torstai 5. maaliskuuta 2020

Lukijan toive: Kesäkukkien kasvatus

Tykkään kasvattaa kesäkukkia siemenestä, ja viime vuonna emme ostotaimia hankkineet lainkaan. Sain lukijalta toiveen, että käsittelisin kesäkukkien kasvatusta laajemmin, mm. mitä kylvän ja milloin, ja jakaisin kanssanne parhaat vinkkini aiheeseen liittyen. Yritinkin nyt tähän kerätä asiasta jonkinlaista yhteenvetoa.

Rusoikikukka

Vaikka vuosittain kylvänkin paljon eri kesäkukkia, tietyt lajit minulla ovat vakiintuneet jokavuotisiksi kylvettäviksi. Tässä nyt aluksi pientä listausta niistä:

- Kehäkukka: kylvän kasvimaalle jo syksyisin muiden syyskylvöjen kanssa samanaikaisesti. Laitan siemeniä runsaasti, jolloin keväällä siirrän osan taimista toisiin istutuslaatikoihin, kunhan olen saanut niihin kevätkylvöt tehtyä/esikasvatetut taimet siirrettyä. Muutamia taimia riittää yleensä myös ruukkuihin siirrettäväksi.

- Ruiskaunokki, rusoikikukka, pioniunikot ja kaliforniantuliunikko: kuuluvat vuosittaisiin suorakylvöihini. Niiden siemenet sirottelen kukkapenkkeihin samoille alueille aina lumien sulettua ja maan lämmettyä vähintään 5-asteiseksi. Ruiskaunokki ja pioniunikko kylväytyvät myös itsestään, joten niiden suhteen siemeniä olen ripotellut vain tarvittaessa, jos johonkin paikkaan on sattunut jäämään tyhjä kohta.

Kaliforniantuliunikkoa, ruiskaunokkia ja rusoikikukkaa.

- Samettikukka: Kylvän huhtikuussa. Samettikukat ovat olleet helppoja ja vaivattomia, vähään hoitoon tyytyviä, kunhan kuihtuneet kukat muistaa nyppiä pois. Käytän samettikukkaa pääasiassa kasvimaalla kumppanuuskasvina, mutta myös ruukkuistutuksissa.

- Petunia: Kylvän helmi-maaliskuussa. Suhteellisen hidas itämään ja kasvamaan, taimivaiheessa yleensä osa taimista on vielä kuollut, joten kylvän aina runsaasti saadakseni riittävästi kukkivia kasveja.

- Tuoksupielus: Kylvän huhtikuussa. Tuoksupielukseen olen ihastunut esim. kukkapenkkien reunuskasvina. Se kukkii pitkään ja tuoksuu hyvälle. Kukkapenkissä ollessaan se ei vaadi erityistä hoitoa, en esim. ole kastellut sitä kuivinakaan kesinä. Ainoa haittapuoli kasvissa on se, että joka vuosi pienet toukat hyökkäävät sen kimppuun keskikesällä, mutta tämänkin hyökkäyksen voi pysäyttää alkuunsa, kun muistaa käydä säännöllisesti tarkkailemassa kasvia tuholaisten varalta.

Tuoksupielus 'Rosie O'Day'

- Tuoksuherne: Kylvän huhtikuussa. Ennen kylvöä liotan siemeniä muutaman tunnin vesilasissa. Taimet latvon n. 10cm pituisina haarautumisen edistämiseksi. Erivärisiä tuoksuherneitä käytän mm. köynnösseinässä yhdessä krassin ja keijunmekon kanssa.

- Keijunmekko: Kylvän jo tammikuussa. Siemenet ripotellaan mullan pinnalle eikä niitä peitetä. Itse laitan rasian kasvivalon alle jo heti kylvön jälkeen. Keijunmekon taimet olen latvonut niiden ollessa n. 10cm pituisia, jolloin taimet lähtevät haarautumaan jo varhemmin. Syksyllä kerään siemenet talteen tulevia kylvöjä varten. Tämän talvettamista ajattelin kokeilla tänä vuonna.

Keijunmekkoa, tuoksuhernettä ja krassia.

- Auringonkukka: Kylvän tämänkin huhtikuussa. Auringonkukat ovat myös olleet helppoja kasvatettavia ja itäneet tosi hyvällä prosentilla. Muutamia auringonkukkia istutan aina istutuslaatikoihin, jossa ne tuovat kivasti väriä ja korkeutta. Siemeniä kerään syksyllä talteen seuraavaa vuotta varten, osan siemenistä jätän linnuille.

