maanantai 2. maaliskuuta 2020

Unelmana omavaraisempi elämä: Esikasvatusta edullisesti

Tänään on taas vuorossa omavaraisuuteen liittyvä yhteispostaus, jonka aiheena ovat tällä kertaa esikasvatustarvikkeet ja raha. Postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Itse esikasvatan runsaasti niin hyötykasveja kuin kesäkukkiakin, ja aloitin esikasvatuskauden tällä kertaa jo joulukuun lopulla. Vaikka taimimäärä on suuri, olen pyrkinyt pärjäämään kohtuullisen pienillä kuluilla. Kylvöt teen ruokakaupasta ostamieni tomaattien tai viinirypäleiden muovisiin, kannellisiin rasioihin, jotka toimittavat erinomaisesti muovisten pienoiskasvihuoneiden virkaa. Samoja rasioita käytän usean kerran kevään aikana, sillä koulittuani edelliset taimet pois, kylvän pestyihin rasioihin seuraavat siemenet. Maalarinteipin paloilla merkitsen rasioihin kussakin rivissä olevat siemenet ja kylvöpäivän. Lämpömattoa en ole hankkinut kylvöjen itämistä edistämään, vaan vien lämpimässä itäviä siemeniä sisältävät rasiat joko kylpyhuoneen nurkkaan itämään lattialämmityksen turvin tai nostan ne takan päälle, jossa etenkin chilit ja paprikat näyttävät itävän erityisen hyvin. Koulimisvaiheessa siirrän taimet maitotölkin puolikkaisiin, jotka olen ensin pessyt hyvin ja tehnyt niiden pohjiin reiät ihan vain veitsellä tökkimällä. Näihin on helppo kirjoittaa kylkeen esim. vedenkestävällä tussilla, mitä purkissa kasvaa. Jonkin verran käytän myös kesän taimiostoksilta jääneitä mustia muoviruukkuja, jotka pesen hyvin ennen käyttöä.

Pestyt maitotölkit ovat hyviä ruukkuja koulituille taimille. Näistä taimet on myöhemmin helppo siirtää lopulliselle kasvupaikalle, sillä tölkin voi huoletta leikata reunasta auki.

Tomaattirasiasta saa hyvän pienoiskasvihuoneen kylvöjä varten.

Niin muoviset kylvörasiat kuin maitotölkkiruukutkin pidän muovisten tarjottimien päällä, joiden kautta altakastelen taimet. Näin isotkin taimimäärät on helppo kastella suhteellisen nopeasti. Tarjottimet ovat todella käteviä myös siinä vaiheessa, kun taimia aletaan karaista ja viedä niitä päivittäin aina joksikin aikaa totuttelemaan ulkoilmaan. Koulimattomat taimet pidän keittiön ikkunan edessä, jossa niitä on helpompi tarkkailla. Koulittujen taimien tarjottimet minulla on parissa hyllykössä, jotka olen varustanut kasvivaloin. Samoilla hyllyköillä ovat myös talvetuksessa olevat kesäkukkani, joista postasin äskettäin, samoin pistokkaista lisäämäni pelakuut, muratit ja tulikruunut.

Hyllyköilleni mahtuu aina kaksi taimitarjotinta vierekkäin. Tarjottimien avulla taimien siirtely ja myös altakastelu on helppoa.

Suuria hankintoja minun ei esikasvatuksia varten tarvitsekaan tehdä. Kylvörasiat ja taimiastiat eivät tällä tavoin maksa mitään, tarjottimet ja hyllyköt kestävät varmasti vuosikymmeniä ja myös led-kasvivalot ovat pitkäikäisiä.  Vuosittain ostan lähinnä uudet kylvömullat sekä jonkin verran siemeniä, joista tosin osan hankin aina jo syksyn alennusmyynneistä. Lisäksi mukava osa siemenistäni on  jo nykyisin itse edelliskesänä/-syksynä kerättyjä.

Minulla siementen kerääminen on syksyllä tärkeä osa sadonkorjuupuuhia. Kuvassa on lehtoakileijan siemenkotia.

