torstai 4. huhtikuuta 2019

Keväthekumointia < 3 (+ muistutus arvonnasta)

Voi, miten olenkaan odottanut kevättä, ja nyt vihdoin ulkonakin on alkanut olla kevättä ilmassa! Olen viime päivinä touhunnut jo puutarhassa, vaikka meillä lunta vielä onkin. Leikkasin jo omena- ja päärynäpuut ja samoin siistin muutamia pensaita. Myös terassin ruukuissa kasvavia tuijia muotoilin. Mies levitti aiemmin hangelle tuhkaa nopeuttamaan sulamista, mutta myös ravitsemaan nurmea. Kevättä on edistetty myös hartiavoimin hakkaamalla ja lapioimalla jäätä pois pihatieltä ja kulkureiteiltä. Lisäksi keräsimme maasta aikamoisen kasan talven aikana pudonneita oksia nuotioon poltettavaksi. On ollut aivan ihana päästä taas pihapuuhiin!

Krookukset nousevat jo Porraspenkin ylimmältä portaalta.

Ruiskaunokit ovat siementäneet viime syksynä Kukkivaan Penkkiin ja nyt näistä siemenistä on alkanut itää pikkutaimia.

Laitoin syksyllä monivuotiset yrtit ruukuissaan talvehtimaan istutuslaatikkoon, ja reunimmaisena oleva timjami on alkanut jo pilkistää lumen alta.

O-penkissä vihertävät sinivuokkojen lehdet. Näitä olen käynyt peittelemässä lumella jo  useaan kertaan, mutta parin päivän päästä ne ovat taas näkyvissä.

Olen käynyt myös kurkistelemassa, miten puuvartiset kasvit ovat selvinneet talvesta, ja kokenut tässä yhteydessä monia ilon hetkiä. Suurimpana ilahduttajanani on ollut mustaluumu, joka selvisi kuin selvisikin täällä IV-vyöhykkeellä ensimmäisestä talvestaan. Myös parissa hangesta jo talvisuojauksensa kera pilkistävässä köynnösruusussa huomasin uusia silmuja harsoja raottaessani. Kirsikkasorvarinpensaassa taas on jo suuret silmut. 

Jotta totuus ei kuitenkaan unohtuisi näistä ihanista keväänmerkeistä huolimatta, meillähän oikeasti yleisilme on tämä:

Lunta on vielä paksulti erityisesti terassin ympärillä, johon pitkin talvea on työnnelty terassin lumia. Metsäpuutarhan puolella lumikerros on selkeästi ohuempi, ja etenkin puiden ja pensaiden alla sekä puutarhan kiinteiden rakenteiden luona on jo paikoin paljasta maatakin näkyvissä.

Porraspenkin ympäristö sulaa meillä aina ensin. Luonnonkivireunus lämmittää penkkiä ja sen ansiosta krookuksetkin nousevat jälleen varhain ylimmällä portaalla.

Myös nuotiopaikan ympäristö alkaa olla jo sula. Taustalla vasemmalla näkyy O-penkkiä, jonka turveharkkoreunus on paljastunut jo lumen alta.

Onko teillä vielä lunta? Entä millaisia keväänmerkkejä siellä jo löytyy?

Tähän lopuksi muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta Pihapiiri-messujen lippuarvonnasta. Kannattaa käydä osallistumassa, jos puutarhamessumatka ystävän kanssa kiinnostaa.:)

Mukavaa loppuviikkoa!

30 kommenttia:

 1. Meillä kotipiha näyttää paljon lohdullisemmalta mökkipihaan verrattuna. Meillä mökillä on vähän samannäköistä kuin teidänkin mökillä. Kärsivällisyyttä tämä vaatii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vaatii! Pari päivää on ollut nyt niin lämmintä, että lumet onneksi sulavat silmissä ja tänään pälvipaikkoja on jo paljon ja osa kukkapenkeistäkin näkyvissä. Viikon päästä toivottavasti näkymä olisi jo ihan eri.

   Poista
 2. Ihanaa, että kevät jo alkaa raottaa lumen reunaa ja kasveja tulee esiin!

  VastaaPoista
 3. Ensimmäiset piipot taitavat ilahduttaa kaikkein eniten. Tämä on kyllä ihanaa aikaa.
  Täällä lumi on sulanut viikon aikana melkoisesti, mutta yhä sitä paikoin on. Olen lapioinut isompia kasoja laajemmalle ja hakannut jäisiin kohtiin uomia. Se edistää sulamista ja samalla pääsee aistimaan kehään ääniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lunta levitellään pälvipaikoille, jotta se sulaisi nopeammin. Viikossa lumet ovat kyllä huvenneet melkoista vauhtia.

