maanantai 23. syyskuuta 2019

Kuurankukkia

Tänä syksynä sää viileni nopeasti ja aivan liian varhain. Viime viikon loppupuolella meilläkin oli jo hallaa ja viikonloppuna ensimmäiset yöpakkaset. Kesäkukat olin siirtänyt osan ulkoporealtaan viereen, osan kiini talon seinustaan, jotka molemmat ovat suojaisia paikkoja. Kasvihuoneessa taas on nyt viikon ajan ollut öisin lämmitys. Yllättävän hyvin kasvit ovat vielä nämä kylmät yöt kestäneet, ja terassilla kesäkukat ovat edelleen voimissaan. Myös puutarhassa kukinta jatkuu. Tässä muutamia kuvia viikonlopulta kuuran kuorruttamasta puutarhastamme.

Etupihalla kivikkokurjennokka 'Bishop's Form' on saanut paksun kuurahunnun ylleen.

Etupihan uuden istutusalueen tienpuoleinen reuna on aamuisin ollut valkeana. Nyt kuvasta huomasin, että vihreä muovireunus on todella rumasti noussut luonnonkivien ja kuunliljojen välistä ylös. Se täytyykin heti käydä upottamassa takaisin. Takapihalla kuuraa on ollut vähemmän, joten lähes kaikki kuvani ovatkin tältä pieneltä alueelta.

Japaninakileijan lehdillä kimaltelevat sekä kuurankukat että pienet vesipisarat.

Hopeamaruna 'Valerie Finnis' loistaa vieläkin hopeisempana kuurapeitteen alla.

Syyskohokin lehdetkin ovat saaneet osansa kylmästä.

Pääskynmaksaruohon lehtien reunat ovat kauniisti kuuran kuorruttamat.

Etupihalla ainoa kylmistä öistä kärsinyt on loistokärhö 'The President', jonka kukat roikkuvat nyt surkean näköisinä. Nuput näyttävät kuitenkin säästyneen, joten jos keli lämpenisi, saattaisin vielä päästä nauttimaan tänä syksynä tämänkin kukinnasta.

Takapihan puolella kuuraa on ollut ainoastaan terassille johtavilla portailla. Istutusalueilla ei merkkejä kylmistä öistä näy lainkaan ja terassillakaan kesäkukat eivät ole kärsineet, vaikka en ole edes harsottanut niitä.

Osa sadosta on vielä korjaamatta. Mm. herneet, pavut, kurpitsat ja kukkakaalit olin jo kerännyt talteen kylmiä kelejäkin ajatellen. Esimerkiksi porkkanoita, palsternakkaa ja mangoldia on istutuslaatikoissa vielä jäljellä. Ainoastaan kurpitsoiden lehdistä pakkasen vierailun huomaa.

Onko teilläpäin ollut hallaa tai yöpakkasia? 

Kauniita, kuulaita syyspäiviä!

18 kommenttia:

 1. Ihania kuuran kuorruttamia kuvia. Muuten ei kuitenkaan ole mukavaa että halla on vieraillut. Kesäkurpitsat on meilläkin saaneet pakkasta mutta muuten ei pahemmin. Kyllä se se talvi tekee tuloaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosi nopeasti sää viileni ja nyt loppuviikollekin on luvassa jo tosi kylmää.

   Poista
 2. Kuuraiset kuvat kasveista ovat kyllä kauniita.
  Minullakin porkkanat, palsternakat ja punajuuret ovat vielä kasvilavoissa. Viime yönä meillä oli -3 astetta joten yllättävän kylmäksi ovat yöt menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi nopeasti yöpakkaset tulivat. Nyt oli hetki lämpimämpää välissä, mutta loppuviikolle on ainakin tänne luvattu taas pakkasöitä.

   Poista
 3. Kaunista! :) Minäkin annoin periksi ja kannoin viikonloppuna suurimman osan kasveista sisään. Keräsin myös loput pavut. Daaliat suojasin harsoilla. Tänä aamuna ulos mennessä hengitys huurusi, mutta kuuraa ei näkynyt, joten kaikki on edelleen hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minunkin pitäisi tällä viikolla yrittää ehtiä korjata sato viimeisistä kasveista.

   Poista
 4. Tänään aamulla sai kyllä ihailla kuurankukkia. Täällä lännessä mittari näytti -4.
  Aurinkoista syysviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samoja lukemia oli meilläkin kylmimmillään ja loppuviikolle pakkasia on taas luvassa. Aurinkoista syysviikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Kuura kaunistaa kasvit, mutta moni myös otti moisesta kauneudesta nokkiinsa. Hiukan liian aikaisin kylmyys nyt tuli ja haikeudella täytyy jättää hyvästit kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä. Vähän kauemmin olisivat saaneet lämpimät syyspäivät jatkua.

   Poista
 6. Kuurankukkia on tiälläkin ja monet kukat on kyykähtäny. Vielä miullakin on porkkanat muassa, eikä niillä mikkään kiire oo kun lämpimämpee on luvassa. Tul aikaseen tänävuonna nää pakkaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset tulivat tosiaan nyt aikaisin. Nopeasti vaihtui kesä syksyyn.

   Poista
 7. Syksy tuli tänä vuonna aivan liian pian ja yllätti sekä puutarhurin että monet kasveista. Syksyn punerrus ja kuurankukat ovat kyllä kauniita, mutta olisin suonut kesän jatkuvan hieman pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Syksy tuli tosiaan yllättäen.

   Poista
 8. Kauniit kuurakuvat! Varsinkin maksaruohojen lehdet ovat aina erityisen koristeellisia kuuraisina. Meillä on kesälle jätetty jo haikeat ja vastentahtoiset hyvästit. Syysasterit, komeamaksaruohot, kaukasiantörmäkukka ja keltaiset pensashanhikit jaksavat vielä kukkia, mutta oikeastaan kaikki muu on mennyt. Loistosädekukat kukkisivat, jos rusakon mokoma ei olisi käynyt katkomassa niistä kukkia. Kärhöjenkin kukat ovat mustuneet, vaikka kärhöt eivät pikkupakkasista yleensä hätkähdä. Toivotaan, että nuput olisivat säästyneet ja tulisi vielä lämmin jakso. Meillä oli toissayönä ollut seinän vieressä alimmillaan -3,5 astetta, joten varmaan kukkapenkeissä on ollut vähintään -4 astetta ellei kylmempääkin. Tällainen syksy tuli sitten tänä vuonna. Onneksi sentään aurinko paistoi tänään. Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi tosiaan aurinkoisiakin päiviä on ollut. Mukavia syyspäiviä sinullekin!

   Poista
 9. Olet saanut tosi kauniita kuvia otettua kuuran kuorruttamista kasveista.
  Meillä on ollut sekä hallaa, että yöpakkasta. Aamulla ei pakkasyön jälkeen vielä tuhot näkyneet, mutta iltapäivä paljasti surullisen totuuden.
  Toivon teille (ja kaikille) vielä lämpimiäkin syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi nyt oli tämä vähän lämpimämpi jakso välissä. Nyt mielikin on jo vähän valmiimpi loppuviikolla koittaviin pakkasiin. Kauniita syyspäiviä!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...