maanantai 2. syyskuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä: Kierrätys- ja tuunausideoita puutarhaan

Nyt syyskuun ensimmäisenä maanantaina on taas omavaraisuussarjan yhteispostauksen aika, ja aiheena tällä kertaa omavaraisuussuunnitelmien etenemisen lisäksi ovat kierrätysideat puutarhaan.

Kierrätys/tuunaus on ylipäänsäkin järkevää jo ihan jätteen määrän vähentämisenäkin, mutta sen myötä voi puutarhaan saada myös kaikenlaista hyödyllistä ja kaunista, ja vieläpä varsin edullisesti. Meilläkin löytyy puutarhastamme muutamia tällaisia kierrätys-/tuunausjuttuja, ja keräsin tähän joitakin niistä yhteen. Jokaisesta tuunauksesta löytyy lisää tietoa aina kunkin nimeä klikkaamalla.
Pieni kaarisilta puutarhaan valmistui terassin laajennuksesta ylijääneistä lyhyistä terassilaudan pätkistä.

Vanhasta vauvan hoitopöydästä tuli oiva ruukutuspöytä kasvihuoneeseen. Edellisen uunin uunipelti pääsi irrotettavaksi pöytätasoksi, jolloin mullat ja roskat on helppo kuljettaa kasvihuoneesta pois.

Kukkiva pöytä syntyi vanhasta kaapelikelasta, jonka pahvisen keskiosan tilalle vaihdoimme ilmastointiputken pätkän.

Pyörillä kulkevan, näppärän apupöydän puutarhaan tai terassille tuunasimme vanhasta kaasugrillin puukehikosta, johon teimme pöytälevyn vanhoista terassin kaiteena olleista laudoista.

Esim. korujen mukana kertyneet pikkupussukat taas voi käyttää löylyveden tuoksutuspusseina, kun kerää ja kuivaa niihin vaikkapa ruusun terälehtiä tai koivun lehtiä.

Heinäseivästikkaat ovat viimeisen parin vuoden aikana olleet suosittuja somisteita niin sisällä kuin terassilla ja puutarhassakin, ja sellaiset on nikkaroitu meillekin.

Lintujen pesätarvikeautomaatti on tehty ylijääneistä laudanpätkistä ja pienestä verkonpalasta.

Kasvipöytä ei ole puutarhassa, mutta mainitsenpa nyt senkin tässä. Se on tehty vanhasta syöttötuolista ja portaikossa olleesta, tarpeettomaksi jääneestä, puisesta lasten turvaportista.

Kasvihuoneen hyllyt on tehty ylijäämälaudoista ja vanhan lehtikompostorin metalliritilästä.

Sitten vielä tämän hetken kuulumisiin omavaraisuusrintamalla. Hunajan sadonkorjuu on tehty, ja nyt kehät odottavat linkoukseen pääsyä. Hunajaa kertyi näin alustavalla tuntumalla enemmän kuin vuosi sitten, mutta tarkka määrä selviää linkouksen jälkeen. Joka tapauksessa olemme omavaraisia hunajan suhteen taas vuoden eteenpäin ja sitä jää reilusti myyntiinkin. Omenoita kertyi meillä ensimmäistä kertaa niin paljon, että minulla meinasi jo tulla ongelmaksi, mihin saan ne kaikki käytettyä. Nyt soseita ja muita omenasäilykkeitä löytyy reilusti talven varalle, ja omenoita syödään suoraan puusta edelleen päivittäin ainakin jonkin aikaa. Myös marjoja on kertynyt pakastimeen hyvin. Etenkin pensasmustikat ilahduttivat, sillä metsästä mustikoita on täällä löytynyt niukasti. Myös puutarhavadelmista saimme hyvän sadon. Kasvihuoneesta ja istutuslaatikoista päätyy pöytään päivittäin erilaisia herkkuja, ja osana päivistä, etenkin kasvisruokapäivinä, varsin merkittävä osa ruoastamme tuleekin omasta maasta. Kompostointialue alkaa vihdoinkin näyttää siltä, että se valmistuu piakkoin. Laatoitus lämpökompostoreiden alle syntyi jo aiemmin, ja lämpökompostoritkin pääsivät paikalleen. Nyt on työn alla ollut jonkinlainen näkösuoja alueelle, sillä se sijaitsee etupihallamme, ja tarkoituksena olisi vähän häivyttää kompostoreita näkyviltä.

Eilen lautaselle päätyi porkkanoita, kukkakaalia, kyssäkaalia, pensaspapuja, kesäkurpitsaa, mangoldia, punajuuria, tomaatteja, puutarhavadelmia ja pensasmustikoita.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Tsajut
Omavarainen/Jovelassa  
Elämää korvessa
Metsäläisten elämää
Sorakukka
Caramellia 
Laura eli Javis 
Kah-Villakoira 

Rakkautta ja maanantimia 
Luomulaakso 
Vehkosuo  

Riippumattomammaksi 
Pienenpieni farmi 
Korkeala 

Sarin puutarhat
Kohti laadukkaampaa elämää

Mukavaa ja satoisaa syyskuuta!

32 kommenttia:

 1. Kaapelikelat on käteviä. Meillä yksi on pöytänä ja toinen toimittaa aitanauhan selvänä pitäjän virkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat tosiaan oikein hyvää kierrätys- ja uudelleenkäyttömateriaalia.

