torstai 26. maaliskuuta 2020

Puutarhan kevätpuuhia

Viime viikonloppuna aloitimme vihdoin keväiset puutarhapuuhat. Keräsimme talven aikana suurista koivuista pudonneet risut ja poltimme ne nuotiossa, jonka ääressä oli kiva käydä välillä istuskelemassa kevätpuuhien lomassa. Marjapensaat saivat oksasaksilta kyytiä, kun poistin vanhimpia versoja mm. herukoista ja karviaisista. Vadelmistakin leikkasin viime vuonna marjoneet oksat pois. Myös elävä pajumaja sai kaipaamaansa siistimistä. Tuijia ja viime vuonna muotoonleikkaamiani koristepensaitakin muotoilin taas. Niitä tosin leikkaan kyllä pitkin kasvukautta, jotta pyöreä muoto säilyy kauniina. Omenapuiden leikkaus on vielä edessä, näillä näkymin ensi viikonloppuna, jolloin ajattelin leikata myös mm. päärynäpuut. Tänä vuonna leikattavaa ei tosin paljon olekaan. Heinäkuussa saatan sitten leikata niitä vielä uudestaan, jos vuosikasvu on runsasta.

Nuotiopaikkaa metsäpuutarhasta rajaava herukkakaari pääsi oksasaksien käsittelyyn.

Mm. korallikanukka, purppuraheisiangervo ja heisiangervo 'Amber Jubilee' saivat pyöreähköön muotoonsa kohennusta.

Terassin kainalossa olevaa rungollista tuijaa leikkaan pitkin  vuotta, sillä se kasvattaa muuten pitkiä "töyhtöjä" yläosaansa.

Takkaan talven aikana kertyneet tuhkat mies levitti nurmialueelle ja Liljarinteeseen jo viime viikolla. Osittain käytämme tuhkaa korvaamaan lannoitusta, mutta myös nopeuttamaan lumien sulamista.

Kasvihuonettakin aloin jo siistiä. Vein sieltä talven somisteet pois, ja nyt pitäisi tilalle keksiä jotain keväistä. Jos loppuviikostakin plussakeliä riittää, olisi luvassa ruukkujen ja kasvihuoneen pesu. Se on mielestäni yksi tympeimmistä kevätpuuhista, ja onkin kiva, jos sen saisi jo heti näin alkuvaiheessa pois alta. Kunnon puutarhapuuhiin kukkapenkkien pariin täällä ei kuitenkaan vielä hetkeen pääse, joten kaikenlaiselle valmistelulle ja siistimiselle on nyt hyvin aikaa.

 Oletko sinä jo aloittanut kevätpuuhia puutarhassa?

Ihanaa loppuviikkoa!

P.s. Blogissani on näiden poikkeuksellisten aikojen piristykseksi käynnissä "hyvän mielen arvonta", jonka palkintona on koristeheinistä kertova puutarhakirja. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

20 kommenttia:

 1. Vähän olen tehnyt puutarhahommia. Viikonloppuna teen lisää. Meillä on lumetonta, joten paljon pystyy tekemään.

  VastaaPoista
 2. Samoja puuhia täälläkin. Minä sain onneksi jo tehtyä kasvihuoneen pesun sisältäpäin. Ulkopuolelta lasit on vielä pesemättä, mietin vielä, kannattaako odottaa osa siitepölyistä ensin. Ihmeellistä, että maaliskuun puolella olen tehnyt tosi paljon asioita, mitkä ovat yleensä olleet huhtikuun touhuja.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan erikoista, että näitä hommia on päässyt nyt jo tekemään. Meillä kasvihuoneen pesuhommat ovat edessä tänään tai huomenna.

   Poista
 3. Täällä alkoi kevätpuuhat helmikuussa. Nyt ei parane enää istutusalueilla liikkuakaan, kun ne ovat täynnä piippoja. Maa on ihan sula, joten kaikkea voi jo kaivaa, laatoitustakin olen tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania puutarhatöitä olet jo päässyt tekemään. Minulla sormet syyhyävät metsäpuutarhan polkujen tekoon, mutta vielä pitää odottaa maan sulamista.

   Poista
 4. Minustakin kasvarin pesu on aika tympeää puuhaa. Sisäpuolen pesin jo syksyllä, mutta ulkopuoli on piakkoin pestävä.
  Kevätpuuhat ovat kyllä ihan mukavia ja tänä vuonna niitä on voinut tehdä jo pidempään. Sinunkin pihallasi lumi on sulanut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan kiva päästä jo nyt kevätpuuhiin. Nyt kun näitä pystyy vähitellen jo tekemään, ei tule sitten huhti-toukokuussa niin kiirekään saada kevättyöt pois alta.

   Poista
 5. Ruukkujen pesu on tympäisevää, ainakin jos pestävää on paljon. Mieluummin puuhailisin pihalla kaikkea muuta. Fiksua olisi kyllä hoitaa tympeimmät hommat ensin pois alta. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä yritän nyt tässä alkuinnostuksessa hoitaa kaikki tylsät hommat pois. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Kiva, että olet päässyt aloittamaan kevätpuuhat puutarhassa. Meillä on vielä lunta aika runsaastikin, joten vielä pitää odotella, vaikkakin näin karanteenissa ollessa puutarhatöihin olisi hyvää aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpuuhien aloitus on tosiaan aina yksi askel lähemmäs ihanaa kasvukautta.:)

   Poista
 7. Mukavasti kevät touhut olette aloitelleet.:)
  Meillä paksulumi kerros,peittää pihan ilma kylläkin keväinen tuo ikijää-routakerros jota monta ..sitä ootelessa ..kuunnellaan lintujen kevät-konserttia;))
  Mukavaa viikonloppua!
  Pysytään terveinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lintujen kevätkonsertti on kyllä ilahduttavaa kuunneltavaa.:) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Sinulla on puutarhapuuhat hyvin aloitettu jo! Minä en ole tehnyt yhtään mitään, käynyt vain pikaisesti ihmettelemässä ilmestyviä piippoja. Ehkäpä viikonloppuna voisi leikata marjapensaat, jos on mukava sää puuhastella. Ruukkuja pesen sitä mukaa kun niitä tarvitsen. Mikään ei ole tympeämpää kuin se, joten vitkuttelen viimeiseen asti aivan kuin se tekisi hommasta mukavampaa :D Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukkujen pesu on minustakin tylsää. Tänä vuonna yritän saada sen kokonaan pois alta hyvissä ajoin. Aiemmin olen tehnyt kuten sinäkin ja vitkutellut sen kanssa.:) Kivaa viikonloppua!

   Poista
 9. Minä muistelen vanhan äitini sanoneen, ettei näissä asioissa parane tuijottaa lämpömittaria, vaan kalenteria. Niinpä pyrin kokonaisvaltaiseen laiskuuteen vielä tällä hetkellä. Toistaiseksi olen onnistunut esimerkillisen hyvin (sanoi kissa, ja nosti häntäänsä...) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiskottelukin on mukavaa, talven jälkeen vain puutarha kummasti vetää puoleensa.:)

   Poista
 10. Tämä kulunut viikko on kyllä ollut sellaista puutarhakeliä, että ulos on ollut pakko päästä joka päivä. Lomailu kotona oli ihanaa, maanantaina sitten töihin👍

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...