maanantai 4. marraskuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä: Yhteenvetoa kasvukaudesta 2019

Nyt marraskuun ensimmäisenä maanantaina on taas aika omavaraisuuteen liittyvän yhteispostaussarjan, jonka aiheena tällä kertaa ovat kuluneesta kasvukaudesta opitut asiat ja yhteenveto tälle vuodelle tehtyjen omavaraisuussuunnitelmien toteutumisesta. Lisäksi pohdiskellaan alustavasti jo ensi vuotta omavaraisuuden näkökulmasta.

Satomme lähteet painottuvat kasvihuoneen läheisyyteen, jossa ovat mm. mansikkamaa, omenapuut, istutuslaatikot ja nyt uusimpana monivuotisten yrttien buried pot garden.

Toiveenani omavaraisuuden lisäämisen suhteen keväällä olivat:
- "entistä suurempi sato niin kasvihuoneesta kuin lavatarhastakin, samoin marjapensaista ja hedelmäpuista" Tässä onnistuimme hyvin. Kuten jo edellisessä omavaraisuuspostauksessani kuukausi sitten kerroin kokonaissato oli aiempaa suurempi näistä kaikista lähteistä.
- "omavaraisuus kesäkukkien suhteen" Kaikki kesäkukkamme kasvatin tänä vuonna siemenistä tai lisäsin omista pistokkaista. Osa siemenistä oli edellisenä syksynä itse kerättyjä.
- "aurinkopaneeleilla huomattavan osan kattaminen kesäaikaisesta sähkönkulutuksestamme" Aurinkopaneeleilla katoimme parhaimpina päivinä jopa 60% vuorokauden sähkönkulutuksesta, keskimäärin tuotto oli noin 30% vuorokauden kulutuksesta.
- "omavaraisuuden jatkuminen hunajan suhteen" Omavaraisuus hunajan suhteen jatkuu edelleen, sillä tämän vuoden sato oli viime vuotta parempi ja hunajaa jäi hyvin myyntiinkin.
- "kompostointialueen uudistus" Kompostointialue valmistui etupihalle lämpökompostoreineen ja sai toiselle reunalleen mm. erilaisia kärhöjä kasvavan Viherseinäpenkin naamioimaan aluetta tielle päin.

Reilu viikko sitten sisältä kasvivalojen alta kerättyä paprika- ja chilisatoa. Kuvassa mm. maustepaprikaa 'Biquinho', chilipaprikaa 'Anaheim' ja paprikaa 'Gourmet'. Paprikan ja chilin satokausi jatkuu näillä näkymin viellä hyvän tovin.

Tästä vuodesta viisastuin sen verran, että jatkossakin aion esikasvattaa pavut, sillä niistä sain nyt satoa monin verroin aiempaan nähden. Mm. viidakkokurkkua en enää kasvata, emme nimittäin pitäneet siitä. Kaalit pitäisi jatkossa suojata vielä paremmin, koska nykyisistä harsovirityksistä huolimatta kaaliperhosen vioituksia oli jonkin verran etenkin keräkaaleissa. Kukka- ja punakaalit sen sijaan olivat hyväkuntoisia, joten ehkä suosin jatkossa niitä.

Viimeiset kaalit keräsin talteen juuri ennen pakkasia. Punakaali 'Rotkopf'' teki ihan mukavan sadon, keräkaalin 'Ditmarsker' anti sen sijaan jäi melko vaatimattomaksi. Kyssäkaaliakin 'Delikatess Weiss' oli vielä yksi jäänyt piiloon viereisten kasvien lehtien alle.

Mustajuuri 'Lange Jan' teki niin käsittämättömän valtavan sadon, etten tiedä, mihin sen kaiken käyttäisin. :D Kylvin sen keväällä, nyt kokeilen syyskylvönä, josko onnistuisi paremmin.

Ensi vuotta ajatellen omavaraisuussuunnitelmat ovat vasta hautumassa. Toiveissa on hyötykasveista saatavan sadon lisääminen edelleen, ja hunajaomavaraisuuden jatkuminen. Sadeveden talteenoton ja kastelujärjestelmän kohentaminen voisi olla ensi vuonna ajankohtaista, mutta asia on tosiaan vasta harkinnan tasolla. Siemeniä keräsin talteen ensi vuoden kylvöjä varten mm. herneestä, pavuista, auringonkukasta ja kehäkukasta. Lisäksi osan ensi kesänä kasvatettavista hyötykasveista jo kylvin syyskylvönä, mm. porkkanat, pinaatin, tillin, palsternakan ja ensimmäistä kertaa myös mustajuuren. Lisäksi toivon chili-, ananaskirsikka-, paprika- ja tomatillokauden alkavan ensi kesänä jo aiempaa varhaisemmin, sillä yritän saada talvetettua niitä.

