tiistai 17. marraskuuta 2020

Paras ruusuni ikinä

Sain tämän Kukka&Kaali -blogin Pauliinan aloittaman haasteen Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalta. Kiitos molemmille ihanasta haasteesta!

Ruusut kuuluvat suosikkikasveihini mm. pionien ja kärhöjen lisäksi. Rakastan niiden tuoksua, ja myös niiden kukkien sävyt ja muodot viehättävät. Lisäksi ruusuissa on myös jotakin romanttista tunnelmaa, jota haluan myös meidän puutarhaamme. Niinpä puutarhamme ruusujen määrä onkin lisääntynyt vuosittain. Yhtä suosikkia en näistä pysty valitsemaan, joten tässäpä muutamia ruusuja, jotka ovat kuitenkin jollain tavalla ylitse muiden.

Juhannusruusu on minulle tärkeä jo lapsuudestani. Olen syntynyt juhannuksena, ja usein lapsuudessani synttärijuhlapöytääni onkin koristanut juhannusruusun kukkiva oksa. Lisäksi juhannusruusun kukintaan liittyy keskikesän juhlan odotus. Joinakin vuosina juhannusruusu ehtii meillä kukkia jo etuajassa, välillä vasta juhannuksen jälkeen, mutta jotenkin sen kukinta-ajankohdan odottaminen ja seuraaminenkin on kiehtovampaa kuin muiden ruusujen.
 
Juhannusruusu 'Plena'

Yksi puutarhamme kauneimmista ruusuista taas on mielestäni alla olevassa kuvassa oleva, Lidlistä muutama vuosi sitten nimettönä juurakkona ostamani, monisävyinen, persikkaan vivahtava ruusu. Pakkauksen mukaan ruusun piti olla vaaleanpunainen, mutta tämä väri on kyllä jotain paljon parempaa! Muista samaan aikaan ostamistani juurakoista kasvoi sitä, mitä kuvassa luvattiin, joten tämä oli yksittäinen yllätys ja onnenkantamoinen.

Nimetön ruusu

Puutarhastamme löytyy myös pari vuotta sitten hankkimani tiiunruusu, jolla tottakai on aivan erityinen paikkansa ruusujeni joukossa. Pari vuotta odotin, että olisimme menossa kesällä pohjoiseen, jotta pääsisin Oulujoen taimistolle ruusuostoksille, sillä tätä lajiketta ei taida muualta saada. Varmuuden vuoksi ennen reissua laitoin taimistolle vielä varauspyynnön, jotta siellä varmasti olisi taimi minua odottamassa. Tiiunruusukin kuuluu juhannusruusun tapaan melko varhaisiin kukkijoihin ja kuluneena kesänä juhannusruusumme itse asiassa kukki vasta juhannuksen jälkeen, mutta tiiunruusu oli kukassa juuri syntymäpäivänäni.

Tiiunruusu

Neilikkaruusut ovat myös lähellä sydäntäni niiden pitkän ja todella runsaan kukinnan vuoksi. Niiden kukkaloistoa saa seurata kesäkuulta aina pakkasiin asti.
 
Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'

Uusin ruusuihastukseni ovat tarhakurtturuusut, joita olen istuttanut puutarhaamme vasta parin viime vuoden aikana. Niissä ilahduttavat suuret, näyttävät kukat, pitkä kukinta-aika sekä huumaava ruusuntuoksu. Lisäksi ne näyttävät olevan melko kestäviä ja helppohoitoisia. Lajikkeista erityisesti 'Snow Pavement' on minusta aivan erityisen kaunis hennon vaaleanpunaisen sävynsä vuoksi.

Tarhakurtturuusu 'Snow Pavement'

Haasteessa sai myös mainita, mitä ruusuja ei enää hankkisi. Puutarhassamme on yksi ruusu, jonka en muista vielä koskaan kukkineen, nimittäin tarhaharisoninruusu 'Williams' Double Yellow'. Olen sen istuttanut jo viitisen vuotta sitten, ja pensas kyllä kasvaa ja näyttää voivan muuten ihan hyvin, mutta kyllä ruusussa kukkiakin sietäisi olla. Olenkin pohtinut, pitäisikö minun vielä kokeilla siirtää se johonkin toiseen paikkaan, jos se siellä intoutuisi kukkimaankin. Toinen, mitä en enää istuttaisi, ovat jaloruusut, vaikka ne ovatkin todella kauniita. Täällä IV-vyöhykkeellä niiden saaminen talven yli hengissä tuntuu kuitenkin turhan haasteelliselta ja työläältä. Talvisuojattavia kasveja meillä on muutenkin jo paljon, joten ruusut saisivat olla suhteellisen talvenkestäviä. Jaloruusuja 'Nostalgie' ja 'Chopin' sekä tertturuusua 'Rhapsody in Blue' olen kokeillut joskus viitisen vuotta sitten: istutin juurakot puolen metrin syvyyteen, suojasin hyvin talveksi, ja yhden talven yli ensimmäisen niistä sain, mutta seuraava vei sitten senkin.
 
Jaloruusu 'Nostalgie'

Jaloruusu 'Chopin'
 
Tässä vielä haasteen säännöt:
Kirjoita juttu luottoruusustasi. Jutun tyyli on vapaa. Se voi olla ylistyslaulu suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa. Juttu voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai pitkä esitys kaikista puutarhan parhaista ruusuista. Jutun loppuun voit mainita myös, mitä ruusua et enää omaan pihaan hankkisi. Ilmoita jutusta Kukka & Kaali -blogiin, jotta Pauliina voi linkittää jutun yhdeksi kokonaisuudeksi muiden kanssa. Haasta mukaan 3–5 blogiystääväsi. Voit ottaa kopin haasteesta, vaikka kukaan ei olisi haastanut sinua.
 
Itse haastaan mukaan seuraavat ihanat blogit:
 
  Iloa päivääsi!

12 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun osallistuit haasteeseen. ♥ Kiitos! Linkitin juttusi Paras ruusuni ikinä -jutun loppuun. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Oi tuo 'Nostalgie' on kyllä nätti! Se on toistaiseksi ainut ruusu, jonka saattaisin meille kelpuuttaa, mutta tuskinpa se meilläkään pärjäisi kun ei kerta teilläkään. Kauniita ovat kyllä muutkin ruususi. Kaunista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Nostalgie' on tosiaan kaunis. Hauskaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Kiitos haasteesta, Tiiu, vastailen mielelläni. Olen hankkinut uusia ruusuja uutta aidannetta varten, mutta eivät vielä kukkineet. Snow Pavement on yksi niistä. Hienoa, että sinäkin pidät siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Jään mielenkiinnolla odottamaan postaustasi.

   Poista
 4. Minäkin yritin joskus istuttaa ryhmäruusuja eli niitä jalompia, mutta talvituhot olivat sitä luokkaa, että luovuin niistä. Tarhakurtturuusut ovat kyllä varmoja ja kukkivat runsaasti samoin on neilikkaruusujen laita :). Juhannusruusussa on se oma taikansa kuten sanoitkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo varmat, kestävät ruusut tosiaan ovat paikkansa puutarhassa ansainneet.:)

   Poista
 5. Kiitos haasteesta! Samoolla linijoolla ryhymäruusujen suhteen. Ei maksa vaivaa.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...