maanantai 30. syyskuuta 2019

Syksyn kukkasipulit

Nyt on taas tullut aika istuttaa syksyn kukkasipulit. Joka vuosi tuntuu vähän tympeältä kykkiä tuntitolkulla upottamassa sipuleita viileään maahan, välillä tihkusateessakin, mutta keväinen kukkaloisto mielessä homma tulee kuitenkin aina tehtyä. Ja jokaikinen kevät olen ollut niin iloinen tätä istutusurakkaa seuraavasta palkinnosta, että onhan se pakko aina syksyllä tehdä.

Nämä näkymät mielessä kukkasipulihommat tulee hoidettua. Ensi keväänä Porraspenkin väritys on sekoitus eri vaaleanpunaisen sävyjä ja violettia. Myös taustalla näkyvä Kohopenkki tulee kukkimaan samoissa väreissä.

Aikaisempina vuosina olen istuttanut monia eri lajeja, mutta tänä vuonna päätin tyytyä tulppaaneihin ja krookuksiin. Lisäksi istutin pari pussia sinistä ja valkoista idänsinililjaa, joita olen jo pitkään halunnut puutarhaamme, mutta en ole niitä aiempina vuosina löytänyt sipulihyllystä (ovat ainakin parina edellisenä syksynä ehtineet loppua, ennen kuin olen niitä käynyt kyselemässä). Etupihan uudet istutusalueet saivat sipuleista osansa, samoin Liljarinne, Porras- ja Kohopenkki. Muille istutusalueille olen pyrkinyt viime vuosina vähitellen keräämään monivuotisia kukkasipuleita, esim. kasvitieteellisiä tulppaaneja, tete-narsisseja, krookuksia, helmililjoja, isokevättähtiä ja posliinihyasintteja, jotta ihan koko puutarhaan ei tarvitsisi sipuleita vuosittain hankkia. Tässäpä tämän syksyn sipuliostokseni ja paikat, mihin ne päätyivät!

Reilut 25kg kukkasipuleita päätyi puutarhaamme tänä vuonna. Suurin osa kukkasipuleista on tulppaaneja. Narsisseja en tänä vuonna ostanut lainkaan.

Etupihan vehreä keidas:
- erivärisiä krookuksia 

Viherseinäpenkki:
- tulppaani 'Orange Lion'
- darwin-tulppaanit 'Van Eijk' ja 'Salmon van Eijk'

Tähdenlennonpolku: (jonka esittely on luvassa lähiaikoina)
- siniset ja valkoiset idänsinililjat

Porraspenkki:
- darwin-tulppaanit 'Van Eijk', 'Salmon van Eijk' ja 'Mystic van Eijk'
- tulppaani 'Orange Lion'
- triumph-tulppaani 'Purple Flag'

Kohopenkki:
- darwin-tulppaanit 'Mystic van Eijk'
- triumph-tulppaani 'Purple Flag'

Liljarinne:
- darwin-tulppaani 'Mystic van Eijk' ja sekoitus keltaisia ja erisävyisiä punaisia darwin-tulppaaneja
- triumph-tulppaani 'Purple Flag'

Ostoslistallani on vielä lisää krookuksia, sillä Etupihan verheän keitaan kuunliljakaaren toisesta päästä niitä jäi vähän uupumaan. Lisäksi saatan kukkasipuli-alesta ostaa myöhemmin syksyllä jotakin, jos kiinnostavia sipuleita vastaan tulee. Ruukkuistutuksiin en todennäköisesti tänä vuonna kukkasipuleita laita, vaan kaikki pääsevät maan uumeniin.

Onko sinulla jo kukkasipulihankinnat tehtynä? Entä oletko jo aloittanut niiden istutuspuuhat?

Ihanaa uutta viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Kauniit tulppaanipenkit! Onko sinulla lumikelloista kokemusta? Olen kokeillut niitä, mutta vain muutama nousi. Mielessä on lapsuuden puutarhan kaunis lumikello ryhmä. Hyvää kuunvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pari vuotta sitten istutin lumikelloja ja minullakin vain muutama nousi. Nyt en sen jälkeen ole niitä viitsinyt istuttaa, mutta ehkä joskus vielä kokeilen johonkin toiseen kohtaan. Ne ovat kyllä tosi kauniita suurena ryhmänä. Hyvää kuunvaihdetta sinullekin!

   Poista
 2. Ihanan värikkäältä näyttää! :) Omat sipulini ovat vielä tulematta, Hollannista tilasin kuten viime vuonnakin. Toivottavasti tulevat pian, niin saan ne laitettua maahan. Ei ole omiakaan lempihommiani, juurikin koska kylmää ja märkää, mutta keväällä työ tosiaan tekijäänsä kiittää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta. Keväinen palkinto mielessä ne jaksaa istuttaa.:)

   Poista
 3. Hmmm... sipulit on vielä ostamatta, mutta tässä tuli just hyvä muistutus. Haluaisin vähän lisää tulppaaneja ja muutamia komeita ukonlaukkoja. Mukavaa alkavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ukkolaukat ovat kyllä upeita. Mukavaa alkavaa lokakuuta sinullekin!

   Poista
 4. Upeaa kukkaloistoa tulossa, siis haaveet kohti kevättä!

  VastaaPoista
 5. on tulppaaneita tulvillaan,Tiian piha keväällä:))
  Mukavaa alkavaa lokakuuta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Liisa! Mukavaa alkavaa lokakuuta sinullekin!

   Poista
 6. Mahtava määrä kukkasipuleita. Darwinit ovat osoittautuneet ainakin meillä pitkäikäisiksi ja hyvin kukkiviksi tulppaaneiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin puna-keltaiset darwinit ovat Kaaripenkissä nousseet jo monena vuotena. Näistä muunvärisistä toivon samaa.

   Poista
 7. Melkoinen määrä sipuleita, joka varmasti tarjoaa upean kukinnan keväällä. Hyvä idea keskittyä muutamiin väreihin ja lajeihin. Omani on jo muutamaa vaille istutettuna. Ehkä vielä jotain käyn ostamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä kiva, kun on taas odotettavaa kevättä ajatellen.

   Poista
 8. Noissa on varmasti tovi jos toinenkin mennyt istuttaessa. Aikamoinen määrä sipuleita :D Onpa sitten kukkaloistoakin keväällä odotettavissa. Minä en ole ostanut yhtään tulppaania, ainoastaan kevättähtiä, krookuksia, narsisseja ja pallolaukkoja, ja vain yhden pussin kutakin. Viimeisistä alekoreista saattaa sitten tarttua joku tulppaanipussi vielä mukaan. Lempeää lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän näiden istuttamisessa tosiaan hetki vierähti.:D Lempeää lokakuuta sinullekin!

   Poista
 9. Melkoista urakasta olet suoriutunut. Olet keväisen kukkaloiston ansainnut.
  Minusta on vanhana tullut laiska, enkä laita uusia sipuleita kuin jokusen joka toinen vuosi. Vanhat kukkivat, minkä kukkivat, mutta täällä tavalla joka penkissä on kaiken värisiä tulppaaneja.
  Oikein mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minunkin täytyy vähitellen karsintaa tehdä siinä, mihin tulppaaneja istutan. Aiemmin niitä laitoin Kaari- ja Kolmiopenkkeihinkin, mutta nyt yritän saada ne täyteen monivuotisia kukkijoita. Oikein mukavaa lokakuuta sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...