maanantai 24. kesäkuuta 2019

DIY: Kesäkukkatorni

Viime kesänä ihailin silloisen työpaikkani pihalla olleita kesäkukkaistutuksia, jotka näyttivät kukkivalta tornilta tai pylväältä. Ne oli tehty päällekkäin oleviin betonirenkaisiin, joissa oli reikiä sivuissa. Erilaisia kukkatorneja saa valmiinakin, mutta halusin toteuttaa sellaisen itse. Talven aikana pohdin, miten sellaisen tekisin ja etsin ohjeita internetistä. Kaikissa ohjeissa yhteistä oli se, että taimia torniin kuluu runsaasti. Se olikin yksi syy, minkä vuoksi keväinen esikasvatettavien kesäkukkien listani paisui melkoiseksi. Kesäkuun alussa pääsin vihdoin tornin tekoon.

Samettikukat ovat juuri avanneet tornissa ensimmäiset nuppunsa.

Tarvikkeet:
- ruukku
- pieniä kiviä tms.
- suurisilmäistä (vähintään 5x5cm) metalliverkkoa, esim. jänisverkkoa 
- pala suodatinkangasta 
- pätkä salaojaputkea 
- multaa 
- taimia muutama kymmenen tornin koosta riippuen, omaani meni n. 40-50 kpl 

Aluksi valitaan halkaisijaltaan sopiva ruukku. Ruukun kannattaa olla tarpeeksi korkea, jotta metalliverkko pysyy hyvin sen sisällä, ja toisaalta tukevapohjainen, ettei torni pääse kaatumaan. Ruukkuun laitetaan pieniä kiviä, jotka toimivat painona tukevoittamassa  tornia, mutta myös salaojituksena. Kivien päälle laitoin vielä pari sivua sanomalehtipaperia. 

Verkosta mitataan pala, joka rullalle laitettuna vastaa ruukun sisähalkaisijaa (minulla 25 cm). Pala kannattaa leikata niin, että toiseen reunaan jää ”piikit”, joiden avulla reunat voi yhdistää. Palaa leikattaessa otetaan huomioon, minkä korkuinen tornista on tarkoitus tulla (minulla noin 55 cm + ruukku). Verkosta tehty rulla vuorataan sisäpuolelta suodatinkankaalla. Suodatinkankaasta kannattaa leikata n. 10-15cm verkkorullaa korkeampi pala, jolloin sen asettelu verkon sisälle on helpompaa. Kankaan tulisi tulla noin 5cm rullan yläreunaa korkeammalle, jolloin sen saa hyvin taitettua reunan yli. Kankaan voi kiinnittää verkkoon esim. ompelemalla tai nippusiteillä, mikä vähän helpottaa täyttövaihetta, ettei kangas lähde liikkeelle. Itse jätin kiinnittämisen tekemättä, sillä suodatinkangaspala oli sen verran reilu, että sain hyvin pidettyä sitä täytön yhteydessä paikoillaan.

Salaojaputkesta leikataan samanpituinen pala kuin mitä verkkotötterö on korkea. Putkessa tulee olla hyvät reiät. Salaojaputken alasjäävä pää teipataan umpeen esimerkiksi ilmastointiteipillä, jotta kaikki vesi ei heti hulahda putken läpi, vaan tihkuisi sen sivulla olevista rei'istä multatilaan. Tehty tötterö asetetaan ruukkuun ja salaojaputken pätkä pystyyn sen keskelle.

Torni alkaa hahmottua. Kangas taitetaan lopuksi verkon reunan yli. Edessä salaojaputki leikattuna sopivan pituiseksi.

Tämän jälkeen putken ja rullan väliin jäävä tila täytetään mullalla. Itse ripottelin täytön yhteydessä mullan sekaan välillä myös pitkävaikutteista lannoitetta. Tässä vaiheessa multa kastellaan reilusti päältä salaojaputken kautta. 

Multatäyttö tehty

Taimia varten suodatinkankaaseen leikataan ylösalaisin olevan T-kirjaimen muotoinen viilto, jossa leikkauspinnan alapuolelta kangasta vedetään ulospäin ja yläpuolelle jäävät ”läpät” työnnetään tornin keskustaa kohden. Näin saadaan hyvin tilaa taimen multapaakulle. Itse istutin taimet aina laji kerrallaan, jolloin oli helpompi katsoa, että lopputulos olisi mahdollisimman tasainen joka puolelta katsottuna. Torniini päätyi mm. petuniaa, kuukausimansikkaa, jänönhäntää ja samettikukkaa. 

Kasvit istutetaan ylösalaisin olevan T-kirjaimen muotoisista viilloista. Tässä näkyy myös, miten verkkorulla on kiinnitetty kasaan toisessa reunassa olevien piikkien avulla.

