien mesilähteille.
  Muutaman ritariperhosen olen nähnyt bougainvillean ja tulikruunun kukilla.

  Kauniita syyskuun kuulaita päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kaskaiden siritys on kyllä ihana ääni. Se on etelänreissuilla jotenkin nostalginen ääni. Kaunista syksyn jatkoa!

   Poista
 6. Hyviä kuviahan olet saanut, teräviä ja kauniita! Neitoperhosia en ole meillä tänä kesänä nähnyt, mutta muita pörriäisiä kylläkin. Hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 7. Kauniita kuvia!
  Kiitos kasvivinkeistä, ajattelin että ensi kesäksi pitää saada jotain perhosia houkuttavaa kukkasta. Vaikka olen surkea puutarhuri, ehkä joku kasvi jäisi eloon.😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti joku jää, nämä ovat ainakin minulla olleet tosi vähällä hoidolla.:)

   Poista
 8. Hienot kuvat perhosista ja pölyttäjistä. Niitä ei todellakaan ole helppo saada kuvatuksi.
  Varmasti ikuistamista helpottaa, kun siivekkäät saa houkuteltua omaan puutarhaan. Silti taitoa ja kärsivällisyyttä tarvitaan.
  Mukavaa illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aikamoista hiipimistä välillä tosiaan on ollut, että olen päässyt kameran kanssa tarpeeksi lähelle. Mukavaa illan jatkoa sinullekin!

   Poista
 9. Nyt onkin ollut oikein perhoskesä.
  Kauniita kuvia. ❤️

  VastaaPoista
 10. Kauniita perhosia,ja yök noita pörriäisiä,mutta niin tarpeellisia ja tähellisiä!!
  Perhosia oli aika paljon,meinaan ensikesänä kylvää"perhos-kukkia"/vartavasten:))jotta vierailisivat pihallani vastakin.
  Ihania Syys-touhuja;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perhoskukista näyttää kyllä tosiaan olevan hyötyä perhosten houkuttelussa puutarhaan. Ihania syyshetkiä sinulle!

   Poista
 11. ihana perhospostaus, tuossa viimeisessä kuvassa ihana tunnelma!

  VastaaPoista
 12. Kauniit perhoskuvat! Sitruunaperhonen ja sininen syysleimu sopivat todella kauniisti yhteen. Sama juttu meillä: perhosia ja muita pörriäisiä on ollut tänä vuonna oikein mukavasti. Toivottavasti määrät vain runsastuvat tulevina vuosina. Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan tosiaan runsasta perhos- ja pölyttäjämäärää tulevillekin vuosille. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 13. Kyllä sirtuunaperhonenkin on kaunis - se harvoin pysähtyy siivet levällään. Runsasta sitruunakeltaa ei silloin paljoa näy. Meilläkin niitä oli jo alkukesästä ja taas nyt syksyn saapuessa!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...