   Poista
 2. Käyttävätkö linnut ahkerasti tuota pesämateriaaliautomaattia? Vois koiran karvat pistää sellaiseen.. niitä noista pöntöistä kuitenkin eniten löytyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Automaatti oli viime keväänä ensimmäistä kertaa käytössä ja hyvin se tyhjeni.:)

   Poista
 3. Hyviä ideoita ja vinkkejä uusiokäyttöön. Satoa olette saaneet mukavasti ja joidenkin kohdalla jopa ylitse oman tarpeen. Omenoita olen kuivannut kun on ollut hyvä sato. Mustikoita keräsin anopin luona suolta 12 litraa tai minä keräsin ehkä seitsemän ja sain anopilta hänen kerämiään. Omaa pensasmustikkaa tuli myös mukavasti meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Mahtava määrä mustikoita! Meillä metsästä saadut mustikat jäivät muutamaan litraan. Tuota omenoiden kuivausta voisinkin kokeilla, sillä satoa on vielä puista tulossa. Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Hyviä kierrätysideoita! 😃 luulin nopealla vilkaisulla ötökkähotelliksi, mutta ekaa kertaa tuli nyt vastaan linnunpesämateriaalipönttö.. 😊

  VastaaPoista
 5. Teillä on ihania kierrätysideoita. Tuo kaarisilta on edelleen haavelistallani :)

  VastaaPoista
 6. Kekseliäitä kierrätysideoita! Tuo ruukutuspöytä on hieno ja tuosta kaarisilta-alueesta tuli niin kivannäköinen<3
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Anni! Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Lampailta jää sitä sellaista villaa, mitä ei voi kehräämölle laittaa. Voisi sille tehdä jonkin tuollaisen telineen. Tosin eivät sitä ole kyllä pihassa olevasta koristakaan hakenut. Mutta jos hienosta telineestä kelpaisi paremmin! ;D

  VastaaPoista
 8. Paljon esimerkillisiä kierrätysideoita ja toteutuksia. Ihailuni :)
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 9. mahtavia oivalluksia, etekin nyt kolahti nuo kukka- ja istutuspöydät. mukava kuulla, et satia on tullut runsaasti. juur laitoin omppuhilloa purkkiin ja oottelen niiden jäähtyvän sen verran, et voin laittaa kylmiöön. Nilan tavoin olen myös kuivannut paljon omppuja lastuiksi. niidä on mukava napostella talvella sit vaikka telkkua katsellessa. kuivaan siivut lattialämmöllä ja naruissa.
  aurinkoisia syyspäiviä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy kyllä kokeilla noita kuivattuja omenalastuja. Aurinkoisia syyspäiviä Sinullekin!

   Poista
 10. Erittäin kiva, kun olit laittanut kaikista ideoista kuvan. Tosi inspiroivaa ja älyttömän kivoja ja kuitenkin simppeleitä ideoita. Tykkään myös tyylistäsi kertoa asiat tarpeeksi selkeästi ja lyhyesti. Kiitos!

  VastaaPoista
 11. Upeita kuvia! Kun vaan itsekin osaisi nikkaroida vastaavia. Täällä on parikin paikkaa missä olisi kaarisillalle käyttöä...

  VastaaPoista
 12. Voi miten kivoja kierrätysvinkkejä! Mun äitini teki löylyvesipusseja aikoinaan pienistä (irtoteen) suodatinpusseista, mutta tuo sun idea on mukavan kestävä. Äidin löylypussit käytettiin sitten käytön jälkeen uudelleen kuivattuna sytykkeinä.

  VastaaPoista
 13. Näppäriä kierrätysideoita, jotka eivät näytä siltä, että olisivat jämätavarasta tehtyjä. Kaikki ovat siististi rakennettuja, käytännöllisen näköisiä ja sopivat tyylillisesti yhteen muiden puutarhakalusteiden kanssa. Aurinkoista alkanutta syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Aurinkoista syyskuuta sinullekin!

   Poista
 14. Hyviä ideoita ja hienosti toteutettuja. Kadehdin tuota omaa hunajaa, vaikka oma hunajan käyttö onkin todella vähäistä. Jos sitä saisi omasta takaa, käyttäisin varmasti enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä hunajaa kului jo aiemmin runsaasti mm. teen sekaan ja ruuanlaittoon, mutta nyt tosiaan vielä enemmän.

   Poista
 15. Hyviä ideoita, uunipelli vaikuttaa varsin kätevältä alustalta. Noita kaapelikeloja koettanut metsästää, mutta menevät täälläpäin niin nopsaan, ettei ehdi tämmönen hitaampi kisaan mukaan. Sato näyttää herkulliselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olin noita keloja etsinyt jo jonkin aikaa ja melkeinpä unohtanut ne. Sitten yllättäen sattui niitä muutama vastaan ja ne piti saada.:)

   Poista
 16. Hoitopöytä tuntui löytävän monessa muussakin kodissa uuden elämän. Uunipellin käyttö tuossa yhteydessä on minulle uusi idea ja taidan laittaa sen käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunipelti on tosiaan näppärä tähän tarkoitukseen.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...