keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Lannoittelua ja taimikuulumisia

 Kaupallinen yhteistyö: Biolan

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Esikasvatettavien taimien kasvun myötä niiden lannoittaminenkin tuli taas keväällä ajankohtaiseksi. Nyt  parin kuukauden aikana olen päässyt kokeilemaan tähän liittyen *Biolanin lannoitteita. Esittelenkin teille nyt testaamani:


- Kasviperäinen lannoite: luonnonmukainen, mm. rypsirouhetta ja merilevää sisältävä, jauhemainen lannoite kesäkukille, salaateille ja yrteille. Kasviperäinen lannoite sopii myös huonekasveille ja taimille. Lannoitteen luvataan aktivoivan  kasvualustan pieneliötoimintaa, ja sen sisältämä merileväjauhe taas edistää kasvien ravinteidenottoa ja hyvinvointia.

- Yrtti- ja taimilannoite: jauhemainen syötävien sirkkojen kasvatuksessa syntyvästä sivuvirrasta valmistettu lannoite, joka sisältää mm. sirkkojen lantaa ja kasviperäistä rehua. Sopii yrteille, salaateille ja taimille. Esim. tomaatille, chilille ja kesäkukille annostellaan taimikasvatuksessa varastolannoituksena 1 rkl/taimi, jolloin pikkutaimille lannoite on varsin riittoisa.

Mm. tomaatin ja chilin taimet saivat aluksi Yrtti- ja taimilannoitetta, mutta istutettuani ne ruukkuihin kasvihuoneeseen siirryin käyttämään Luonnonlannoitetta.

- Luonnonlannoite: kuivatusta ja rakeistetusta kananlannasta valmistettu, luonnonmukaiseen viljelyyn sopiva lannoite, joka sisältää myös kasvien hivenaineiden ottokykyä tehostavaa merileväjauhetta. Turvallinen käyttää myös raakana syötävien lehtivihannesten ja juureksien lannoitukseen. Sopii puutarhan monivuotisille kasveille, mutta myös mm. vihanneksille. Lisälannoitusta voi antaa kasvukauden kuluessa myös lantavesikasteluna.

Viime syksynä istutuslaatikkoon kylvetyt porkkanat ja talvivalkosipulit saivat keväällä annoksen Luonnonlannoitetta.

- Peruna- ja juureslannoite: Luomuviljelyyn soveltuva, rakeistettu erikoislannoite perunalle ja juureksille. Lannoitteen tyskalium parantaa perunoiden ja juuresten laatua mm. ehkäisemällä perunoiden tummumista. Annetaan maan kevätmuokkauksen yhteydessä joko hajakylvönä tai suoraan istutusvakoon.

- Kastelulannoite: vesiliukoinen mineraalilannoite, jossa kasvien tarvitsemat pää- ja hivenaineet ovat heti hyödynnettävässä muodossa. Sekoitetaan kasteluveteen jokaisella kastelukerralla. Sopii puutarhan monivuotisille kasveille (lannoitus lopetetaan heinäkuun lopussa, jotta talvehtiminen ei häiriinny) , nurmikolle, ruukku- ja parvekekasveille, vihanneksille ja kasvihuonekasveille kuin myös huonekasveille.

Kastelulannoitetta olen käyttänyt mm. terassin yksivuotisille köynnöksille.

 - Hevonkakkakomposti: kaikkialle puutarhaan, erityisesti monivuotisille kasveille maanparannukseen sopiva tuote, joka myös vähentää lannoitustarvetta pitkävaikutteisten ravinteiden ansiosta. Valmistettu kompostoidusta hevosen lannasta. Vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja lisää kasvualusta humuspitoisuutta. Turvekuivikkeinen, hygieeninen ja hajuton, luomuviljelyyn soveltuva maanparannusaine.

Hevonkakkakompostia päätyi maanparannukseen terassia reunustavien neilikkaruusujen alueelle.

Lämpimien kelien innostamana olen tehnyt kesäkukkaistutuksia nyt parin viime päivän aikana useita, ja kasvihuoneessakin vihdoin ovat kaikki taimet lopullisilla paikoillaan. Tänään vuorossa on loppujen hyötykasvien istuttaminen lavoihin, ja muutaman kesäkukkaistutuksenkin yritän vielä ehtiä tehdä. Myös vertikaalista puutarhaa olisi tarkoitus tällä viikolla perustaa jäljelle jäävien kesäkukkien ja kuukausimansikan taimien voimin. Laittelen näistä kuvia, kunhan taimet vielä vähän tuuheutuvat lopullisilla paikoillaan.:)

Onko sinulla jo kaikki kesäkukka- ja hyötykasvi-istutukset tehtynä?

Lämmintä ja lempeää keskiviikkoa!

10 kommenttia:

 1. Onpas monenlaisia lannoitteita! Toimivatko ne niin kuin luvataan? 😊

  Mulla on vähän tomaatin, kurkun ja kesäkurpitsantaimia, jotka lähtee tänään ulos.
  Kun ei ole kasvihuonetta, olen odotellut sään ja varsinkin öiden lämpeämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvän näköisiä taimia näillä on tullut.😊 Minullakin kesäkurpitsat ja pavut pääsivät eilen ulos istutuslaatikoihin. Kaalit saavat vielä hetken odottaa uutta laatikkoa.

   Poista
 2. Minulla on istutukset juuri meneillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin hyvä aika istutella, kun yötkin ovat lämpimiä.

   Poista
 3. Tänään alottelin kesäkukkien laittoa.

  VastaaPoista
 4. Lannoitteista löytyy nykyisin joka lähtöön.
  Jos muuten ei arvaa lannoittaa, täsmälannoitteilla onnistuu :)
  Meillä kaikki maassa. Peruna- kasvimaakin jo hyvin taimella.
  Mukavaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teillä onkin jo taimihommat tosi hyvällä mallilla. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Olipa aika juhlava fiilis ensimmäisiä hengissä selvinneitä omakasvatustomaatteja ohjailla kasvihuoneessa tukilankoihin. Huomenna istutan kurkut ja kesäkurpitsat, yrtit menevät lavaan heti kun ehdin ne sinne siirtää.

  Välillä kurvaan lantakärryn kanssa tuomassa talliterveiset kasvimaan kautta ja nakkelen palleroita peltoon. Ja kanalasta myös. Ostettuja lannoitteita en oikein osaa käyttää, toki niitäkin jotain löytyy. Pitäisi ihan inventoida varastot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea onnistuneista kylvöistä! Omissa taimissa on jotain ihan erityistä. Teillä löytyykin hyviä lannoitteita ihan omasta takaa!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...