perjantai 15. marraskuuta 2019

Puutarhavierailulla: Augustenborgs Botaniska Takträdgård, Malmö, Ruotsi, osa 1/2

Viime kesänä Pohjois-Saksaan suuntautuneen lomareissumme yhteydessä vierailimme monessa upeassa puutarhakohteessa. Näistä Rostockin Rosengarten-ruusutarhan, Rostock Zoo:n puutarha-alueet ja Lundin kasvitieteellisen puutarhan jo esittelinkin, ja nyt on vuorossa ehkä erikoisin kasvitieteellinen puutarha, jossa olen koskaan vieraillut. Tämä puutarha on nimittäin kokonaan talojen katoilla. Puutarhassa on monia osa-alueita, joissa viherkatot on toteutettu eri tavoin vaihdellen mm. kasvualustaa, sen paksuutta ja rajausta. Paikan tarkoituksena onkin inspiroida viherkaton erilaisiin mahdollisuuksiin. Tervetuloa kuvakierrokselle Augustenborgin kasvitieteelliseen kattopuutarhaan!

Ei ihan heti uskoisi tämän koristeheinien keskellä mutkittelevan polun kulkevan talon katolla. Rakennuksissa toimii Malmön kaupungin huoltopalvelu. Ilmanvaihtokanavan rakenteita on piilotettu korkeiden koristeheinien taa.

Tällä penkillä voi levähtää Malmön kattojen yllä. Koristeheinien lisäksi alueella kasvaa mm. kurjenmiekkoja ja tädykkeitä.

Puutarhan yleisilmettä matalien maanpeittokasvien kuorruttamien kattojen suuntaan.

Tänne suuntaan katsoessa erottuu puutarhan profiili paremmin. Vaikka monilla katoilla istutukset ovatkin katon tasossa matalilla kasveilla toteutettuja, on taaemmalla katolla myös jännittävä, kumpumainen istutusalue. Kävelyreitit kulkevat istutusalueiden reunoilla ja sillat johtavat katolta toiselle.

Maksaruoho on varmaankin yleisin kasvi tässä puutarhassa, vaikka lajivalikoimaa löytyykin runsaasti. Tällä katolla eri maksaruoholajikkeet rönsyilevät runsaina ja lehtien värierot tuovat hauskaa vaihtelua mattomaiseen istutukseen. Taustalla pilkottaa erilaisia viherseinäratkaisuja.

Tämä rehevänä kasvava viherseinä koostuu mm. erivärisistä keijunkukista, jättipoimulehdestä ja varjoyrtistä.

Tässä viherseinässä kasvilaatikot ovat vähän harvemmassa kuin edellisessä. Tippakasteluletkut huolehtivat kosteudesta melko pienissä multatiloissa. Kasveina ovat mm. kurjenpolvi ja vuorenkilpi.

Tämä maksaruohokaistale on minusta erityisen kaunis. Punertavan valkomaksaruohon seassa kasvaa vihreälehtisiä maksaruohoja suloisina mättäinä.

Tässä maksaruohokasvusto on rajattu metallikaistaleella. Kasvualusta on vain vajaan kymmenen senttimetrin paksuinen.

Tässä kasvualustan paksuus vaihtelee, sillä katon pinta aaltoilee. Tämän ansiosta myös viherkatossa näyttää olevan korkeuseroja ja hauskaa eläväisyyttä.

Rikkoja, mehikasveja ja maksaruohoja. Luonnonkivet ja aikaa nähneet puunpalat tuovat alueelle viimeistellyn vaikutelman.

Katolta sisäpihalle kuvattua. Pienen puutarhalammen reunoilla kasvaa mm. osmankäämiä.

Erikoinen ratkaisu on tämä aivan seinän vieressä oleva pitkänomainen vesiaihe. Miten lie talon perustukset ja rakenteet tehty, että kestävät jatkuvan seisovan veden.

Tässä kasvaa mm. ajuruohoja, vuorenkilpiä ja matalia pensaitakin. Taustalla koristeheiniä, mm. hopeatoppoa. Huomioiden, kuinka kuuma ja kuiva viime kesä oli Ruotsissakin, on paahteisilla katoilla yllättävänkin vehreää.

Hiekkapohjainen katto on tehty lähekkäin olevien poikittaisten harkkojen päälle. Kasvualustan syvyys vaihtelee tässäkin, sillä se jatkuu harkkojen välissä reilun kymmenen senttimetrin syvyyteen, mutta harkkojen päällä se jää muutamaan senttimetriin.

Hiekkakatolla kasvaa mm. tädykkeitä, törmäkukkaa, kamomillasauniota ja kaktuksia.

Toinen hiekkakattoalue on edellistä eksoottisemman näköinen, koska mm. kaktuksia on enemmän.