- Jättiverbena: Kylvän tammikuussa, siemeniä ei peitetä. Viime kesänä kukkapenkissä kasvoi kauniimpana, rehevämpänä ja selvästi korkeampana kuin ruukussa, joten jatkossakin istutan tämän taimet maahan. Jättiverbena on oikea perhosmagneetti.

- Kiinanasteri l. kääpiöasteri: Kylvän huhtikuussa. Tämä on ollut helppo kasvatettava ja kukkinut runsaasti ja pitkään. Useita suloisia värisävyjä, joista saa vaikka kauniin sekoituksen.

Kiinanasteri l. kääpiöasteri

- Orvokki: Kylvän joulu-tammikuussa. Orvokeista tykkään, sillä ne voi viedä jo varhain keväällä ulos, koska ne eivät ole yhtä kylmänarkoja kuin monet muut kesäkukat. Kun kasvustoa leikkaa pari kertaa kesässä, orvokki kukkii kauniisti pitkälle syksyyn. Orvokinkin siemeniä kerään talteen seuraavia vuosia varten.

Kylvöt teen kylvö- ja taimimultaan pitkin kevättä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Kesäkukkien kylvöajankohdat löytyvät aiemmin kokoamastani kylvökalenterista. Kylvän siemenet aina isompaan astiaan, josta koulin taimet omiin purkkeihinsa, kun ensimmäiset kasvulehdet ovat ilmestyneet. Pari-kolme viikkoa koulimisen jälkeen aloitan vähitellen kesäkukkalannoitteen lisäämisen kasteluveteen. Osan kesäkukista, mm. pelargonit, tulikruunun ja lumihiutaleen, lisään pistokkaista, josta postasinkin jo aiemmin.

Pelargonin pistokkaita

Kaikki kesäkukkien (ja hyötykasvien) taimet pääsevät alkukesällä sään lämmettyä ulkoilemaan vähitellen. Karaisun aloitan n. 1.5-2 viikkoa ennen taimien istuttamista ulos. Meillä on etupihalla pikkuterassilla kaiteen suojassa pienoiskasvihuonehyllykkö, jonne olen kantanut taimitarjottimet aluksi esim. 10 minuutiksi, sitten puoleksi tunniksi, tunniksi jne. vähitellen päivittäin ulkoiluaikaa pidentäen. Paikka on lämmin, sillä se on etelään päin, mutta kaide varjostaa taimia ja suojaa auringon polttovioituksilta. Kaiteen ansiosta paikka on myös tuulensuojassa. Siitä huolimatta olen peittänyt hyllykön kaksinkertaisella harsolla etenkin alkuvaiheessa, alle 15 asteen päivälämpötiloissa ja myös silloin, kun olen jättänyt taimet ulos yöksi.

Jättiverbena

Talvisin minulla on ollut tapana tehdä yhteenvetoa edellisenä kesänä kasvattamistani kesäkukista (samanlaiset yhteenvedot teen myös tomaateista, chileistä ja paprikoista sekä hyötykasveista), mm. miten kylvin, miten iti ja miten kasvatus onnistui, aionko kasvattaa enää jatkossa jne. Tässä on nyt parin edellisen vuoden ajalta linkit kyseisiin yhteenvetoihin: kesäkukat 2018, kesäkukat 2019.

Kylvätkö sinä kesäkukkia vai ostatko taimet valmiina? 
Mitkä ovat suosikkikesäkukkiasi?

 Iloa päivääsi!

24 kommenttia:

  1. Tuaksupialus on aivan ihana. Oon ennenki sitä ihastellu.
    Sekä että. Yhä eneneväs määrin kylyvän itte, mutta aina johonki ostotaimehenki tuloo sorruttua :)

    VastaaPoista
  2. Hienot kesäkukkakuvat. Kesäkukilla saa lisää ilmettä myös perennapenkkeihin ja kasvimaalle.
    Olen aina harmitellut, kun meillä kaikkea sekaisin ja nyt Australian ja Uuden Seelannin kasvitieteellisissä puutarhoissa sekamelska onkin trendikästä.
    Hyvää loppuviikkoa Tiiu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kesäkukista on tosiaan moneksi. Hyvää alkanutta viikkoa!

      Poista
  3. Tuota jättiverbenaa pitäisi itsekin kokeilla kylvää joskus niin kaunis se on.
    Itse sekä kasvatan, että myös ostan kesäkukkia. Suosikkini on sinikukkainen, kestävä ja helppohoitoinen siniviuhka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jättiverbena on tosiaan kaunis. Tuota siniviuhkaa en olekaan kokeillut.

