maanantai 2. toukokuuta 2022

Unelmana omavaraisempi elämä: Inspiraatiota omaan puutarhaan

Nyt on vuorossa toukokuun omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jossa mm. esitellään omaan puutarhaan inspiraatiota antaneita henkilöitä tai paikkoja ja lisäksi käydään läpi omavaraisuussuunnitelmien etenemistä. Osa bloggaajista kertoo myös siitä, miten toiset ihmiset suhtautuvat heidän omavaraisuuteensa. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Puutarhaamme olen saanut ideoita ja inspiraatiota monista eri lähteistä. Toisaalta osa ideoista on taas aivan oman mielikuvituksemme tuotetta. Kuva on viime toukokuun loppupuolelta, enkä millään malttaisi odottaa, että ulkona näyttää taas tältä!

Itselläni ei ole mitään yksittäistä inspiraationlähdettä puutarhan suhteen, vaan olen kerännyt ideoita sieltä ja täältä. Asuin koko lapsuuteni kerrostalossa, mutta isovanhemmillani oli suuri rivitalopiha, jossa mummilla oli kasvimaa, mansikkamaa, herukoita ja raparperia. Lisäksi pihalta löytyi laaja perenna-alue upeine pionineen ja varjoisasta nurkasta myös muutamia alppiruusuja. Pioni- ja alppiruusurakkauteni onkin varmasti osin peräisin lapsuuden muistoista, sillä niiden kukintaa aina ihasteltiin mummolassa ja pioneja riitti siellä myös leikkokukiksi. 

Pioni-innostukseni on varmasti osin perua lapsuuden mummolasta, jossa mummi vaali komeita pionipuskiaan.

Tällä hetkellä suurin inspiraationlähteeni ovat mm. puutarhalehdet, -kirjat ja -ohjelmat, joista on hauska poimia ideoita omaan pihaan. Olen myös innokas puutarhamatkailija, kuten ehkä Puutarhavierailulla-postauksistani voi päätelläkin!:) Näistä lukuisista puutarhoista, joissa olemme käyneet, on aina tarttunut mukaan myös joitain ajatuksia oman puutarhan suhteen. Mitään yksittäistä paikkaa en osaa inspiraationlähteenä nimetä, sillä kaikissa puutarhoissa on oma viehätyksensä.

Huhtikuussa kylvin mm. samettikukkia, jotka pääsevät aikanaan lavatarhaan hyötykasvien joukkoon.

Sitten on taas omavaraisuuskuulumisten aika! Huhtikuun kylvöni ovat hyvässä kasvussa ja suurimman osan niistä olen jo koulinutkin. Toukokuun kylvöjä tein viime viikonloppuna ja niistä postailen lähiaikoina lisää. Taimia alkaa olla jo talo täynnä, joten kovasti odotan yöpakkasten loppumista, että pääsisin siirtämään taimet kasvihuoneeseen. Vaikka meillä onkin kasvihuoneessa lämmitin, otamme sen aina käyttöön vasta, kun sääennusteessa ei ole lähiajoille luvassa enää pakkasöitä. Viime viikonloppuna aloitin kasvien siirtoa varasto-polttopuuyhdistelmän viherkatoille, mutta en vielä saanut hommaa loppuun. Postailen tästäkin lisää, kunhan katto on valmis. Nuotipaikan laavukin on edennyt sen verran, että mies kuori aiemmin metsäpalstaltamme kaatamansa mäntytukit, ja ne odottavat nyt pihallamme vuolemishommiin ryhtymistä. Kuoret silppusimme Sydänpolun alueelle aiemman kuorikatteen joukkoon. Viime viikonloppuna kävimme ensimmäistä kertaa talven jälkeen mökkimetsäpalstallamme, jossa leikkasin herukoita ja mies jatkoi koivikon raivausta. Alue, johon kasvimaamme on tulossa, oli vielä osin lumen alla, joten sen pariin pääsemme vasta myöhemmin tässä kuussa. Kotipihalla herukat, omenapuut ja muut keväällä leikattavat  puuvartiset pääsivät oksasaksieni käsittelyyn jo aiemmin.

Näistä kuorituista männynrungoista on tulossa pieni laavu nuotiopaikallemme. Kuvanottohetkellä vielä kuorimattomat rungot jäävät kuvasta vähän vasemmalle. Männynkuoret päätyivät täydentämään Sydänpolun alueen kuorikatetta.


Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Huhtikuu: Kasvimaan TOP5
- Maaliskuu: Miten lisätä omavaraisuutta?
- Helmikuu: Mehiläistarhausta - mehiläistarhaajan vuosi
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2022
- Aiempien vuosien omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:

- Vyöhyke 1: Jovela

- Vyöhyke 2: Kohti laadukkaampaa elämää, Oma tupa, tontti ja lupa, Pilkkeitä Pilpalasta, Sarin puutarhat

- Vyöhyke 3: Tsajut, Rakkautta ja maanantimia, Caramellia, Villa Varmo, Sanni ja Farmi

- Vyöhyke 4: Korkeala

- Vyöhyke 5: Korpikuusen tila

- Vyöhyke 7: Korpitalo

Ihanaa toukokuuta!

6 kommenttia:

 1. Laavu olisikin ihana nuotiopaikalla, saisi tuulensuojaa, eikä kaikkea tarvitsi aina pitää käsissä. Voisihan siellä vaikka yöpyä joskus kokeeksi.

  VastaaPoista
 2. Mekin suunnittelimme laavua, mutta toistaiseksi se on jäänyt pöllien kuorinnan asteelle. Puuhaa kun riittää!

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo ensimmäinen kuva! Vastaavia näkymiä minäkin odotan innolla. Laavustanne tulee varmasti hieno. Mukavaa, kun teillä on taitoa väkertää kaikenlaista itse. Aurinkoista viikkoa! :)

  VastaaPoista
 4. Ritavuoren juurella2. toukokuuta 2022 klo 19.05

  Minäkin ihastelen tuota ensimmäistä kuvaa. Paljon teillä on suunnitelmia! Työntäyteinen kevät ja kesä jälleen tulossa.

  VastaaPoista
 5. Oi, laavuprojekti! Kuvia sitten runsaasti homman edetessä. Mekin olemme vuosia suunnitelleet sellaisen rakentamista, mutta aina on jäänyt. Kävimme kerran jo purkamassa vanhan ladonkin tarpeiksi, mutta puut osoittautuivatkin käyttökelvottomiksi.

  VastaaPoista
 6. Tuntuu että tänä vuonna kesää ei tule ollenkaan... Vanhatkaan lumet eivät ole sulaneet ja viime yön jälkeen ollaan taas täydessä talvessa❄ Laavu on suomalaisuutta parhaimmillaan 😊

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...