maanantai 6. maaliskuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Siemenet kiertoon ja juttua blogin kirjoittamisesta

Näin kuukauden ensimmäisenä maanantaina vuorossa on taas omavaraisuusaiheinen yhteispostaus, jonka koordinattorina toimivat Tsajut ja Korkeala. Tällä kertaa kirjoittelen mm. siemenketjukirjeistä ja siitä, miksi kirjoitan blogia.

Kerään vuosittain siemeniä niin omaan käyttöön kuin vaihdettavaksi toisten puutarhaharrastajien kanssa.

Tälle kuukaudelle oli tosiaan toivottu toisena aiheena kestävän kehityksen inspiroimaa "Nälkä pois omavaraistelun kannalta". Aihe on kovin laaja, ja itse lähestynkin sitä nyt ainoastaan siementen vaihdon näkökulmasta. Siemeniä vaihtamalla on nimittäin mahdollista saada hyväksi todetut lajikkeet kiertoon ja myös säilymään esimerkiksi puutarhaharrastajien valikoimissa. Itse olen saanut siemenvaihdon ansiosta hyötykasvivalikoimaamme useita ehdottomasti kasvattamisen arvoisia herkkuja ja toisaalta myös monia uusia, ihania perennoja puutarhaamme. Osallistunkin vuosittain puutarhaharrastajien kesken kiertäviin siemenkirjeisiin ja vaihdan siemeniä myös puutarhaystävien kanssa. Näin olen löytänyt myös monia erikoisuuksia, joita en ole nähnyt kaupan siemenvalikoimissa. Kun siemenkiertokirjeen löytää postilaatikosta, on melkein kuin olisi joulu, sillä kirje on yleensä aina pullollaan ihania aarteita!

Viime vuonna yhdestä siemenkiertokirjeestä löytyneitä aarteita eli kaliforniantuliunikkoa, köynnöspinaattia, pesusienikurkkua, itselleni uutta köynnöskrassilajiketta ja punaista auringonkukkaa

Blogin kirjoittamisesta ja siitä, mitä kaikkea ihanaa se on tuonut minulle mukanaan, olen kertonut aina blogini synttäripostausten yhteydessä. Bloggaaminen on minulle tosiaan erittäin rakas harrastus, jonka myötä pääsen jakamaan puutarhainnostustani. Lisäksi blogin kirjoittaminen toimii lapsiperhearjen keskellä tärkeänä "oman ajan" hetkenäni. Olen myös löytänyt bloggaamisen myötä uusia ystäviä, joiden kanssa pidän yhteyttä blogiharrastuksen ulkopuolellakin. Lisäksi blogin ansiosta olemme päässeet esittelemään puutarhaamme muutamassa puutarhalehdessä ja olen saanut tehdä myös mukavia yhteistöitä eri tahojen kanssa. Olemme saaneet myös erilaisia puutarhaharrastajaryhmiä vierailulle puutarhaamme ja nämä puutarhavierailut ovat olleet tosi hauskoja ja antoisia tapahtumia. Pian, toivon mukaan jo tämän kevään aikana, myös yksi suuren suuri unelmani on toteutumassa juurikin blogini ansiosta ja tästä on luvassa vielä varmasti monta postausta, kunhan asia etenee.

Viime vuonna osallistuimme ensimmäistä kertaa Avoimet Puutarhat -tapahtumaan. Sen lisäksi puutarhassamme on käynyt erilaisia ryhmiä tutustumiskäynnillä jo muutamana kesänä, mukaan lukien viime kesänä Sakky:n Omavaraisuutta luonnosta ja kasvimaalta -opiskelijat.

Tässä postauksessa pyydettiin myös suosittelemaan jotakin postausta omasta blogista. Vain yhden postauksen valitseminen on hurjan vaikeaa. Sadevesien keräys hyötykäyttöön on ollut blogini tähänastisen historian kaikkein suosituin postaus. Samalla listalla aivan kärjessä ovat myös Ämpäriperunat, Kumppanuuskasvit ja melko ajankohtainen aihe Omenapuun jänisvauriot ja pelastusoperaatio. Lisäksi nostan esille vielä Kylvökalenterin, joka on hyödyllinen näin esikasvatusaikana. En malta myöskään olla mainitsematta muutamaa tuoretta YouTube-videotani, joissa esittelen suosikikasvejani: Kasvihuoneen TOP10, Kesäkukkien TOP10 ja Ruukkupuutarhan TOP10.

Ananaskirsikan pistokkaita

Omavaraistelusuunnitelmien suhteen eteneminen on edelleen ollut hidasta. Tammikuun kylvöt ovat hyvässä kasvussa ja suurimman osan olen niistä koulinutkin. Helmikuun kylvöt taas ovat itämässä. Tällä viikolla aion jatkaa kylvöpuuhia mm. tomaattien parissa. Kylvösuunnitelmat sain valmiiksi lavatarhan ja ruukkupuutarhan sekä mökkipalstan kasvimaan suhteen. Niissä käytin pohjana aiemmin tekemääni yhteenvetoa viimevuotisista hyötykasveistani. Pelargonien ja ananaskirsikoiden pistokkaat taas ovat juurtumassa.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Maijalassa, Kakskulma, Jovela, Krutbacken

Vyöhyke 2: Pilkkeitä Pilpalasta

Vyöhyke 3: Tsajut, Harmaa Torppa, Villa Varmo, Caramellia, Rakkautta ja maanantimia, Evil Dressmaker, Sanni ja farmi

Vyöhyke 7: Korpitalo

Hyvää alkanutta viikkoa!

3 kommenttia:

  1. Köynnöspinaattia juuri hehkutettiin viime viikolla Permakulttuuriyhdistyksen webinaarissa. Toivottavasti lähtee hyvään kasvuun! Laita sitten kuvia tuosta pesusienikurkusta, en ole sitä vielä raaskinut kokeilla mutta hauska aina nähdä, millaisia sieniä toiset saavat aikaiseksi :)

    VastaaPoista
  2. Ananaskirsikoiden jakaminen pistokkaista ei ole tullut itselleni lainkaan mieleen! Tuotapa täytyykin kokeilla sen sijaan, että kasvattaa aina alusta alkaen uudet taimet. Onko sulla talvisin yksi kasvi talvettumassa ja otat siitä pistokkaat, vai miten toimit?

    VastaaPoista
  3. Ananaskirsikat ovat minun herkkuani! Muutamana vuonna olen kasvattanut niitä. Pitääkin katsoa keväällä, josko löytäisi taas jostain taimia.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...