keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Huonekasvien keväthuolto

Viime viikonloppuna oli meillä taas huonekasvien keväthuollon aika. Se on itselleni myös yksi tärkeä merkki kevään lähestymisestä. Vähän vuodesta toiseen vaihtelen huollon laajuutta. Toisina vuosina pyyhin vain pölyt kasvien lehdiltä, leikkaan huonot oksat pois ja lisään vähän uutta multaa edellisen pinnalle. Toisinaan taas vaihdan multia, siirrän kasveja isompiin ruukkuihin ja raahaan niitä suihkuun. Tänä vuonna luvassa oli vähän suurempi huolto, sillä useat kasvit pääsivät uusiin ruukkuihin ja intouduinpa viemään jokaikisen suihkuun virkistymäänkin.

Bonsaimallinen fiikus 'Ginseng' näyttää suihkussa käynnin jälkeen heti paljon virkeämmältä, kun lehdetkin ovat puhdistuneet pölystä.

Suihkuvuorossa siemenestä kasvattamani avokado

Tässä vielä huonekasvien keväthuollon muistilista:
-  Mullanvaihto. Hyvinvoiville ja isoille kasveille riittää kuitenkin uuden multakerroksen lisääminen edellisen pinnalle. Tarvittaessa vanhaa multaa voi ensin poistaa esim. muutaman senttimetrin paksuudelta. Mullanvaihdon yhteydessä kasveja on kätevä myös jakaa.
- Huonokuntoisten oksien ja versojen leikkaaminen. Kasvia voi myös muotoilla samalla ja ottaa pistokkaita.
- Pölyjen pyyhkiminen kostealla rätillä. Vaihtoehtoisesti kasvit voi halutessaan käyttää suihkussa.
- Lannoitusta on hyvä lisätä kevään edetessä. Itse lannoitan huonekasveja loka-helmikuussa noin kerran kuukaudessa, mutta kevään aikana lisään sitä vähitellen noin yhteen kertaan 1-2 viikon välein. Mullanvaihdon jälkeen lannoitusta tarvitsee miettiä vasta 1-1.5 kuukauden kuluttua.

Nyt kasvipöydälläkin on taas paremman näköisiä viherkasveja.

Onko sinulla tapana tehdä vuosittain huonekasvien keväthuolto?

Mukavaa viikonjatkoa!

12 kommenttia:

 1. huonekasvien huolto käykin juuri näin parhaiten, kaikki kerralla, kun hommaan ryhtyy.
  nuorempana tein hyvinkin joka kevät, mut nyt viime vuosina olen harventanut tahtia. vaihdan mullat vain silloin, kun on tarve vaihtaa kasvi samalla isompaan ruukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tuo mullanvaihto on se, mitä harvemmin viitsin tehdä ja yleensä se tosiaan tapahtuu vasta, kun on aika vaihtaa ruukkukokoa suurempaan.

   Poista
 2. Kyllä minä tee kukille keväthuollon samoilla menetelmillä kuin sinäkin. Vielä on mökillä kaikki tekemättä mutta teen sen vasta kuun lopussa jos vaikka olisi niin lämmintä että voisin mullat vaihtaa ulkona. Kotona olen pintamullat ja mullat jo vaihdettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin ihana, jos loppukuusta olisi niin lämmin. Ulkona tuo mullanvaihto olisi tosiaan kätevämpää.

   Poista
 3. Oispa minulla sinun tarmosi :)
  Täytyy tunnustaa, että minä huollan huonekasvit vasta syksyllä. Keväällä meillä kaikki kasvit muuttavat terassille tai ulos ja huollan ne vasta syksyllä, kun tuon ne sisälle.
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin haaveilen esim. lasitetusta terassista, jonne kasvit voisivat muuttaa koko kesäksi. Nyt ne vierailevat terassilla vain lämpimimpinä jaksoina. Mukavaa illan jatkoa sinullekin!

   Poista
 4. Huh. Voi kun pitäisi tehdä tuo sama. Viime vuonna jäi mullan lisäyskin välistä... Nyt sitten on mullan vaihto ja suihkussa käyttö vuorossa ensi viikonloppuna :) Kivaa loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 5. Olet saanut säilytettyä avokaado kasvin, minulla on joskus ollut myös pari isoa, mutta en viitsinyt enää hoitaa niitä, ostin tänään multaa myös, ja alan laittaa uutta tilalle, multia en vaihda koskaan, lisään vain, sillä mulla on älyttömästi viherkasveja, eikä kaikki kasvit tykkää mullan vaihdosta, menetin kerran ison kiinanruusun kun paljastin sen juuret, sehän kuivui heti, täällä on tuo plantaken iso viherkasvi kauppa,ostan sieltä aina uusia kasveja,
  pelargooneja laitan vain ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vaihdan mullat vain, jos siirrän kasvin isompaan ruukkuun. Onpa harmi, että kiinanruususi kuivui. Minullakin pelargonit ovat sisällä vain talvehtimassa ja odottamassa kesää.:)

   Poista
 6. Onpa hieno avokado! Omani on vasta jotain 30 senttiä korkea, vaikka on se jo aika kauan saanut kasvaakin. :D

  Minullakin on tapana tehdä keväthuoltoa vähän vaihtelevasti - joinain keväinä enemmän ja toisina vähemmän. Tänä vuonna pitänee kantaa kaikki kasvit taas suihkuun, jotta saa tuhoötököitä karsittua. Ripsiäisongelma on vaivannut koko talven.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin toinen avokado on noin 30cm korkea, vaikka samaan aikaan ne olen kylvänyt. Tuo suihku on tosiaan kätevä tuholaistenkin kannalta.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...