      Poista
  4. Jättiverbena on niin kaunis, olen sitä talvettanut kellarissa juurakkona ja hyvin on keväällä lähtenyt kasvamaan, vaikka juurakko on näyttänyt ihan kuolleelta. Viime kesänä jostain oli mullan joukkoon joutunut muutama verbenan siemen ja niin minulla sitä kasvoi myös oliivipuun ruukussa. Ihmeen hyvin tuo taimi kasvoi vaikka pieni taimi ilmestyi ruukun reunalle vasta kesäkuun alussa ja kukki jo syyskuun alussa. Samettikukat kääpiö ja ns tavallisen olen kylvänyt suoraan isoon laakeaan ruukkuun. Itäneistä taimista siirrän osan toisaalle ja ruukussa saavat taimet sitten kasvaa ja tehdä nuppuja. Kukinta tietysti on hieman loppukesäpainotteinen, mutta minun mielestäni ruukut ovat tosi näyttäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin kokeilla tänä vuonna tuota jättiverbenan talvetusta, jos se onnistuisi minullakin. Samettikukilla saa kyllä kauniita istutuksia aikaan.

      Poista
  5. Pioniunikko on suosikkejani ja sitä olen kasvattanut siemenestä. Kääpiösamettiruususta tykkään myös ja sitä olen kasvattanut onnistuneesti ja se on siitä mukava että muodostaa tosi muhkeita mättäitä, joko kukkamaahan tai ruukkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioniunikko on minustakin ihana. Tuota kääpiösamettikukkaa voisin joskus itsekin kokeilla, se on kaunis.

      Poista
  6. Hyvät vinkit! Pääosin samanlainen lista on minullakin tämän vuoden esikasvatettavissa. Jättiverbenaa en kasvata siemenistä, vaan talvetan juurakoina. Muutenkin olen koko ajan lisännyt talvetettavien määrää ja vähentänyt kylvettäviä. Siemenpussien tutkiminen ja kylvöpuuhat vaan ovat niin koukuttavia, että ei niitä voi kokonaan jättää poiskaan. Iloista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää minunkin kokeilla tuota jättiverbenan talvetusta. Iloista alkanutta viikkoa!

      Poista
  7. Nuo krassit terassilla ovat hienosti esillä! Kylvän maahan paljon suorakylvökukkia ja ruukkuihin esimerkiksi ruusupapua. Tuoksuherneetkin olen viime vuosina kylvänyt suoraan maahan. Esikasvatettavista aikaisimmin kylvän jättiverbenaa. Nyt ovat jo siment itäneet ja pikku taimet ovat vihertyneet. Kylvin niitä lisää, vaikka kellarissa on muutama juurakko talvehtimassa jo toista vuotta! Ihastelen aina noita jämptejä listoja ja muistiinpanoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Suorakylvettävät ovat kyllä käteviä, kun esikasvatustila meinaa aina väkisinkin käydä vähiin.

      Poista
  8. Samoja kesäkukkia on miullakin kasvatuksessa vuosittain. Jättiverbenoo on miulla talavetuksessa, vaan lissee kylyvin. Lista onkin hyvä, mistä suap tarkistoo kylyvöksiä ja päivämiäriä. Vielä kun onnistuminenkin on kirjattu, tietää mitä vuottaa. Pitäs miunkin ottoo lista käyttöön kansioon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan kätevä, jos jostain voi tarkistaa kylvöjä, päivämääriä jne. Niistä on hyötyä tulevien vuosien kylvöjä ajatellen.

      Poista
  9. Ihanan reheviä istutuksia itse kasvattamalla saa, kun ei tarvitse nuukailla taimien kanssa.
    Terassi on erityisen viehättävä!

    VastaaPoista
  10. Minulla iti vain kaksi jättiverbenaa. Minäkin kylvin ja aion kylvää tänä keväänä paljon kesäkukkien siemeniä. Jännää puuhaa :)

    VastaaPoista
  11. Hyvä ja runsas lista sinulla onkin! Omat vakkarikylvettävät ovat ehdottomasti erilaiset samettiruusut, ahkeraliisat, kelloköynnökset ja asterit. Keijunmekon jätin tänä vuonna väliin, mutta ensimmäisen kerran kokeilein jättiverbenaa ja hyvin lähtikin itämään. Yksi juurakko on ennestään kellarissa. Aina tähän touhuun tulee lähdettyä, vaikka tietää, että tila loppuu jossakin vaiheessa ennen kesää. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla on nyt kelloköynnös ensimmäistä kertaa kokeilussa. Kiva nähdä, miten se onnistuu. Mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
  12. Hei! Mietin, tuleeko kiinanastereihin siemeniä, voiko kylvää kuten esim. Samettiruusut. Mulla upeana kukkii, kaupasta ostetut siemenet oli...voiko noista ottaasiemenet ensi kesäksi? Ihmettelee Kaarina

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...