maanantai 30. maaliskuuta 2020

Lukijan toive: Maissin kasvatus siemenestä + arvonnan voittaja

Sain aiemmin eräältä lukijalta toiveen kertoa kokemuksiani maissin kasvatuksesta. Kylvän maissin huhtikuussa, joten nyt onkin sopiva ajankohta käydä maissiin liittyviä asioita vähän läpi.

Itse olen kasvattanut sokerimaissia nyt kolmena kesänä, joista ensimmäisenä sato oli vaatimaton, toissa vuonna saimme useita meheviä tähkiä, ja viime vuonna kesä uhkasi loppua kesken ja tähkät jäivät pieniksi, vaikkakin olivat maukkaita. Olen kasvattanut ainoastaan sokerimaissin lajiketta ’Golden Bantam’, josta olen kyllä tykännyt. Sen tähkät ovat makeita ja ainakin meillä ne ovat olleet lasten(kin) mielestä aivan erityistä herkkua. Maissi onkin vakiintunut jokavuotisiin kylvöihini.

Sokerimaissi 'Golden Bantam'

Kylvän maissin huhtikuun alkupuoliskolla. Välillä olen liottanut siemeniä parin tunnin ajan ennen kylvöä, mutta muistelen jonakin vuonna upottaneeni ne suoraan multaan ja ne itivät silti tosi hyvin. Maissi on yleensä lähtenyt kasvuun nopeasti, muutamissa päivissä, ja jo alkuvaiheessa se tekee vahvat, pitkät juuret. Olenkin pyrkinyt koulimaan ne heti, kun taimilla on ollut pituutta n. 5cm, sillä muuten juurien erottelu toisistaan on hankalaa. Kuten monet muutkin kasvit koulin maissit maitotölkin puolikkaisiin. Joka vuosi jostain syystä muutama taimista nahistuu pari viikkoa koulimisen jälkeen, en ole keksinyt, mistä se johtuu. Siksi kylvänkin aina muutamia ylimääräisiä siemeniä.

Koulimisvalmiita maissin taimia.

Kelien lämmettyä n. 10 asteeseen alan karaista maisseja siirtämällä ne kasvihuoneeseen auringonpolttamilta suojaavien harsojen alle aluksi puoleksi tunniksi kerrallaan, päivittäin aikaa vähitellen pidentäen. Kun maissit ovat lopulta viettäneet muutamia öitäkin kasvihuoneessa (tarvittaessa lämmittimen turvin), istutan ne ruukkuihin. Minulla on ollut 3-4 taimea/30l istutusastia ja ne ovat jaksaneet kasvaa siinä hyvin. Istutusastian pohjalle olen sekoittanut kanankakkaa, istuttamisen jälkeen en maisseja enää lannoita. Ainoa varsinainen hoitotyö onkin tämän jälkeen riittävä kastelu. Maissit tuntuvat imevän vettä todella paljon, joten niitä saa kastella ahkerasti. Toisaalta ne ovat kestäneet väliaikaisen kuivahtamisenkin kesälomareissujen aikana.

Maissi tarvitsee riittävän korkean tilan mahtuakseen kasvamaan. Meillä sen ruukut ovat tämän vuoksi lähellä kasvihuoneen keskikäytävää.

Lopulta maisseihin ilmestyy hedekukkia kasvin yläosaan. Kun siitepöly on kypsynyt, käyn ravistelemassa maisseja, jotta siitepöly varisisi maissin varren luona, lehtien tyvessä oleviin emikukkiin, joihin tähkät alkavat kehittyä. Kun koko tähkä on turvonnut ja sen kärki tuntuu pyöreähköltä olen yleensä varovasti kurkistellut suojalehtien lomasta, olisiko maissi jo valmis poimittavaksi. Vinkkinä sadonkorjuun ajankohdalle toimii myös tähkän kärkeen jäävien lankamaisten luottien ruskettuminen.

Maissin hedekukka tulee latvaan.

Emikukat tulevat varren viereen lehtihankaan. Tähkän kypsyessä sen yläosassa olevat luotit ruskettuvat.

Yleensä meillä on tullut satoa 1-3 maissintähkää/kasvi ja sadonkorjuu on ajoittunut syyskuulle. Tuhohyönteisistä maissimme eivät ole kärsineet lainkaan.

Tähän lopuksi on vielä hyvän mielen arvonnan tulosten aika. Arvonta toteutettiin jälleen perinteisenä lappuarvontana ja onnettarena toimi keskimmäinen lapsemme. Heinäopas-puutarhakirjan voitti Päivi/Kottikärryn kääntöpiiri. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!

Oletko sinä kokeillut maissin kasvatusta? 

Mukavia maaliskuun viimeisiä päiviä!

22 kommenttia:

  1. Joka vuosi laitan maissia jonkin verran. Olen ensimmäisen kerran sitä kasvattanut yli 20 vuotta sitten. Silloisella asuinpaikkakunnallamme oli pieni taimisto, josta sai ihan sikahalvalla kaikenlaisia taimia. Mistään tietämättömänä kasvatimme tiukassa savimaassa taloyhtiömme jättömaalla kaikenlaista. Elämäni parhaimmat sadot sain silloin sieltä ihan kaikesta! ='D Mutta silloin maissia tuli niin paljon, että ryöppäsin tähkiä pakkaseen ja niitä syötiin voisulan kanssa pitkin talvea.