Ensi viikolla kierros Augustenborgin kasvitieteellisessä kattopuutarhassa jatkuu mm. erilaisten vähän kookkaampien perennojen parissa. Lisäksi käymme kurkkaamassa lähempää kumpumaista viherkattoa.

Iloista viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Upeita istutuksia hieman erilaisiin paikkoihin.
  Juuri tuollaisiin paikkoihin tarvitaankin kasveja!

  Tunnelmallisia marraskuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuolla on tosiaan tehty tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja, se on kaunis ja kiinnostava paikka. Tunnelmallista marraskuuta sinullekin!

   Poista
 2. Olipas erikoisia ratkaisuja.
  Varmasti kuiva kesä vaikutti siihen miltä katoilla näytti,
  ehkä vähän viileämpänä ja sateisena kesänä olis voinut näyttää vähän erilaiselta. Kumpi parempi.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti kuivalla kesällä tosiaan oli vaikutusta paikan ilmeeseen. Yllättävän hyvin kasvit olivat silti pärjänneet. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 3. Jännä paikka. Kokeillaanko tuolla samanaikaisesti katolle istutettujen kasvien hulevesien imevyyttä? Kiva, että kasvikattoja tehdään meilläkin enemmän. Espoon sairaalassa esimerkiksi on jonkin verran mm. maksaruohoja katolle istutettuna. Lasista yhdyskäytävää Espoon sairaalasta Jorvin sairaalaan kävellessä niitä pääsee helposti ihailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös hulevesien imevyys siellä näytti olevan testissä. Siellä oli kyllä paljon mielenkiintoisia kokeiluja. Kasvikattojen yleistyminen olisi kyllä hieno asia.

   Poista
 4. Onpa hieno paikka! Varsinkin tuo hiekkakatto on upea ja kiehtova. Ihan kuin olisi jossakin aavikolla, jossa vesisateen jälkeen alkaa kasvaa vaikka mitä ja kaikki kukkii yhtäaikaa. Mielenkiintoista.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä vertaansa vailla oleva Paikka, josta löytyi paljon ihmeteltävää.:)

   Poista
 5. Onpas mielenkiintoinen! Ja tosiaan ei osassa kuvista näyttänyt siltä, että oltaisiin katolla... Jännä nähdä lisääntyykö kattopuutarhat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan mahtava paikka kaikessa erikoisuudessaan.:)

   Poista
 6. teil on kyl tosiaan ollut mielenkiitoinen lomareissu. olet suunnitellut matkareitin huolella, koska siihen on mahtunut monta mielenkiintoista puutarhakohdetta, tämä kattopuutarha lyö kyl ällikällä, en osannut edes kuvitella mitään näin upeaa. mitenkähän nuo kasvustot on otettu huomioon kattojen lujuuslaskelmissa?
  mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mekin kiersimme paikkaa aivan ihmeissämme. Mitään edes vähänkään samankaltaista ei ole aiemmin tullut vastaan. Minä mietin ihan samaa noiden kattojen kestävyyden suhteen. Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

   Poista
 7. Vitsi miten hienoja!Pidän itse kovasti vahalehtisistä,erilaisista kaktuksista ja kivikko/hiekkakasveista.Erilainen puutarha-alue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä paikka tosiaan tarjoaa tavallisuudesta poikkeavan puutarhavierailun.:)

   Poista
 8. Kiva, kun pääsimme mukaan tälle mahtavalle puutarha-kierrokselle.
  Aika jännä puutarha tämä. Upeita istutuksia. Maksaruohon yleisyys siellä on helppo ymmärtää.
  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tosiaan erikoinen paikka. Maksaruoho näytti pärjäävän siellä paikoitellen kovinkin vaatimattomissa oloissa, joten se on tosiaan varmasti ihan parhaita kasveja viherkatolle. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Hieno ja erikoinen paikka! Tuollaisia soisi näkevän enemmänkin kaupungeissa, sillä istutukset auttavat varmasti hulevesien hallinnassa ja tuovat lisäksi pölyttäjille lisää elinympäristöjä kaupunkeihin viemättä tilaa asutukselta. Ja ovathan tuollaiset kattopuutarhat todella kauniitakin! Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on tosiaan upea ja monipuolinen paikka. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 10. ihanat!
  ..joskus sadussa ,oliko ekaluokan kirjassa Anni Tanni talleroinen ,punaposki pulleroinen...siellä kellarin katolla kasvoi kukkia ja heiniä..:)
  Kerrassaan ihania kuvia,Kiitos,Tästä erikoisesta tarinasta!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Tosi mielenkiintoisia ratkaisuja. On hienoa, että näitä kattopuutarhoja on alkanut tulla yhä enemmän. Olisi kiva rakentaa joskus vaikka ihan vaan vajan katolle mehikasvimatoista pienen puutarhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla on tosiaan tehty tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja. Minäkin haaveilen pienestä viherkatosta omaan pihaan.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...