Talvetusviidakkoa. Osan chileistä ja paprikoista heitän pois, kunhan niiden satokausi loppuu. Ananaskirsikat ja tomatillot leikkaan lyhyille tapeille sadonkorjuun jälkeen.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat
- lokakuu: Sadonkorjuuta
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Tsajut
Jovelan talopäiväkirja

Hyvää ja tunnelmallista marraskuun alkua! 

30 kommenttia:

 1. Teilloli hyvä satokausi ja ens vuanna taas pikkuusen parempi, ku puskat ja puut kasvaavat suuremmiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Nyt parin viime vuoden aikana moni pensas ja puu on alkanut tuottaa satoa ja osa tulee satoikään varmaan ihan lähivuosina.

   Poista
 2. Wau, millaisen sadon olet saanut omasta puutarhasta!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kun koko ajan puutarhanne kehittyy. Mukava lukea tätä, niin hyötykasvien kuin koristekasvienkin näkökulmasta!

  VastaaPoista
 4. Teillä on niin nättiä teidän puutarhassa!

  Syyskylvöt ovat kyllä ihan huippu juttu! Säästää keväällä ihan hirvittävästi aikaa, kun suurin osa on jo ajoissa hyvässä kasvussa. Lisäksi sato on ihan eri luokkaa kuin keväällä kylvetyistä.
  Mustajuuri on kyllä hyvä laittaa syksyllä. Mutta voi kyllä alkaa kukkimaan kesken kauden.

  Olen muutamina vuosian ottanut chilejä talvehtimaan ja siinä onnistunutkin. Keväällä ottavat kirvoja kyllä herkästi sisällä riesakseen.
  Nyt en jaksanut ajatella talvetushommia. Meillä ei oikein ole tilaakaan, joten täytyy vain laittaa siemenet itämään ensi vuonna ajoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo syyskylvöt ovat tosiaan mahtava juttu. Toivottavasti mustajuurikin onnistuisi niiden myötä hyvin. Kiva kuulla, että chilit ovat sinulla talvehtineet. Jospa ne meilläkin selviäisivät kevääseen.

   Poista
 5. Teillä ollaan monipuolisesti omavaraisia tai matkalla kohti omavaraisuutta. Onnittelut siitä!
  Kaiken lisäksi puutarhanne on ilo silmälle.

  VastaaPoista
 6. Ihanan inspiroivaa! Itsekin haaveilen omavaraisuudesta, mutta eipä meillä vielä tuotokset ole kuin ihan muutamia ruokailuja kattavia annoksia. Kompostointiin haluaisin panostaa enemmän, ja kellarista haaveilen. Ihanaa inspiraatiota ja tuotteliasta hauduttelua ensi vuodelle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania haaveita sinulla, tosi samansuuntaisia kuin itsellänikin.:) Inspiroivia hetkiä sinullekin ja hyvää marraskuun alkua!

   Poista
 7. Wau, mikä sato mustajuuresta! :D Meillä etanoilta säästyi yksi ainokainen taimi, jota en edes uskaltanut nostaa maasta. Ajattelin, että jos se vaikka innostuisi kukkimaan ensi kesänä, niin siitä ehkä voisi saada siemeniä talteen. Yhdestä juuresta ei kuitenkaan olisi riittänyt syötävää nelihenkiselle perheelle, joten mitäs tuossa menettääkään, vaikka jättäisi sen maahan. Syyskylvöä kokeilin minäkin nyt tänä vuonna sille. Tsemppiä talvetettaville ja entistäkin satoisampaa ensi vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva nähdä, lähteekö mustajuuresi kesällä kukkimaan. Minä jätin pari porkkanaa maahan, jos niistä saisin ensi vuonna siemeniä. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 8. Ihana tuo mustajuuri! Voisi tehdä yhdessä jonkun ruuan siitä ja meidän talvikurpitsoista :D Mutta nuo chilit ovat ihan huikeita. Niitä pitäisi laittaa taas kasvamaan, koirahan tuhosi edelliset joten nyt alkaa olla omat chilit jo käytetty. Periaatteessa täällä olisi hyvät olosuhteet kasvattaa kun kuitenkin talvettamistiloja löytyy. Aurinkopaneelit ovat täälläkin mietinnässä mutta haluaisin ensi sijassa sellaiset mitkä keräisivät virtaa omiin akkuihin, ei siis niitä mitkä ovat riippuvaisia sähköverkosta. Aurinkolämpöä voisi ehkä ensimmäisenä ottaa käyttöön, todennäköisesti toimisi osan vuotta lämpimän veden lämmitykseen suht hyvin. Harkintaan tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisimmekin kunnon herkut noista mustajuurista ja teidän kurpitsoista!:D Mekin kyselimme aurinkopaneeleihin akkusysteemiä, mutta se olisi ollut suhteessa niin kallis, ettei sen hankkiminen meidän järjestelmäämme olisi ollut kannattavaa. Minäkin olen tuota aurinkolämpöä miettinyt, mutta sen aika on ehkä joskus vuosien päästä.