    Joskus olen täällä Leppämäessäkin onnistunut, mutta harvemmin. Vaikka täälläkin on tiukka savimaa! ;'D Nytkin on siemenet ostettuina, pitäisi varmaan laittaa kasvamaan.
    Maissi kannattaisi ehkä kylvää suoraan siihen pottiin, mistä sen sitten istuttaa lopulliseen paikkaansa. Sen taimet eivät tykkää koulimisesta, joten sinullakin se saattaa olla taimien näivettymisen syy.

    Itse kasvatetun maissin makua ei voi verrata kaupan makeimpiinkaan maisseihin. Se on vertaansa vailla ja sen takia kannattaa joka vuosi yrittää! Joskus saattaa jopa onnistua!

    Mukavaa viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Oli kiva lukea kokemuksiasi maissin kasvatuksesta. Kiitos vinkistä, kokeilen kylvää tänä vuonna maissit suoraan omiin potteihinsa. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  2. Tyttärelläni on jo parina vuonna ollut tapana korvata rairuohon siemenet 'popcornilla'. Hyvin toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me kokeilimme myös tänä talvena ensimmäistä kertaa popcorn-maissin versotusta.:)

      Poista
  3. Hienoa että olette saaneet maissin kasvamaan! En edes tiennyt että se on täällä meidän leveysasteilla mahdollista vaikka kasvihuone olisikin:) Onnea voittajalle! Leppoisaa alkanutta viikkoa ja maaliskuun loppua♥

    VastaaPoista
  4. Onnittelut Päiville! :) Minä en ole koskaan kasvattanut maissia, mutta olisi mielenkiintoista kokeilla sitä joskus. Mukavaa viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Uusien kasvien kokeilut ovat tosiaan kivoja. Mukavaa viikkoa sinullekin!<3

      Poista
  5. Onnittelut arvonnan voittajalle! Maissia tuli joskus kasvatettua ja se oli yllättävän helppoa. Nykyisin kasvatan muutaman maissin koristeeksi kukkapenkkiin. Slloin ei tarvitse tähdätä satoon, sillä tarkoitus on saada vihreälehtinen korkea kasvi kukkamassaa piristämään. Satoakin voi joskus tulla. Hyvää maaliskuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo kukkapenkissä kasvattaminen onkin hyvä idea, sillä maissi on tosiaan koristeellinen kasvi. Hyvää huhtikuun alkua!

      Poista
  6. Vuosia sitten sain naapurilta maissin taimen, ja kasvatin sitä kasvihuoneessa. Satoa saatiin yksi tähkä;) Mutta olihan se hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatetut ovat tosiaan paljon paremman makuisia kuin kaupan.:)

      Poista
  7. Voi, miten tulikin hyvä mieli arpaonnesta ja kiinnostavasta kirjapalkinnosta! Yleensä minulla on tosi huono onni kaikissa arpajaisissa. Tämä maissinkasvatus -postaus on myös kiinnostava, olen monesti miettinyt maissin kasvatusta, näillä ohjeillahan sitä voisi kokeilla. Sinulla on todella runsas valikoima kaikkea kasvamassa, kunnioitettavaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile ihmeessä, minä jäin kerrasta koukkuun sen kasvatukseen.:)

      Poista
  8. Onnea voittajalle.
    Joskus nuorempina kylvimme huhtikuun loppupuolella maissia omatekoiseen lavaan (olkipaalit sivuilla ja vanhat ikkunat katoksi). Purimme "lavan" pois yöpakkasten mentyä. Onnistui Etelä-Suomessa hyvin näinkin. Nykyisin, kun lapset asuvat omillaan, olemme laiskistuneet ja maissin kasvatus on jäänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on mahtavan laaja kokemus eri hyötykasvien kasvattamisesta. Tuo väliaikainen lava onkin fiksu ja minulle ihan uusi juttu.

      Poista
  9. Onnea voittajalle! Ja ai jestas, mulle ei ole tullut mieleen edes kasvattaa maissia, vaikka täällähän se saattaisi onnistua ihan yli odotusten. On maissialuetta. Siitäpä saisikin kauniit koristeet Halloweeniksi. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Onnea Päiville arvontavoitosta! Kirja sai hyvän kodin.
    Tässäpä hyvät ohjeet maissin kasvattamiselle. Kerran olen sitä kokeillut, mutta satoa ei tullut. Luultavasti olisin hyötynyt näistä ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi, että jäit ilman satoa. Jospa uudella yrityksellä onnistaisi.:)

      Poista
  11. Viime kesänä kokeilin kahdella taimella ja kehnostihan siinä kävi, eivät viihtyneet avomaalla ja taisin kai unohtaa niiden kastelun turhan usein. Nyt taidan kokeilla niitä kasvihuoneessa kun on nyt pätevät ohjeetkin, kiitos vaan.

    VastaaPoista
  12. Moi. II-vyöhykkeellä kasvaa maissi hyvin avomaalla. Kannattaa silti valita mahdollisimman lämmin paikka. Viime kesänä tosin ensimmäinen halla tappoi ne elokuun lopussa ja kaikki tähkät ei kerenneet aivan kypsiksi (sen jälkeen ei ollutkaan pakkasta kuukauteen). Muuten olisikin ollut ennätyssato, noin 100 tähkää. Maissi tarvii paljon ravinteita ja vettä että kasvaa tarpeeksi nopeasti.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...