Yksivuotiset hyötykasvit ja kesäkukat ovatkin meillä varsin pieni kuluerä, kun kasvatan ne kaikki itse siemenistä. Perennojakin olen vuosi vuodelta aina enemmän kylvänyt itse, ja tänäkin vuonna tein niiden hankikylvöjä. Muutamia aion myös suorakylvää keväällä. Lisäksi perennoja saa kätevästi lisättyä jakamalla, ja esimerkiksi kuunliljoja olen levittänyt puutarhan eri alueille jakamalla vanhempia kasvustoja. Maksaruohot taas lähtevät yleensä hyvin kasvuun jo pienistä palasista, ja niiden leviämistä olenkin nopeuttanut tökkimällä lyhyitä pätkiä multaan emokasvin ympäristöön. Joitakin perennoja olen saanut myös taimivaihdon kautta.

Uusiin puutarhaprojekteihin usein kuluu väkisinkin rahaa vähän enemmän. Niissäkin pystyy kuitenkin säästämään, kun tekee projektit mahdollisimman suurelta osin itse ja suunnittelee ne hyvin etukäteen. Monissa diy-projekteissa olemme myös käyttäneet, kierrättäneet ja tuunanneet vanhaa tavaraa täysin uuteen tarkoitukseen. Näin ovat syntyneet mm. jo aiemmin esittelemäni kasvihuoneen hyllyt, ruukutuspöytä, puutarhan apupöytä ja olohuoneen kasvipöytä.

Kasvihuoneen hyllyt on tehty ylijäämälaudoista ja vanhan lehtikompostorin metalliritilästä.

Tämän vuoden omavaraisuussuunnitelmamme ovat jo nytkähtäneet kivasti eteenpäin, sillä aloitimme mieheni kanssa entistä suuremman hyönteishotellin tekemisen vanhoista kuormalavoista. Tästä projektista olen todella innoissani ja postailen siitä lisää myöhemmin. Aurinkopaneelikuulumisiamme  kirjoittelinkin pari viikkoa sitten. Sähköntuotto alkoi tänä vuonna jo tammikuussa, tosin vielä varsin pieninä määrinä, joten tavoitteeni sähköntuoton aikaistamisesta täyttyi. Viime kuun omavaraisuuteen liittyvän yhteispostauksen aiheena olivat puhdetyöt, joista kerroin meillä muutamia DIY-projekteja olevan tekeillä. Näistä heinäseiväskehykset ja elävät kukkataulut sekä puupölkystä tehty, puutarhaankin sopiva tuikkukynttelikkö valmistuivat ja niistä ehdinkin jo postata. Muihin omavaraisuuskuulumisiimme palailen taas myöhemmissä postauksissa.

Yksi talven pienistä diy-projekteistamme oli tuikkukynttelikön tekeminen tontin takaosasta löytyneestä puupölkystä.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
Tammikuu -20: Omavaraisuussuunnitelmia vuodelle 2020

Helmikuu -20: Kylvöt, esikasvatus ja puhdetyöt
Viime vuoden omavaraisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuneista blogeista:
Tsajut
Urban Farming kaupunkiviljely
Sorakukka
Metsäläisten elämää 
Korkeala
Stellan kolmas luonto
Rakkautta ja maan antimia
Oma tupa, tontti ja lupa
Laura eli Javis 
Harmaa torppa
Sarin puutarhat
Rouva Yrttinen
Koivun juurella
Pienenpieni farmi
Ku ite tekee

  Oikein hyvää maaliskuun alkua!

26 kommenttia:

  1. Tulikruunun siemenkasvatusta olen itsekin tuumaillut, sehän on perhosille aivan mahtava kasvi <3 Mutta vielä en ole siemeniä hankkinut, tsinnia on se ykkösjuttu yksivuotisista. Oletko muuten saanut talvetettua tulikruunua? Onko lajikkeissa eroa taimien kasvatuksen suhteen? Ensi vuonna voisin kokeilla tätäkin kasvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulikruunu on minustakin ihana. Minulla on pari kasvia talvetuksessa sisällä kasvivalojen alla ja ne ovat pärjänneet hyvin. Otin niistä pistokkaitakin, jotka juurtuivat hienosti. Omat siemeneni sain viime vuonna siemenkirjeestä, lajikkeesta minulla ei valitettavasti ole tietoa.