   Poista
 9. Mustajuuresta olen tehnyt keittoa. Se onkin hyvä juures.Sinä olet pitkällä kohti omavaraisuutta. Minä en edes haaveile sellaisesta, sillä siihen en pystyisi. Mukavaa marraskuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mustajuurikeitto kuulostaa ihanalta. Mukavaa marraskuuta sinullekin!

   Poista
 10. Teillä on niin mielettömän kaunista ja tuo sadon määrä oli huikea <3
  Sadevesiasiat kiinnostavat, ratkaisujanne olisi upea päästä seuraamaan.

  Meillä ei tänä vuonna talveteta chilejä. Nyt jo ensimmäisissä on ötököitä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Postailen sadevesiasioista lisää heti, kun ne alkavat edetä.:)

   Poista
 11. Lueskelin ja etsin tietoa elokuussa tuosta hyötykasvien talvetuksesta ja yritin saada paprikan pistokkaita juurtumaan. Se ei kuitenkaan onnistunut ja luovutin paprikan talvetuksen suhteen. Olisi voinut vielä kokeilla kaivaa kasvit ylös kasvihuoneen maapohjasta ja pienentää rajummin, jotta mahtuu sisälle, mutta sitten minulta loppui puhti. Kaivoitko sinä nuo omasi ylös vai olivatko kesänkin ruukuissa? Tomaatin saisi varmasti talven yli ottamalla pistokkaita, mutta toisaalta ne nyt ovat aika nopeita kasvamaankin..

  Tehän taisitte päästä kaikkiin asettamiinne tavoitteisiin, joten onnittelut siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä chilit ja paprikat kasvoivat jo valmiiksi ruukuissa, joten siirtäminen sisään oli siksi helppoa.

   Poista
 12. Sulla on niin kaunis puutarha! Ihanan muodokas ja ryhdikäs!

  Täällä on taisteltu kaaliasioissa myös (Luonto 1, Jovelat taas 0). Jossain vaiheessa ne pirulaiset pääsevät aina kaalien kimppuun ja sitten se on soronoo taas. Ensi vuodelle, koska periksihän ei voi millään antaa, suunnitteli sellaista DIY-pleksikatosta, jonka katto-osa olisi niin tiivistä harsoa, ettei siitä mene pölykään läpi ja itse pleksirakennelma, olisi painettu maahan ilman mitään rakoa. Meillä käy aina niin, että tuuli tai joku lintu onnistuu tekemään jonkun pienen raon suojaharsohelmaan ja eikös sieltä sitten ötökkäarmeija pääse marssimaan aterialle heti kun silmä välttää. Jos tuolla ensi kesän suunnitelmalla ei onnistuta, niin sitten pitänee antaa jo periksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minunkin täytyy yrittää saada paremmat suojaviritelmät kaaleille, koska meilläkään harso ei toiminut. Kyssäkaaleja en suojannut lainkaan, mutta niihin ei mikään ötökkä iskenyt, ihme kyllä.

   Poista
 13. IHANAA, että joillain oli odotettua parempi. Aika monella tuntuu menneen reisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vaikuttaa paljon sadonmäärän lisääntymiseen myös se, että hedelmäpuut ja marjapensaat ovat vielä nuoria ja lisäävät satoaan vuosi vuodelta, ja noita istutuslaatikoitakin tuli taas lisää, joten viljelyala kasvoi.:)

   Poista
 14. Mustajuuri kiehtoo itseänikin ja keväällä meinattiin kylvää. Saa nähdä miten käy. Kuinka vanhoja teidän hedelmäpuut nyt on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuut ovat 6-vuotiaita, luumu-, kirsikka- ja päärynäpuut 1-5-vuotiaita.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...