tiistai 24. toukokuuta 2022

Lukijan toive: Papujen kasvatus

Erilaiset pavut maistuvat meillä koko perheelle, ja erityisesti härkäpapu ja pensaspapu kuuluvat suosikkipapuihimme. Pavut voi kylvää maahan suoraan, härkäpavun jo silloin, kun maata pystyy muokkaamaan, ja muut heti, kun maa on lämmennyt +10-asteiseksi. Itsekin olen välillä suorakylvänyt pavut, mutta nyt muutamana viime vuonna olen esikasvattanut ne. Meillä nimittäin pavut ovat onnistuneet sillä tavoin paremmin. Toki esikasvattaminen on selvästi työläämpää ja vaatii sisältäkin tilaa taimille, mutta sen vaivan olen ollut valmis näkemään.

Pensaspapu 'Processor'

Kylvän kaikki pavut sisälle toukokuun alkupuolen aikana kylvömultaan viinirypälerasioihin. Kylvän ne sen verran harvaan, että jos touko-kesäkuun vaihde on lämmin, saatan jopa istuttaa taimet kylvöastiasta suoraan lavatarhaan. Viileänä keväänä kuitenkin ehdin koulia taimet omiin puolikkaisiin maitopurkkeihinsa taimimultaan, jonka kastelulannoituksen aloitan noin parin viikon kuluttua koulimisesta. Esikasvatetut taimet voi istuttaa, kun maan lämpötila on vähintään +10 astetta.

Papu 'Catarino'

Pavut tarvitsevat aurinkoisen, suojaisen, lämpimän kasvupaikan. Hyötytarhassa laitan pavuille tuet jo istutusvaiheessa ja peittelen koko virityksen harsoilla. Ruusupapua ja tarhapapua 'Blauhilde' käytän myös viherseinien satoa antavina koristeina mm. tuoksuherneiden ja keijunmekkojen seassa, sillä kumpikin kukkii kauniisti ja myös niiden violetinkirjavat palot ovat näyttäviä. 

Syyskuun lopulla muiden hyötykasvien lisäksi korjaamme satoa viimeisistä pavuista. Kuvassa mm. vaaleanpunakirjavaa papua 'Catarino', violettia tarhapapua 'Blauhilde' sekä pensaspapuja 'Processor' ja 'Prelude'.

Papujen satoa korjaamme vähän lajikkeesta riippuen jo kesäkuun loppupuolelta alkaen. Ensimmäistä satoa saamme yleensä mm. pensaspavusta 'Processor'. Osan pavuista jätän tuleentumaan, ja kerään niistä syksyllä siemeniä tulevien vuosien kylvöjä varten. Viimeiset pavut keräämme talteen yleensä syyskuun loppupuolella ennen yöpakkasia.  Tykkään pavuista myös sen vuoksi, että vaikka syömme niitä pitkin kesää, niitä riittää silti hyvin vielä parin minuutin keittämisen jälkeen pakastimeenkin talven aikana käytettäväksi.

Oletko sinä kasvattanut papuja? Mikä on lempipapusi?

Mukavaa tiistaita!

3 kommenttia:

  1. Minulla on nyt ensimmäistä kertaa kasvamassa papua, tarkemmin sanottuna ruusupapua 'Lady Di'. Meillä ei käytetä keittiössä oikeastaan lainkaan papua, joten nyt on aika opetella hyödyntämään niitä.

    VastaaPoista
  2. Olipas kiva lukea pavuista. En ole kasvattanut kuin joskus kauan kauan sitten jotain koristeversiota näkösuojaksi. Sen sijaan on ollut mielessä useampana keväänä, mutta on jäänyt juuri sen takia, että olisi hyvä pystyä esikasvattamaan ja meillä ei siihen sisällä ole oikein mahdollisuutta. Mieheni on jossain määrin mullalle allerginen (liekö itiöt, pöly vai mikä), joten multamäärä pidetään sisätiloissa minimissä; muutama ruukkukasvi, joita kastelen, kun hän ei ole kotona :)
    Mutta teillä onkin runsasta papusatoa odotettavissa. Mukavaa toukokuun loppua!

    VastaaPoista
  3. Laitoin myös noita papuja kasvamaan, mutta suoraan maalle.
    Katsotaan nyt, tuleeko mitään, vai jääkö kokonaan nousematta?

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...