torstai 28. marraskuuta 2019

Yhteenvetoa viime kesästä: Chilit ja paprikat

Ajattelin tehdä taas pientä yhteenvetoa viime kesänä kasvattamistani hyötykasveista ja kesäkukista. Aloitan chileistä ja paprikoista, sillä niistä ensimmäiset ajattelin kylvää jo heti vuodenvaihteen seutuna. Osaa tänä vuonna kasvattamistani chileistä yritän myös saada talvetettua. Tässäpä listausta kuluneen kesän chileistämme ja paprikoistamme.
Chili 'Anaheim', maustepaprikat 'Biquinho' (pieni punainen) ja 'Lombardo' (ohuempi pitkä punainen), punainen paprika 'California Wonder', keltainen paprika 'Gourmet' ja nimetön pieni oranssi suippopaprika.

- chili 'Meek and Mild': Iti hyvin, samoin taimet kasvoivat mukavasti. Satokausi alkoi tällä chilillä harmillisen myöhään, vasta lokakuussa poimimme ensimmäiset kypsät chilit ja muutama chili odottaa vielä kypsymistään. Mustat chilit, jotka ovat hyvänmakuisia ja tulisuudeltaan melko mietoja. Tätä yritän talvettaa, jos satokausi alkaisi ensi vuonna aiemmin. Jatkoon!

- chili 'Bird Pepper': Tämä iti huonosti ja tuloksena oli vain yksi taimi. Ensimmäiset chilit kypsyivät vasta marraskuussa. Tulinen, maukas, pieni chili. Tämäkin on talvetuksessa.

- chili 'Hungarian Yellow Wax Hot': Jo viime vuonna tämä lajike nousi suosikiksemme eikä sitä voittanutta löytynyt vieläkään, vaikka pari kovaa haastajaa olikin. Täyteläinen, tulisuudeltaan melko mieto. Tämä on meillä maustevoihin ehdoton lempilajikkeemme ja myös tomatillosalsassa chili toimi erinomaisesti. Satokausi alkoi jo heinäkuussa ja jatkui marraskuuhun asti. Vaikka taimia oli useita, tänä vuonna tätä chiliä ei jäänyt pakastimeen tai kuivattavaksi, sillä käytimme sitä tuoreeltaan niin runsaasti.

Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot'

- chili 'Anaheim': Iti ja kasvoi hyvin. Melko kookkaat, punaiset, vähän paprikanmakuiset, mutta silti hieman tuliset chilit. Satoa tuli mukavasti ja jäi kuivattavaksikin. Tosi hyvä peruschili, jota aion ehdottomasti kasvattaa jatkossakin. Yksi tämänvuotisista suosikeistamme.
Chili 'Anaheim'

- maustepaprika ’Biquinho’: Iti hyvin ja alkoi tuottaa satoa jo varhain, vaikka tämän kylvin vasta helmikuun puolivälissä eli reilua kuukautta myöhemmin kuin muut. Kukki runsaasti ja maustepaprikoitakin tuli valtava määrä. Kauniin näköinen, matala lajike. Chilit olivat pieniä, muutaman senttimetrin pituisia. Tosi mieto chili, joka sopi ainakin meidän mielestämme paremmin kypsennettäväksi kuin käytettäväksi sellaisenaan. Raakana emme tämän mausta pitäneet, maussa oli outo vivahde. Kasvatan tätä ehkä kuitenkin joskus vielä uudestaan, osittain tosin sen erityisen kauniin ulkonäön vuoksi.

Maustepaprika 'Biquinho'

- takapotkuinen nimetön chili: Iti hyvin, mutta satoa ei ehtinyt tulla tänä vuonna lainkaan. Siirsin chilit sisälle kasvivalojen alle lokakuussa ja tämä oli silloin vasta nupussa. Siirrosta se ei tykännyt ja tiputti nuppunsa. Leikkasin sen alas ja yritän talvettaa, jos ensi vuonna pääsisimme sitten maistamaankin.

- suippopaprika 'Urartu': Tuotti satoa muutaman kookkaan, kellanoranssin suippopaprikan verran. Hyvänmakuinen, melko peruspaprika. Voisin kasvattaa uudestaankin.