Kun taimet on istutettu, on hyvä vielä varmistaa, että torni on täysin suorassa. Ainakin itselläni torni tahtoi kallistua hieman, kun suurimpia juuripaakkuja työnsin reikiin. Tämän korkuinen torni oli kuitenkin vielä kevyt suoristaa. Kiilasin tornin ruukun sisäpuolelta vielä parilla puupalikalla, ettei se uudestaan pääsisi kallistumaan. 

Valmis kesäkukkatorni ei vielä ole kummoisen näköinen. Tavoitteena olisi, että taimet kasvaisivat niin isoiksi, ettei ruskeaa kangasta näy taustalta lainkaan.

Nyt vain odotellen, että taimet kasvaisivat. Samettikukat ovat tosiaan juuri alkaneet kukkimaan, myös kuukausimansikat näyttävät viihtyvän hyvin. Näin jälkikäteen ajatellen kasvivalinnoissa kannattaisi huomioida se, että tornin alaosassa multa on kosteampaa kuin ylhäällä, joten ylös kannattaisi laittaa kasveja, jotka sietävät paremmin kuivuutta. Laitan lisää kuvia tornista kesän kuluessa, kunhan taimet rehevöityvät.

 Aurinkoa ja iloa päivääsi!

36 kommenttia:

 1. Tämähän onkin hyvä idea! Näyttää varmasti hienolta sitten, kun kukat ovat kasvaneet ja kukassa.

  VastaaPoista
 2. Hauska idea!
  Aurinkoista kesäkuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aurinkoista kesäkuun viimeistä viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Toivotaan hyvää kasvua! :) Tämmöiset tornit on kauniita, kunhan kasvit kasvaa isommiksi.

  VastaaPoista
 4. Hieno idea. Sinulla tapahtuu myös idean toteutus :)
  Ihailen energisyyttäsi.
  Mukavaa maanantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kirsti Kaija!<3 Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

   Poista
 5. No jopas on hieno idea. Olet tosi taitava ja kekseliäs. Laitahan kuvia sitten miten kukinta edistyy. Mukavaa kesäkuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laitan kuvia lisää myöhemmin.:) Mukavaa kesäkuun loppua sinullekin!

   Poista
 6. Hauska idea ja melko edullinen toteutuskin, jos ei osta taimia valmiina, vaan esikasvattaa itse. Mielenkiinnolla odotan sen ulkonäköä loppukesästä :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Esikasvattamalla tosiaan säästää, taimia tuohon menee kuitenkin aika paljon. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Hieno idea! Kivaa nähdä kuvia kun taimet ovat rehevöityneet:)

  VastaaPoista
 8. Hyvä idea kukkatornista. On kaunis loppukesästä!

  VastaaPoista
 9. Tulee varmasti näyttämään hienolta, kun taimet kasvavat. Tuollaisia olen nähnyt mansikan taimista tehtynä. Kätevä varsinkin jos tilaa ei ole paljon, niin ylöspäin aina mahtuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi kyllä hyödyntää enemmänkin tätä vertikaalista kasvatusta.:)

   Poista
 10. Onpa kiva viritys 🙂 Minä pistin aikanaan kärhön kasvamaan meidän tontilla olevaa sähkötolppaa pitkin mutta sitten yhtenä vuonna kaupunki poisti ne tolpat kadultamme. Oli kyllä kaunis niin kauan kuin kesti 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olipa harmi, että kärhö menetti tukensa. Se oli varmasti tosi kaunis.

   Poista
 11. kyl tulee upea kukkatorni kunhan taimet vahvistuvat ja aloittavat todenteolla kukinnan. kiitos tästä seikkaperäisestä ohjeesta Tiiu:))

  VastaaPoista
 12. Hieno toteutus ja edullinenkin kokoonsa nähden kun kasvatit itse alkusi. Siitä tulee vielä hieno kunhan kasvit rehevöityy. Kiitos hyvästä ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Hintaa ei tosiaan kasveille tule paljon, kun ne itse kasvattaa.

   Poista
 13. No olipa jännä idea. Ihana ja miten käyttökelpoinen myös pieniin pihoihin tai parvekkeelle! Ihanaa ja varsin kukkaista kesän jatkoa :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä sopii tosiaan hyvin parvekkeellekin. Ihanaa kesän jatkoa sinullekin!

   Poista
 14. Todella kiva idea! Tornista tule hieno, kunhan kasvit rehevöityvät!

  VastaaPoista
 15. Kiva idea. Tornista tulee varmaan hieno. :)

  VastaaPoista
 16. idea on hyvä!
  Me kasvatettiin -80 luvulla mansikoita noin ,ihan hyvin kasvoi,olivat amppelimuodossa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mansikoille tuo on varmasti kätevä kasvatustapa, pienestä tilasta saa hyvän sadon.

   Poista
 17. Kiva idea ja varmasti upea kun kaikki kukat kasvaa sekä kukkii!Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...