      Poista
  2. Puutarhaan saa uppoamaan paljonkin rahaa. Suunnittelu varmasti karsii kulujakin.
    Tämä juttu saa multasormen kynnet syyhyämään. Tekee tosissaan mieli jo kylvöhommiin ja samalla huoli myöhäiseksi jäävästä aloituksesta kasvaa. Maaliskuussa on kyllä tarkoitus palata Suomeen. Ja Etelä-Suomessa kasvukausi yleensä jatkuu syksyllä myöhään.
    Kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puutarhaan saisi tosiaan kulumaan rahaa valtavasti. Varmasti ehdit vielä hyvin kylvöhommiin, jos tässä kuussa kerran palaatte ja voihan sitä tarvittaessa ostaa osan taimista valmiina. Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  3. Esikasvatukseen on tosiaan myynnissä jos jonkinlaista pienoiskasvihuonetta, taimipottia ja ruukkua, mutta meilläkin on miltei poikkeuksetta käytetty kierrätyskamaa. Vessapaperirullan hylsyistä saa myös käteviä taimipotteja, joita ei välttämättä tarvitse edes leikata pois juurten ympäriltä, vaan ne voi lykätä maahan hajoamaan itsekseen pois. Tietysti vain, jos ne eivät ole ehtineet homehtua, mikä myös saattaa tapahtua, jos kosteutta on liikaa... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kierrätystavaralla pärjää tosiaan ihan hyvin taimikasvatuksessa. Noita vessapaperirullan hylsyjä kokeilin muutama vuosi sitten purjojen kanssa, mutta en osannut kastella oikein. Pitäisi varmaan kokeilla uudestaan jollain muulla kasvilla.

      Poista
  4. Ihanan tunnelmallinen diy-projekti tuo "kynttiläkippo". Olisipa minullakin tarpeeksi pitkäjännitteisyyttä kasvattaa kesäkukat itse. Useamman satasen saa joka kevät maksaa niistäkin kokomusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kesäkukkien kasvattamisella säästää tosiaan, mutta valmistaimet ovat kyllä tosi helppo ratkaisu, jos ei kuukausitolkulla jaksa/pysty taimivauvoja hoidella.:)

      Poista
  5. Teillä omavaraisuus on otettu huomioon varsin kokonaisvaltaisesti ja uusiokäyttö tukee sitä. On kätevää, kun osan kylvöastioista voi käyttää aina uudelleen ja osan, kuten maitotölkit, voi sitten hävittää ja kerätä taas uusia seuraavaa tarvetta varten. Teidän omavaraispuutarhaa on mielenkiintoista seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Maitotölkit ovat tosiaan näppäriä, kun ne voi käytön jälkeen hävittää, sillä tällaiselle määrälle muoviruukkuja ei meillä säilytystilat riittäisi.

      Poista
  6. Minä yritän myös säästää kesäkukkien kasvatuksella. Niihin menee suht paljon rahaa ja toisaalta mua myös ahdistaa se muoviruukkujen määrä mikä tulee kannettua kotiin. Toki osan voi uusiokäyttää, mutta paljon päätyy suoraan muovinkeräyslaatikkoon. Pyöreät ruukut ei pääse minulla jatkoon omissa esikasvatuksissani, koska pieneen tilaan saa mahtumaan neliskulmaisia enemmän ja tiiviimmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten ihan totta, neliskulmaiset ruukut ovat tilankäytön kannalta parempia kuin pyöreät.

