tiistai 10. marraskuuta 2020

Puutarhan syystyöt

Puutarhan syystyöt ovat meillä jakautuneet tänä vuonna harvinaisen pitkälle ajanjaksolle, sillä loka-marraskuun vaihde on ollut tavanomaista lämpimämpi. Syksyn ruukkuistutuksia tein jo syyskuussa, ja kasvihuone sai syksyisen ilmeensä lokakuussa ja myös syyskylvöt tein silloin. Kukkasipulit pääsivät maahan pääosin jo lokakuussa, mutta viimeiset niistä istutin marraskuun alussa. Jänisverkkojen asentamisen aloitimme jo viime kuussa, mutta jonkin verran verkotettavia jäi vielä marraskuun alkuukin. Myös arat kasvit ovat jo saaneet ympärilleen kehikot, joiden ympärille pakkaspeitot/hallaharsot viritän, kunhan keli vielä vähän viilenee.

Arat kasvit ovat saaneet jo ympärilleen kehikot, joiden päälle myöhemmin kiedomme pakkaspeitteet/hallaharsot. Näihin suojattaviin kuuluvat kuvassa näkyvien komeakotakuusamien lisäksi mm. magnoliat, mustaluumu, katsura, ruusuorapihlaja sekä ruusumanteli. Jänisverkot sen sijaan ovat paljon korkeammat kuin kuvassa näkyvät, ja niitä olemme viritelleet mm. hedelmäpuiden, pensasmustikoiden ja atsaleoiden ympärille.

Ulkoporealtaan vedenvaihto on meillä aina ollut aivan loppusyksyn projekti, jotta veden seuraava vaihtoajankohta tulisi varmasti keväällä plussakelien puolelle. Puiden lehtiä olemme haravoineet ja puhaltaneet kukkapenkkeihin ja pensaiden alle, ensimmäisiä pudonneita silppusimme myös ruohonleikkurilla nurmelle. Perennoja en siisti näin syksyisin, vaan jätän ne maatumaan paikoilleen/talventörröttäjiksi, jotka silppuan keväällä kukkapenkkeihin. Viime viikkoina olen myös yrittänyt jaksaa vielä ahkerasti kitkeä kukkapenkeistä ja hiekkapoluilta rikkakasvit pois, jotta keväällä alueiden ilme olisi siistimpi monivuotisia rikkakasveja ajatellen.

Lavatarha on jo valmiina talveen. Syyskylvöjä tein kolmeen laatikkoon, loput täytän keväällä/alkukesästä suorakylvöillä ja esikasvatetuilla taimilla. Osa lavojen lehtimassasta päätyi kompostoriin, mutta osan silppusin ja sekoitin lavojen pintamultaan.

Puutarhan polut on siistitty lehdistä ja täydennetty uudella hiekalla. Myös kukkapenkit on kitketty, jotta keväällä heti ensimmäisenä ei ainakaan monivuotisia rikkakasveja olisi puskemassa niistä.

Hiekkakuormankin tilasimme vielä reilu viikko sitten, jotta saimme vähän tehtyä uutta polun pätkää metsäpuutarhaan, ja lisättyä hiekkaa vanhoille poluille. Lisäksi ensi kesän puutarhaprojektien suunnittelu on jo ahkerasti käynnissä. Nyt onkin vielä hyvä aika esimerkiksi ottaa mittoja valmiiksi talven aikana tehtäviä suunnitelmia varten, kun lunta ei ole vielä maassa.

Onko sinulla jo kaikki puutarhan syystyöt tehtynä?

Mukavaa tiistaita!

17 kommenttia:

 1. Teillon syystyät jo hyvällä mallilla. Oon hitahasti erenny, joten tekemistä viälä piisaa, ku kerran ilimakki suasii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva, kun kerrankin ei tule kiire näiden kanssa. Jonakin vuonna mies hakkasi rautakangella reikiä, että saimme jänisverkkojen tukikepit maahan.

   Poista
 2. Teillä on laitettu "hihat heilumaan", olette pitkällä pihatöissä :)
  Itseasiassa meiltäkään ei puutu paljon suunnitelluista töistä: hedelmäpuiden suojaaminen jäniksiltä ja talvisuoja-turpeen levitys aremmille istutuksille.

  VastaaPoista
 3. Ruusun varret multasin ja havuilla peittelin. Saa nähdä kasvaako niitä ensi keväänä edelleen.

  VastaaPoista
 4. Pihatyöt tehty,,,,lunta vain odottelen ❄❄❄❄❄❄
  Sinä oletkin ahkera ja teet huolellisesti kaikki syystyötkin!
  Mukavaa viikkoa!,Sinulle ⛄❄

  VastaaPoista
 5. Siellä näyttää kaikki siistiltä ja hoidetulta. Minäkin yritän aina jättää pihan ja puutarhan yleissiistiksi, että keväällä pääsee helpommin alkuun.

  VastaaPoista
 6. On aina helpotus, kun saa jonkin syyshomman tehtyä. Sinulla on siellä paljon jo valmista odottamassa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä on tosiaan kiva, kun on syksyllä ehtinyt jo siistiä ja suojata puutarhaa.

   Poista
 7. Olet ahkeroinut ja puutarhassa näyttää siistiltä. Talvi voi siis tulla koska vain :) Minulla on syyskylvöt vielä tekemättä, mutta muuten kaikki on valmista. Pitänee joku päivä kunnostautua kylvöhommissa, jotta ehtii ennen talvea. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi tässä on hyviä kylvökelejä ollut ja vielä ennusteen mukaan luvassakin. Hauskaa viikkoa!

   Poista
 8. Aika hyvällä mallilla ovat täälläkin työt kun on ollut niin hyvin aikaa niitä hiljalleen tehdä ilman talven ahdisteluja. Vielä meinasin suojata magnolian tinteiltä jotka repivät muuten pehmeät kukkanuput☹️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on magnoliassa nuppuja ja ajattelin harsottaa sen loppuviikosta, kun on luvattu kelin painuvan pakkaselle.

   Poista
 9. Kivasti laitettu piha ja ihanan iso kasvihuone teillä. Meillä on puutarha päässyt ihan säädyttömään kuntoon täällä Naantalin kodissamme. Jos sitä ensi keväänä saisi hieman piharakentamista eteenpäin ja kylvettyä jopa joitakin vihanneksia ja kukkia. Ulkoporeamme olisi ihana!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...