- pieni oranssi nimetön suippopaprika: Satoisa, n. 6-7 cm pitkiä, oransseja suippopaprikoita tekevä lajike. Iti hyvin, oli vaivaton kasvattaa. Satokausi alkoi heinäkuussa ja jatkui marraskuuhun asti. Maukas lajike, jota päätyi myös kuivattavaksi. Ehdottomasti jatkoon!
Pieni oranssi nimetön suippopaprika

- vihannespaprika 'Pusztagold': Todella hyvänmakuiset paprikat, jotka sopivat erinomaisesti esim. salsaan, tortilloihin ja kasvissosekeittoihin. Muistuttaa maultaan vähän chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Ehdottomasti jatkoon!

- paprika 'California Wonder': Aiempina vuosina en ole tästä lajikkeesta saanut satoa lainkaan, mutta tänä vuonnapa sainkin! Iti tänäkin vuonna vähän nihkeästi, mutta sain silti kasvatetuksi kaksi satoa tuottanutta taimea. Maukas peruspaprika, suuret punaiset hedelmät. Voisin kasvattaa uudestaankin.
 
Paprika 'California Wonder'

- paprika 'Gourmet': Iti hyvin, mutta sato jäi melko pieneksi. Teki kellanoransseja, melko suuria paprikoita, jotka olivat ihan hyvän makuisia. Hyvä peruspaprika.

- maustepaprika 'Lombardo': Tämä nousi myös yhdeksi suosikeistamme tänä vuonna. Iti hyvin, teki satoa mukavasti, aina kuivattavaksi asti. Erittäin maukas, aromaattinen maustepaprika, jossa on vähän makeahkokin maku. Ehdottomasti jatkoon!

Kasvatitko sinä chilejä/paprikoita viime kesänä? Mikä on sinun suosikkilajikkeesi?

Mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!

18 kommenttia:

 1. Tuo 'Biquinho' -chili sopii loistavasti kokonaisena pikkelöitäväksi! Herkkua esim. fetajuuston kanssa salaateissa.
  Meillä on kasvatuksessa aina mietoja chilejä. Vaikka tulisuudesta pidänkin, liika on aina liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistä! Ensi kerralla täytyykin kokeilla pikkelöintiä.

   Poista
 2. Kunnioitettava määrä chilejä ja paprikoita! Tuo pikkuinen chili on niin söpö, kävisi ihan koristekasviksi.

  VastaaPoista
 3. Viime kesänä meillä ei ollut chiliä ollenkaan.Siitä on kyllö saanut aina erittäin hyvän sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chilit ovat meilläkin olleet tosi luotettavia sadontekijöitä.

   Poista
 4. 'Urartu' ei viime kesänä jostain syystä jaksanut tehdä meilläkään montaa paprikaa. Jospa ensi kesänä paremmalla onnella.
  Satoisempia paprikoista olivat: 'Astor F1', Amyka F1' ja 'California wonder'.
  Chilipaprikoista 'Cayonne long slim' ja 'Cherry bomb' tuottivat myös mukavan sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti Kaija, lajikevinkeistä! Noita täytyy kokeilla.:)

   Poista
 5. Mainio kokoelma chilejä ja paprikoita! Kuivaus on pienehköille hedelmille hyvä menetelmä. Nämä ovat jo kasvaessaan ihastuttavia koristekasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Chilit ja paprikat ovat tosiaan kauniinnäköisiä hyötykasveja.

   Poista
 6. Minulla oli kahta chiliä, toinen Long Slim ja toinen kaupasta ostetun chilin siemenestä kasvatettu. Pelastin ne pakkasilta tuomalla sisälle. Kovin ovat surkean näköisiä lisävalosta huolimatta, mutta toivon, että kevätvalo antaa niille uutta puhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä leikkasin omani n. 10cm tapeille ja nyt ne ovat alkaneet tehdä uutta kasvua kasvivalojen alla. Toivottavasi chilisi talvehtivat hyvin!

   Poista
 7. Kivasti satoa tuottaneet chilit ja paprikat.

  VastaaPoista
 8. Hehkeät värit sinun sadossasi! :)

  VastaaPoista
 9. Meillä satoisa Lombardo oli myös suuri suosikki, sillä erityisesti miedot salaatti- ja keittopaprikat olivat kovassa käytössä. Californian wonder teki myös suuren sadon. Vahvat chilipaprikat taitavat jäädä tauolle. Niitä ei vain tule meillä käytettyä... Kohta saat sormesi multaan - ihanaa! Minäkin haaveilen samasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin melko miedot ja keskituliset ovat suosituimpia. Pian tosiaan pääsee kylvöpuuhiin, aivan ihanaa!:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...