maanantai 6. helmikuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Esikasvatuksen iloja

Näin helmikuun ensimmäisenä maanantaina on aika kirjoitella taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen merkeissä. Tämän päivän aiheena ovat esikasvatus ja taloudellinen kannattavuus. Näitä yhteispostauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Viime vuonna esikasvattamani taimet pääsivät kasvihuoneeseen harsojen ja pakkasvahdilla varustetun lämmittimen turvin toukokuun alussa.

Itse esikasvatan monipuolisesti sekä hyötykasveja että kesäkukkia ja kevään edetessä talo täyttyykin taimipurkeista. Ensimmäiset kylvöt teen perinteisesti jo vuodenvaihteen aikoihin ja keittiön ikkunalla vihertävätkin jo mm. chilien ja paprikoiden taimet. Esikasvatuksessa on monia hyviä puolia, joiden vuoksi tykkäänkin siihen ryhtyä vuosittain, vaikka vaatiihan se toki myös oman vaivansa. Ensinnäkin monet esikasvattamistani kasveista tai lajikkeista ovat sellaisia, ettei niiden taimia löydy puutarhamyymälöistä ainakaan täältäpäin. Esimerkiksi tomatillo, vesimeloni, erilaiset munakoisot ja monet kasvattamani kesäkukat eivät kuulu myymälöiden perusvalikoimaan. Toisaalta hyötykasvien kaikkien lajikkeiden satoa ei löydy ruokakaupoista, joten jos näillä aikoo päästä herkuttelemaan, on kasvit kasvatettava itse. Tykkään myös siitä, että voin jo talvella suunnitella tulevan kasvukauden kesäkukat ja hyötykasvit eikä minun tarvitse odotella, mitä taimia kaupoista mahtaa löytyä. Lisäksi tarvitsemani hyötykasvien ja kesäkukkien taimimäärät ovat sen verran suuria, että esikasvattamisella säästän selvää rahaa. Yksi syy esikasvattamiselle minulla on myös se, että vuoden ensimmäisten siementen kylvämisen jälkeen kevät on jo heti askeleen lähempänä. Kylvöjen tekeminen, itämisen seuraaminen ja pikkutaimien hoivaaminen on yksinkertaisesti ihanaa!

 

Tomatillo kuuluu vakiokylvöihini. Kasvatan sitä aina sen verran reilusti, että satoa riittää käytettäväksi esimerkiksi salsoihin ja kasvispaistoksiin ympäri vuoden.

Tammikuussa kylvin tosiaan jo ensimmäiset siemenet ja mm. chilit, paprikat, munakoisot ja keijunmekot ovat jo lähteneet kasvuun. Tammikuun kylvöistäni postailinkin jo aiemmin. Kylvösuunnitelmat teen tarkasti etukäteen ja tähän mennessä kasvihuoneisiin päätyvien kasvien ja kesäkukkien kylvösuunnitelmat ovat jo valmiina. Kasvimaan ja lavatarhan suunnitelmatkin ovat jo pitkällä ja niistä postailen kohta tarkemmin. Kylvöjen suunnittelua helpottamaan minulla on ollut tapana tehdä aina yhteenvetoa edellisvuonna kasvattamistani kasveista ja viime vuodelta yhteenvetoa olen ehtinyt jo kirjoitella chilien ja paprikoiden, tomaattien ja kesäkukkien osalta. Hyötykasviyhteenvetoa kirjoittelen vielä lähiaikoina. Perennojen hankikylvöt tein viime viikonloppuna.

Yhden pilkkikerran ahvensaalista

Muuten omavaraisuussuunnitelmiemme eteneminen on ollut melko hidasta, niin kuin yleensäkin tähän aikaan vuodesta. Kesän puutarhaprojektien suunnitelmia olemme edelleen hioneet. Myös pilkillä olemme käyneet silloin tällöin ja ahvenia on päätynyt pannulle nyt useammin kuin edellistalvena. Lisäksi keittiön ikkunalaudalta saamme herkullista vihersatoa, sillä kylvimme lasten kanssa pari viikkoa sitten siemeniä versotusta varten. Helmikuun kylvöt alkavat olla käsillä ja niitä aion tehdä tehdä ihan lähipäivinä. Lisäksi tammikuun kylvöistä ensimmäiset taimet ovat pian koulintavaiheessa.

Vihanneskrassin, vihannesportulakan, sinapinsiemenen ja herneen versot tarjoavat maukkaan lisän esimerkiksi salaatteihin ja leivän päälle.

Lisää omavaraisteluaiheisia postauksiani muutaman viime vuoden ajalta löydät internet-version sivupalkista tunnisteella "omavaraisuus".


Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1: Jovela, Apilankukka, Krutbacken

Vyöhyke 2: Päivänpesän elämää, Sarin puutarhat, Pilkkeitä Pilpalasta

Vyöhyke 3: Tsajut, Villa Varmo, Rakkautta ja maanantimia, Harmaa torppa, Evil Dressmaker, Sininen tupa, Torpan tyttö

Vyöhyke 7: Korpitalo

Oikein hyvää helmikuuta!

5 kommenttia:

  1. Tuo on niin totta, että esikasvattaminen monipuolistaa oman puutarhan tarjontaa ja se säästää rahaa siinäkin mielessä, että jos haluaa monelaisia erilaisia kasveja ja lajikkeita, niin johan niiden hankintakulut olisivat korkeat jo sen puolesta, että niitä pitäisi ajella noutamaan sieltä ja tuolta tai maksaa postituskuluja sinne ja tänne.

    VastaaPoista
  2. Wau mikä määrä taimia tuossa ensimmäisessä kuvassa. Sinulla on tämäkin homma todella hyvin hallussa. Mielelläni kuulisin lisää tomatillosta, se on minulle vieraampi.

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Siis vau miten paljon kaikkea sinulla kasvamassa! Heti alkoi erityisesti munakoisojen ja tomatillon kasvattaminen kiinnostaa. Vesimelonia appi kasvattaa myyntiin avomaalla, mutta haaveilen että sitäkin saisi pari tainta kasvihuoneeseen, josko satoa pääsisi korjaamaan hieman aikaisemmin :)
    (Ja tuon edellisen kommenttini poistin, meni taas ihan sekoiluksi näiden jättäminen...)

    VastaaPoista
  5. Tomatilloa en olekaan koskaan kokeillut kasvattaa!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...