torstai 7. marraskuuta 2019

DIY: Värjätyt varvut

Viime talvena ihastelin monessa paikassa esillä olleita värjättyjä mustikanvarpuja. Niinpä niitä piti itsekin tehdä tänä vuonna. Keräsin puutarhasta muutakin materiaalia talvisia asetelmia varten, joten mustikanvarpujen lisäksi kokeilin värjätä vähän sitä sun tätä. 

Maalatut mustikanvarvut ja unikon siemenkodat yhdessä muutaman käsittelemättömän mustikanvarpuoksan kanssa muodostavat kaikessa yksinkertaisuudessaan kauniin asetelman.

Varpujen värjääminen on todella helppo ja yksinkertainen tapa saada vaihtelua asetelmiin. Ainoat tarvittavat materiaalit ovat varvut ja halutun värinen spray-maali. Lisäksi sanomalehtiä, pahvia tms. on syytä olla suojana, ettei tule sotkettua paikkoja. Suojahanskat ovat myös tarpeen, sillä varpuja joutuu kääntelemään maalauksen aikana, jotta maalin saa tasaisesti joka puolelle.

Lähtötilanne. Aluksi maalasin mustikanvarpuja hopeamaalilla. Maalaus kannattaa tehdä tosi hyvin tuuletetussa tilassa, sillä maali pölisee reilusti. Hengityssuojainkaan ei ole pahitteeksi. Itse maalasin autotallissa, jossa on poistoilmanpuhallin.

Mustikanvarpujen jälkeen innostuin suihkuttamaan väriä myös puolukanvarpuihin ja unikon siemenkotiin, joista olin ensin ottanut siemenet talteen.

Löysin myös vanhan, kuparin värisen spray-maalin, jota suihkuttelin puolukanvarpuihin ja unikon siemenkotiin.

Jo tunnin - parin odottelun jälkeen maali on kuivaa, ja värjätyistä luonnonmateriaaleista pääsee tekemään erilaisia asetelmia. Itse tyydyin ensimmäiset värjätyt mustikanvarvut laittamaan maljakkoon käsittelemättömien varpujen kanssa, ja tästä tosi simppelistä asetelmasta tuli mielestäni oikein kiva. Loppuja varpuja ja unikon siemenkotia alan työstää erilaisiin asetelmiin viikonloppuna. Ainakin osa näistä värjätyistä somisteista pääsee myös koristamaan kasvihuonetta, jonka syysilmeestä postailen lähiaikoina.

Hopeanvärisen unikon siemenkodan keskusta loistaa kuin tähti.

Iloa ja valoa päivääsi!

12 kommenttia:

 1. Varvuista ja siemenkodista saakin hyvin kauniita värjäämällä. Itse olen värjännyt lähinnä vain hopea- ja kultaväreillä. Tuota kupariväriä pitääkin joskus kokeilla. Kävyistä saa myös väriä suihkaisemalla hyvin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpyjä pitäisikin kokeilla värjätä. Minulla niitä jonkin verran on sisällä kuivumassa, joten voisinkin suihkaista niistä osaan vähän väriä.

   Poista
 2. Tuossapa hyvä ja käytännönläheinen idea jouluasetelmiin. Olen monesti miettinyt tuota, mutta jospa kerrankin kokeilisi spraijaamista käytännössäkin. Kiitos ideasta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä!:) Tämä on tosiaan helppo tapa saada asetelmiin vähän vaihtelua.

   Poista
 3. Tein yksivuosi kransseja mustikanvarvuista ja sprayasin ne valkoisella. Tuli hienoja.
  Mukavia askarteluja sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosi kiva idea nuo kranssisi. Mukavaa isänpäiväsunnuntaita!<3

   Poista
 4. Todella kauniita! Minä värjäsin tässä pari halloweenia sitten koivun oksia mustiksi. Olivat hyvin dramaattisia maljakossa :) Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vau, tosi kiva idea halloween-asetelmiin. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 5. Kaunista.
  Hyvä idea, joka on helppo ja taloudellinen toteuttaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. itsekin innostuin viime syksynä tekemään niitä "männynkäpy hyasintteja" spraymaaleilla. maalista lähti niin voimakas haju, et ei niitä voinut pitää ollenkaan sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onpa kurja, että maalin haju oli niin voimakas. Nuo toin jo sisälle enkä ole huomannut, että maali haisisi enää kuivana lainkaan.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...