torstai 25. huhtikuuta 2019

Kompostointiprojekti etenee

Yksi tämän vuoden puutarhaprojekteistamme on entistä toimivamman ja nätimmän kompostointialueen tekeminen, ja sitä olemme nyt kevään tullen jo aloitelleet. Meillähän aiemmin ei ole ollut kuin kaksi pikkuista lehtikompostoria, jotka ovat olleet tarpeeseen nähden aivan riittämättömät. Lämpökompostori taas on siintänyt haaveissa, mutta jotenkin sen hankkiminen on aina siirtynyt. Nyt projektimme käynnistyikin nimenomaan lämpökompostorin hankinnalla. Uusi lämpökompostorimme on kooltaan 400l, joten viisihenkisen perheen tarpeisiin sen luulisi hetkeksi riittävän. Tarkoituksena olisi kuitenkin laittaa sinne myös puutarhajätettä, ja kompostorin oltua todella hyvässä tarjouksessa päätimme lopulta ostaa niitä kaksi. Näistä toista ajattelimme käyttää myös tarvittaessa jälkikompostointiin. Nähtäväksi jää, tarvitsemmeko lisäksi erillistä lehtikompostoria, mutta jos sille tarvetta on, rakennamme sen itse kompostointialueen reunaan.

Lämpökompostori juuri koottuna

Koska päädyimmekin nyt kahden lämpökompostorin hankintaan, myös kompostointialueen paikka vaihtui alkuperäiseen suunnitelmaan nähden. Kompostoreiden on kätevä olla vierekkäin, jos massaa tarvitsee siirtää kompostorista toiseen. Alun perin puutarhajätettä oli ajatus kompostoida tontin takaosassa, mutta lämpökompostoria emme halua viedä sinne, sillä talvella biojätteen kuljettaminen tontin peränurkkaan ei kuulosta kivalta. Lämpökompostorit mahtuvatkin molemmat hyvin talon päätyyn, josta kottikärryjen kanssa pääsee kätevästi kulkemaan takapihan puolelle. Kompostointialueen perustuksia on vielä tarkoitus parannella lähiaikoina ja kesän aikana kaunistaa aluetta mm. istutusten avulla. Toinen kompostoreista on jo käytössä, ja nyt luvassa onkin ahkeraa perehtymistä lämpökompostorin käytön saloihin.Postailen kompostointialueesta lisää, kunhan saamme uutta aikaiseksi.

Tähän lopuksi muistutan vielä edellisessä postauksessani olleesta kutsusta bloggaajatapaamiseen. Jos haluat tavata muita edes osan aikaa vuodesta puutarhaan liittyvistä aiheista bloggaavia kivan yhteisen tekemisen merkeissä, kurkkaa lisätietoa ylläolevasta linkistä ja laita ihmeessä viestiä osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com. :)

Lämpimiä kevätpäiviä!

25 kommenttia:

 1. Kompostoontialue pysyyki siistinä ku o kunnon pelit ja vehkehet. Toivottavasti toimiivat hyvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan erilainen into tuli nyt tuohon kompostointiin, kun ei enää olla liian pienien lehtikompoatoreiden varassa.

   Poista
 2. Tuollaiset ovat kyllä käteviä kompostoinnissa. Meillä on ihan perusmeininki puutarhajätteiden osalta, mutta tuollainen olisi kyllä kätevä kaikenlaisen kompostointiin. Itse asiassa siirrämme kompostin paikan toisaalle tänä keväänä. Sopii paremmin tulevaan paikkaan ja kätevämpi käyttääkin siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva on nyt nähdä, miten kompostointi lähtee sujumaan. Kompostin käytön kannalta hyvä paikka on kyllä tärkeä.

   Poista
 3. No siinäpä on kunnon kompostorit. Meillä on vain itsetehdyt, mutta ajaa nekin asiansa. Mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin saattaa lehtikompostori tulla vielä rakennettavaksi itse. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 4. Hyvän kokoiset kompostorit ja hyvä sijaintikin. On ihan totta, että varsinkin talvella biojätteitä ei viitsi lähteä kovin kauas tontin perimmäiseen nurkkaan raahaamaan. Käytön opettelun iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kompostorin näppärä sijainti kyllä tosiaan lisää sen käytettävyyttä.

   Poista
 5. Lämpimiä ja aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle :)

  VastaaPoista
 6. Lämpökompostori on minulla haaveissa mutta hintaa sellaisella on vielä liikaa. Kaksi on hyvä idea, voi laittaa puutarhajätettäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpökompostorit ovat tosiaan arvokkaita. Meilläkin oli suunnitelmissa alunperin ostaa vain yksi, ja toinen sitten joskus myöhemmin, mutta sattui niin hyvä tarjous kohdalle, että kannatti ostaa molemmat kerralla.

   Poista
 7. Hyvä kompostori!!!
  minulla puolipallokas:),mutta oli jo heränny kevät pöhinään:)
  Mukavia kevät touhuja!

  VastaaPoista
 8. Hyvä hankinta! Te olette kyllä yksi puuhakkaimmista perheistä, jonka tiedän!

  VastaaPoista
 9. Wau, kaksi kompostoria! Kyllä tekisi minunkin mieli toista edellisen kaveriksi. Nyt olisi niin paljon kompostoitavaa, kun talvella kaikki ei mahtunut lämpökompostoriin ja keräsin kannelliseen laatikkoon kuivikkeen kanssa keittiöjätettä, mitä nyt syötän lämpökompostoriin. Niin ihanan näköistä tavaraa tulee luukusta ulos, että sille olisi paljon tilausta joka puolella puutarhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä idea tuo laatikkoon kuivikkeen kanssa kerääminen! Ei mene hyvä mullan raaka-aine hukkaan.

   Poista
 10. Kompostori on niin siistin näköinen, ettei sitä, eikä kaveriakaan,tarvitse piilottaa tontin reunalle. Minunkin on tehnyt lämpökompostoria mieli, mutta hinnan vuoksi olen lykännyt ostoa. Pitää taas katsella, jos olisi tarjousta jossain. Helpottaisi elämää! Minä olen joutunut talvisin tekemään saman tempun kuin Päivä Kottikärryn kääntöpiiristä. Keväällä edessä on jätteen siirtäminen tyhjentyvään kompostoriin.
  Edelleen Kuopio on mahdottoman kaukana minusta! Hieno idea, ja taputukset sinulle, kun jaksat puuhata niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin lämpökompostori osto siirtyi aina vuodesta toiseen. Nyt oli lopulta pakko sijoittaa siihen. Hauska olisi ollut nähdä, mutta pitkät välimatkat ovat tosiaan haasteellisia.

   Poista
 11. Onnea uusille kompostoreille.
  Kaksi kompostoria on käytällöllisempää kuin yksi.
  Meillä ainakin siirrellään massaa välillä kompostorista toiseen.
  Hienoa viikonloppua Tiiu <3

  VastaaPoista
 12. Hyvä idea laittaa kaksi kompostoria jos sinne haluaa laittaa myös biojätteiden lisäsi puutarhajätettä.
  Mukavaa akavaa vikkoa!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...