keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Puutarhan kasvilistat

Pidän puutarhamme kasveista kirjaa istutusalueittain, jotta tiedän, mitä missäkin kasvaa. Kasveja on jo sen verran paljon, etten aina ihan kaikkia muista, jolloin on kiva, kun voi nimet jostain tarkistaa. Kesän ja syksyn aikana tulee yleensä tehtyä kasvihankintoja jonkin verran, ja talven tullen olen niitä sitten päivittänyt kasvilistoihin. Sinänsä toimintatapa on vähän huono, sillä osa listoihin lisättävistä kasveista on ylhäällä vain kaiken maailman lippulappusilla, joihin olen nimet kesän puutarhatouhujen lomassa nopeasti rustannut. Tämä onneksi koskee vain niitä kasveja, jotka ovat päätyneet täydennykseksi vanhoille istutusalueille tai istutettu paikkaan, jossa ei vielä ole nimettyä, suurempaa istutusaluetta. Uusien istutusalueiden kasvit olen kerännyt jo istutusvaiheessa selkeiksi omiksi listoikseen. Nyt hämärinä marraskuun iltoina olen vähitellen käynyt läpi viime kesänä hankittuja kasveja ja päivittänyt puutarhamme kasvilistat ajan tasalle.

Tässä kuvina muutamia poimintoja viime kesän hankinnoistani:

Syyshortensia 'Pinkachu'

Komeamaksaruoho 'Matrona'

Kantopuutarhaan päätyi saniaisia, havuja, pohjanvanamoa ja metsäalppikello 'Spring Symphony'.

Kivikkokurjennokka 'Bishop's Form'

Lisätessäni viime kesän kasvihankintoja listoille huomasin, että etenkin koristeheinien ja saniaisten määrä lisääntyi selvästi. Saniaiset saivatkin nyt oman listansa. Myös kärhöjä tuli hankittua paljon, 14 kappaletta, koska etupihalle nousi viherseinä ja neljä uutta köynnöstukea. Puutarhamme havuvalikoimakin monipuolistui, kun istutimme mm. pihamme ensimmäisen pihdan, marjakuusen ja kartiovalkokuusia. Haaveena olleista kasveista totetui ruusuorapihlajan, ruusumantelin, sateenvarjojalavan ja parin magnolian pääseminen puutarhaamme. Siltikin suurin osa kasvihankinnoista oli toki perennoja, sillä uusia istutusalueita syntyi taas useita ja niistä osa on varsin kookkaitakin. Niihin saikin uppoamaan hyvän määrän kasveja ja tyhjiäkin kohtia vielä jäi, joita pääsen paikkailemaan ensi vuonna.

Tässäpä linkit päivitettyihin kasvilistoihin:
- Kasvilistat istutusalueittain
- Perennat
- Köynnökset
- Heinät
- Saniaiset
- Puut ja pensaat

  Hauskaa keskiviikkoa!

4 kommenttia:

 1. Kasvilistat ovat minussta niin inspiroivia!
  Ja hyviä muistilistoja myös itselle.
  Minullakin oli aiemmin julkisena listana blogissa kasvilista, mutta piilotin sen, koska en ole ehtinyt päivittämään sitä.
  Se voisi ollakin hyvä homma talvella. Olisi itsellekin mukava tietää ja muistaa, mitä puutarhassa oikein kasvaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten kasvilistoja on minustakin hauska lukea ja löytää niistä ideoita omaan pihaan. Minä olen aina talvisin omani päivittänyt, sillä muuten en pysy kärryillä, mitä penkeistä löytyy.

   Poista
 2. Kasvilistoja syntyy sekalaisina muistiinpanoina, mutta talven aikana pitäisi ottaa homma hanskaan ja järjestää ne kuntoon. Vaikkapa vain omaan käyttöön.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...