perjantai 24. maaliskuuta 2023

Puutarhakirjani esittely: Omavaraistelua kaupunkipihalla

Tässä se nyt vihdoin on, esikoispuutarhakirjani, Omavaraistelua kaupunkipihalla (Tiiu Kukkasjärvi, 2023, Readme.fi, 239 sivua)! Malttamattomana olen odottanut, että se ilmestyy ja oli kyllä aivan uskomattoman hienoa ja jännittävääkin kaivella kirja esiin pahvilaatikosta ja päästä näkemään koko urakan lopputulos vihdoin valmiina. 


Kirjan alussa on lyhyt johdanto, jossa kerron vähän taustoja puutarhaharrastukselleni ja kiinnostuksestani omavaraistelun suhteen. Tämän jälkeen on vuorossa kirjan pisin luku, joka käsittelee hyötyviljelyä. Tässä luvussa on juttua hyötykasvien kasvattamisesta sisällä, terassin ja parvekkeen ruukkupuutarhassa, kasvimaalla ja lavatarhassa sekä kasvihuoneessa. Hoito-ohjeineen käydään läpi niin yksi- kuin monivuotisiakin hyötykasveja sisältäen esimerkiksi lukuisia kasviksia, monia yrttejä, marjoja ja hedelmäpuita. Luvussa esitellään myös koristekasvien joukkoon sopivia hyötykasveja ja toisaalta myös syötäviä koristekasveja. Lisäksi läpi käydään mm. kasvimaan ja lavatarhan perustamista, viljelykiertoa ja kumppanuuskasveja.

Hyötyviljely-osiossa on juttua mm. monivuotisista yrteistä.

Hyötykasvi-luvussa esitellään iso määrä erilaisia hyötykasveja, joista käydään läpi mm. kasvin perustiedot, kylväminen, hoito, sadonkorjuu ja sadon käyttäminen. Kirjassa on runsaasti myös vinkkilaatikoita, joissa on käytännönläheisiä ideoita ja vihjeitä aina kuhunkin aiheeseen liittyen.

Seuraava luku käsittelee siementen keräämistä ja kylvämistä. Tässä luvussa on runsaasti vinkkejä esikasvatukseen ja suorakylvöihin niin kevät-, syys- kuin hankikylvöjenkin osalta. Myös kylvökalenteri löytyy. Sen jälkeen vuorossa on luku kasvien lisäyksestä suvuttomasti erilaisten pistokkaiden, juurivesojen, taivukkaiden ja jakamisen avulla. Kirjan neljäs luku taas kertoo lannoituksesta ja kalkitsemisesta.


Tämän jälkeen vuorossa on kompostointia käsittelevä luku, jossa on paljon hyviä vinkkejä niin lämpö- ja puutarhajätekompostorin käyttöön kuin muovisäkeissä kompostointiin, bokashiin ja matokompostoriinkin. Oma lukunsa on myös sadeveden keräämisestä hyötykäyttöön.

Seitsemäs luku käsittelee sadon säilöntää ja varastointia. Tässä käydään läpi pääpiirteittäin perussäännöt kuivaamiselle, erilaisten säilykkeiden valmistamiselle ja pakastamiselle. 

Tämän jälkeen siirrytään luonnonkasvien pariin. Tähän lukuun on kerätty ensin yleistä tietoa luonnonkasvien keräämisestä. Sen jälkeen esitellään kymmenen ihanaa villiyrttiä, joista on mukana myös herkullisia reseptejä. Lisäksi Luonnonkasvit-luvussa on juttua luonnonmarjoista, sienistä ja luonnon askartelu- ja koristemateriaaleista.

Villiyrteistä käydään läpi mm. tuntomerkkejä, keräämistä, käyttörajoituksia, käyttöä ja säilöntää. Lähes jokaisesta on mukana myös jokin herkullinen resepti.

Kirjan loppupuolella on mehiläistarhausta käsittelevä luku, josta löytyy runsaasti tietoa ja käytännön vinkkejä mehiläistarhaukseen ja siihen liittyviin hoitotoimenpiteisiin esimerkiksi parveilun estämisen, jaokkeiden tekemisen, emonvaihdon, sadonkorjuun, talviruokinnan ja tautien torjumisen osalta. Tämän jälkeen on lyhyt luku kotikanalan perusteista ja lopuksi vielä aurinkosähköstä. 


 

Kuten kirjan johdannossakin olen maininnut:

"Tämä kirja ei missään tapauksessa ole opas täydelliseen omavaraisuuteen. Sen sijaan tämä on kirja erilaisista hyötyviljelyn mahdollisuuksista sisällä, parvekkeella ja omalla pihalla. Tämä on kirja sadonkorjuun ilosta, villiyrttien viehätyksestä, oman sadon käyttöajan pidentämisestä säilönnällä ja pienimuotoisenkin omavaraistelun tuomasta mielihyvästä arkisine ja käytännönläheisine vinkkeineen. Lisäksi tämä kirja kertoo lyhyesti sadeveden talteenotosta, mehiläistarhauksen salaisuuksista ja kotikanalan perustamisesta. 

Haluan tämän kirjan myötä jakaa sitä iloa ja onnea, mitä itse olen näistä asioista saanut ja tarjota lukijalle ideoita ja inspiraatiota omannäköiseensä omavaraisteluun ja rohkeutta kokeilla myös jotain uutta."

Kirjalla on blogissani myös ihan oma sivu (Internet-versiossa sivupalkissa oikealla ylhäällä), jonne kerään jatkossa juttua mm. kirjan kirjoittamisprosessista, linkkejä kirjan esittelyihin ja arvosteluihin ja myös tietoa tilaisuuksista ja tapahtumista, joissa olen esittelemässä kirjaa. Toivon, että tästä kirjasta olisi iloa mahdollisimman monelle!< 3

Ihanaa alkavaa viikonloppua!

17 kommenttia:

 1. Ihana kirija! Just tähän aikahan sopiva. Oli varmasti jännittävää nähärä oma kirija kunnolla omas käres, vaikka tiäsikki mitä se sisältää. Hyviä myyntejä!

  VastaaPoista
 2. Kirja vaikuttaa todella monipuoliselta!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa. Onnittelut kirjasta. Näyttää todella monipuoliselta ja tietoa täynnä olevalta.
  Mukavaa akavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 4. Paljon onnea kirjasta! Sinulla on ollut sen kirjoittamisessa iso urakka, jonka lopputuloksena on syntynyt mielenkiintoinen ja kaunis puutarhakirja. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Onnea kirjasta ja kiitos lukukappaleesta!❤

  VastaaPoista
 6. Lämpimät onnittelut merkittävästä askeleesta! Kiitos arvostelukappaleesta. Olen jo sitä ahkerasti lehteillyt.

  VastaaPoista
 7. Onnittelut kirjasta! Vaikka asunkin maaseudulla tämä kirja kiinnostaa. Pitää ruveta etsimään mistä tämän löytäisi.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...