   Poista
 4. Onpa hienoa, että mustaluumukin selvisi ensimmäisestä talvestaan. Onneksi sattui runsasluminen ja talvehtimisen kannalta hyvä talvi, kun sahaavat lämpötilat ja pitkät -30 asteen pakkasjaksot jäivät puuttumaan. Peittele muuten tuo timjami lumella tai parilla havunoksalla. Minulla on monena vuonna timjami paljastunut hangen alta yhtä hyvän näköisenä, mutta sitten oksat ovat kuivahtaneet auringossa ja tuulessa ennen kuin routa on sulanut. Joko oksien tyveltä tai juuresta on sitten myöhemmin kesällä kasvanut uutta versoa. Saa nähdä, miten timjami on minulla tänä vuonna talvehtinut. Se on nimittäin nyt varjoisammassa kohdassa, ettei ainakaan kevätahava kuivattaisi sitä niin helposti. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Timjamia olen peitellyt aina parin päivän välein. Nytkin nappasin kuvan ja heitin taas lumet päälle. Se tosiaan varmasti kuivahtaisi muuten. Tämä talvi tuntuu olleen suotuisa kasveille. Ainakaan puuvartisissa ei talvituhoja ole tainnut meillä tulla. Jännä nähdä, miten perennat ovat selvinneet. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Ihania kevään merkkejä sielläkin jo näkyvissä:) Meillä on lunta paljon vähemmän, nurmikko näkyy etelän puolella jo ja kukkapenkit ovat näkyvissä. Kevätkukkien alkuja on meilläkin näkyvissä, mutta kunnon yöpakkaset pitävät huolen, että ei ole vielä yhtään kukkaa missään näkynyt. Onneksi isompia tuhoja ei lumien alta ole toistaiseksi paljastunut. Viikonloppuna juuri mietin, miten hiekkaiseen kohtaan talvehtimaan upottamani patioruusu ja kärhö ovat selvinneet. En ole vielä uskaltanut käydä tarkemmin kumpua tonkimassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihanaa aikaa! Meilläkin lumet ovat huvenneet muutaman päivän aikana kovaa vauhtia. Toivottavasti kärhösi ja ruususi ovat selvinneet talvesta.

   Poista
 6. Kyllä kevät on ihanaa aikaa, kun maasta nousee jos jonkinlaista vihreää...
  Aika paljon teillä on lunta, kun meillä etelässä on jo melko sulaa.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viime päivinä lumet ovat onneksi sulaneet nopeasti. Ihanaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 7. Lohoruttaavaa löytää eres jotaki kevään merkkiä, lunta näyttääs olevan viälä aika reippahasti. Meillä lumiset alueet rupiaa olemahan vähemmistönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään merkit tuovat tosiaan suuren ilon. Meilläkin viime päivinä lumiset alueet ovat alkaneet hyvin huveta.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti teillä kevät kurkistelee, ihanaa. Huomasin juuri että ensimmäiset narsissit ovat meilläkin ilmestyneet ja kuvakin piti niistä ottaa.

   Keväistä viikonloppua!

   Poista
  2. Kiitos! Voi, ensimmäiset kevätkukkijat ovat ihan erityisiä. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 9. Tästä kevät etenee:) Meilläkin on vielä lunta pihalla.

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Niin oli vielä pari päivää sitten, nyt on jo paljon vähemmän.:)

   Poista
 11. Ihana, että olette päässeet jo kevätpuuhien pariin. Talven jälkeen tuntuu aina niin ihanalta päästä pihatöihin :)
  Meillä on ihan yhtä paljon lunta kuin teilläkin ja kaikki kasvit ovat edelleen lumen alla. Korvaani lensi tänään kärpänen, joten öttiäiset ovat ainakin heränneet :D Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä näin eilen sitruunaperhonen, enkä meinannut uskoa silmiäni. Ensimmäiset pihatyöt talven jälkeen tuntuvat aina erityisen mukavilta. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

   Poista
 12. Mukavaa kun ruiskaunokit on siementäneet mukavasti ja timjamikin jo pilkistelee . Minulla on myös timjami talvehtinut ulkona, sen varret puutuu vanhetessaan . Nuotion mekin olemme ajatelleet jossain vaiheessa tehdä se on niin mukavaa ja saa vielä makkaratkin paistettua lopuksi. Kevät tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät tuntuu tosiaan tulevan hurjaa vauhtia. Nuotiopaikka on kyllä hauska ja hyödyllinen.:)

   Poista
 13. En ole vielä ehtinyt tarkistaa, miten talven aikana mahtoi käydä kirjavalehtiselle timjamille, jonka viime kesänä istutin kukkien sekaan koristeeksi. Suurella todennäköisyydellä on kuolema korjannut...

  VastaaPoista
 14. No johan teilläkin pilkistelee kevään piippoja! Minä vielä niitä etsiskelen ja lumien alta odottelen!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...