lauantai 8. kesäkuuta 2019

Metsäpuutarhan aarteita ja Pönttöbongausta

Meillä metsäpuutarhan alueella on kukassa monia kaunottaria, joista osa kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Erityisesti Puolikuunpenkin alueen kukkijat ovat ilonaiheenani, sillä moni penkin kasveista on melko talvenarka, ja Puolikuun penkki onkin ainoa istutusalue, jonka suojaan talveksi kokonaan pakkaspeitteellä. Nyt todella lämpiminä päivinä puiden katveessa on mukava oleskella paahteisimpaan aikaan ja ihastella varjon ja puolivarjon kukkijoita. Tervetuloa viivähtämään hetki metsäpuutarhamme aarteiden äärellä!:)

Himalajanjalkalehti kukkii meillä nyt ensimmäistä kertaa. Aiempina vuosina se on tehnyt vain komeat lehtiruusukkeet. Sen hieman vielä nupullaan oleva kukka on minusta kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin kaunis.

Amurinkärsäkallalla on jälleen vain yksi hauskan näköinen kukka. Ilokseni se on kuitenkin tehnyt tyvelle pikkuisia lehtiä, joten ehkäpä se vähitellen tästä leviää.

Idänvarjohiippa 'Lilafee'

Idänvarjohiippa 'Lilafee', klintonia ja valkoinen särkynytsydän 'Alba' kukkivat nyt runsaasti.

Särkynytsydän 'Alba' sopii hyvin metsäpuutarhaan tuomaan valoa ja raikkautta katveeseen.

Klintonian kukassa on herkkää suloa.

Edellisten rinnalla pontalehti on vähän vaatimattoman näköinen. Sen pehmeät, nukkaiset lehdet ovat kauniit.

Kaikki edellä mainitut kaunottaret löytyvät Puolikuun Penkistä. Taustalla oikealla O-penkissä kukkivat sinikämmenet ja vasemmalla Sydänpolulla alppiruusut.

Sinikämmentä meillä on violettina ja valkoisena. Violetti kukkii näistä runsaammin, valkoisessa on vain yksi kukka.

Tänä viikonloppuna meillä metsäpuutarhassa bongaillaan myös linnunpönttöjen asukkaita, sillä on taas BirdLife Suomen järjestämän Pönttöbongauksen aika. Tapahtuman tarkoituksena on 8.-9.6. tarkkailla pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja ja raportoida havainnot BirdLife Suomelle. Meillä on ollut tapana osallistua tähän koko perheen kesken, sillä lapsistakin lintujen touhujen seuraaminen on todella hauskaa. Pöntöissämme asustelee ainakin pari kirjosieppo- ja pari sinitiaisperhettä. Munankuoriakin löysimme jo reilu viikko sitten nurmelta, joten jossain pesässä on jo pikkuisia poikasia. Myös räkättirastaat ovat pesineet, ja yhden pesästä pudonneen/lähteneen poikasen huomasimme kasvihuoneen vieressä kököttämässä viime viikonloppuna. Emolintu kaarteli poikasen yllä säksättäen, ja lopulta poikanen onnistui räpyttelemään itsensä metsän suojaan.

Onko teillä linnunpönttöjä? Onko Pönttöbongaus sinulle tuttu tapahtuma?

Ihania ja iloisia kesäpäiviä!

24 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa metsäpuutarhassa! Lintuja on kiva seurailla. Meillä on myös pöntöissä kirjosieppoja ja tiaisia sekä pihatuijassa asustaa suloinen punarinta. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania pesijöitä pihapiirissänne! Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Herkkiä kaunottaria, upeaa että olet saanut ne talvehtimaan ja kukkimaan.

  VastaaPoista
 3. Puolikuun penkissä on hieno kokoelma kaunottaria.
  Meidän pöntöissä on tänä vuonna kovin hiljaista. Keittiön ikkunasta näen sinitiaisen ruokkivan poikasiaan naapurin pöntössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpa harmi, että siellä on hiljaisempi vuosi pönttöjen suhteen.

   Poista
 4. Upeita kaunottaria teidän metsäpuutarhassa.
  Lintuja voisi seurata vaikka kuinka pitkään.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lintujen tarkkailu on tosiaan hauskaa. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Hienot metsäkasvit. Minulla himalajanjalkalehti ei vielä kuki vaikka on ollut pihassa jo kolmisen vuotta. Mietinkin pitäisikö se siirtää parempaan paikkaan vai onko muuten vain hidas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hidas tuo himalajanjalkalehti on ollut meilläkin. Tämä taitaa olla sen kolmas kesä. Meillä paikka on varjoinen ja suojaisa. Jospa teilläkin ensi vuonna jo kukkisi.

   Poista
 6. Todella kauniita metsäpuutarhan kasveja ja kuvia niistä! Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 7. Kaunista kukintaa metsäpuutarhassa. Tuo sinikämmen on todella ihana.
  Meillä on aika paljon linnunpönttöjä. Asukkaitakin niissä on iloksemme havaittu.

  VastaaPoista
 8. Kauniita kukkijoita! Myös aivan vieraita lajeja minulle särkynyttäsydäntä lukuunottamatta. Hienoa pitää metsäpuutarhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Metsäpuutarhassa on aivan erityinen tunnelmansa.

   Poista
 9. metsäpuutarhastasi löytyi minulle ihan uusia kasveja, mukava kierros. hankin pari viikkoa sitten Ruissalon reissulla klintonin omaan metsäpuutarhaani. toivon sen viihtyvän ja hieman leviävän laajemmalle.
  muutamia linnunpönttöjä löytyy, täytyypä laittaa asukkaista tiedot pönttöbongaukseen. olemme saaneet seurata monena aamuna melkoista ilmataistelua, kun korpit ryöstävät räksien pesiä. ei ole mukavaa seuratavaa ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin meillä klintonia on lähtenyt tekemään uusia lehtiruusukkeita vierelle. Toivottavasti se viihtyy teillä hyvin! Voi, onpa siellä kurjat touhut korpeilla!

   Poista
 10. Kaunista kukkaloistoa sinulla. poikasten viserryksiä kuuluu pöntöistä, mutta en jaksa ilmoitella tällä kertaa niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Pientä piipitystä kuuluu meilläkin parista pöntöstä.

   Poista
 11. Oi miten hienoja ja erikoisia kukkia sinulla.Kyllä linnunpönttöjä löytyy ja asukkaitakin niissä sekä poikasia.Pönttöpongaus uutta minulle,mutta vielä varmaan ehtii mukaan.
  Mustarastaat teki pesän puuhun tikan hakkaamaan koloon ja siellä poikasia myös.
  Mukavaa kesäpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meilläkin mustarastaita pesii tuossa takana olevassa metsässä. Niiden laulua on ihana kuunnella kesäillassa. Mukavaa kesäpäivän iltaa sinullekin!

   Poista
 12. Ihastuttavia metsäpuutarhan aarteita! Valkoinen särkynytsydän on aivan ihana kaikessa herkkyydessään. Yksi linnunpönttö on, mutta siihen ei ole tullut vielä asukasta. Laitoimme sen ehkä liian myöhään keväällä, jolloin linnuilla oli jo pesäpuuhat alkaneet. Ehkä jokin lintu tekee siihen toisen poikueen myöhemmin kesällä. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoinen särkynytsydän on minustakin suloinen. Jospa pönttöönne tosiaan tulisi vielä asukkaita. Mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...