      Poista
  7. Puutarhaan saa menemään runsaasti rahaa ihan ensiaskeleista alkaen. Meillä ei juoda maitoa, mutta muita ruoan mukana tulevia purkkeja ja rasioita voi hyvin hyödyntää esikasvatuksessa. Olen tehnyt myös sanomalehdestä taimipotteja. Eniten käytän taimikasvatuksessa ostotaimien mukana tulleita purkkeja. Niitä on vuosien mittaan kertynyt, mutta pestynä niistä on iloa moniksi vuosiksi eteenpäin. Multa taitaa olla yksi puutarhan isoimpia menoeriä. Kun tontilla ei enää ole varjoisia paikkoja, myös kompostimultaa tulee vähemmän. Lehtimassa ei vain tahdo "kypsyä" liiallisen valon ja kuivuuden vuoksi. Ostin pari vuotta sitten erinomaiset kasvivalaisimet Viherpeukaloilta. 400 W:n lamput on heiltä käytöstä poistettuja ja kunnostettuja. Suosittelen. Todella tehokkaita ja niistäkin on iloa ja hyötyä vuoksiksi eteenpäin. Taimipottien alustana käytän jalkineille tarkoitettuja kurakaukaloita. Toimivat samoin, kuin sinun tarjottimesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhaansaa tosiaan uppoamaan rahaa. Multa on aika iso menoerä etenkin uusia istutusalueita perustaessa. Kuulostavat kyllä tosi hyviltä nuo teidän kasvivalaisimenne!

      Poista
  8. Minäkin hyödynnän maitotölkkejä esikasvatuksessa, lisäksi hyviä ovat muoviset puolen litran jogurttitölkit joita voi käyttää pesun jälkeen uudestaan ja uudestaan. Kaikki ostotaimien purkit säästän ja hamstraan niitä hautuumailta lisää.
    Tarjottimet ovat hyviä, niitä käytän minäkin.

    VastaaPoista
  9. Mulle tulee mehiläisten talviruokinnasta ylimääräisiä sokeripaperipusseja. Niistä taittelin viime vuonna istutusatioita, mutta selvästi muovilaatikko jonka pohjalla nuo olivat olisi kaivannut salaojitussoraa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kertyy talviruokinnasta noita sokeripusseja, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että niitä voisi hyödyntää noinkin. Kiitos vinkistä!

      Poista
  10. Me käytetään kanssa kaikenlaisia kippoja taimiastioina. Sain roskalavalta pari jätesäkillistä amppeleita ja ruukkuja joten niiden kanssa pääsen taiteilemaan. Chilit pitäisi kohta alkaa siirtää isompiin astioihin ja luffa kurkut samoiten

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimikasvatukseen soveltuvat tosiaan vaikka minkälaiset astiat. Hyvän löydön olet tehnyt roskalavalta!

      Poista
  11. Kyllä suunnittelu kannattaa, varmasti säästyy rahaa. Maitotölkit ja jugurttipurkit ovat meillä ahkerassa käytössä. PS. Osallistuin viimein Kevät kaipuu 2020 -haasteeseen. Laitoin linkin sivullesi.

    VastaaPoista
  12. Kylläpä siellä on herkullisen näköisiä lajikkeita! Itse olen tuskaillut viileässä vanhassa talossa juuri tuon itämisvaiheen kanssa, kun missään ei ole yli 20 astetta lämmintä. Itämisen jälkeen viileys ei enää haittaa.

    VastaaPoista
  13. samoilla linjoilla ollaan täälläkin, taimipurkit kierrätettyjä, isot tarjottimet hankin kirppareilta. kuten kirjoitikin Tiiu, tarjottimet helpottavat suuresti taimien kastelua ja kuljettamista ulos karaistumaan. käytän tarjottimia jopa matkojemme aikan, milloin esikoisemme huolehtii viherkasviemme kastelusta, hän on siitä kovin tyytyväinen.
    kivoja ideoita taas moneen juttuun, kiitos Tiiu!

    VastaaPoista
  14. Miten sinulla on akilleijojen värit ja muoto säilyneet omissa siemenissä? Itse olen harmitellut, että risteytymiä tulee ja lopulta vivahteet häviävät. Välillä tosin tulee ihan hauskoja uusia värejä.

    VastaaPoista
  15. Minä myös käytän rypäle- ja tomaattirasioita minikasvareina. Kylvän niihin ja sitten laitan ne meidän pesuhuoneen lattialle itämään, koska se on talvella ainut tasaisen lämmin paikka. Sitten kun ovat itäneet, viileämpi huoneilma on vain plussaa.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...