torstai 2. helmikuuta 2023

Hankikylvöt

Tänäkin vuonna aion tehdä perennojen hankikylvöjä. Olen ihastunut hankikylvöjen helppouteen, sillä niiden myötä siemenet saavat itää aikanaan pihalla lumien sulettua ja lopulta itse tarvitsee huolehtia ainoastaan kastelusta kuivina jaksoina ja myöhemmin taimien koulimisesta. Lisäksi ainakin itselläni talven ja kevään aikana sisälle tahtoo kertyä monenlaista esikasvatettavaa jo hyötykasveista ja kesäkukistakin, joten on hienoa, että perennapurkit voivat olla ulkona. 

Parin vuoden takaisiin hankikylvöihini kuului mm. tähtililjaa, alppiasteria ja salkoruusua. Purkit numeroin aina vedenkestävällä tussilla ja kirjoitan sitten paperille listauksen purkkien sisällöstä. Näin tiedän keväällä, mitä kussakin purkissa kasvaa.

Aiempina vuosina olen kasvattanut hankikylvöinä esimerkiksi kurjenmiekkoja, akileijoja, astereita, isotähtiputkia, salkoruusuja ja palavarakkautta. Kylmäkäsittelyn vaativia ja näin hankikylvöihinkin hyvin soveltuvia perennoja ovat edellä mainittujen lisäksi myös mm.  vuokot, esikot, kullerot, kurjenpolvet, ukonhatut, särkynytsydän ja leimut.

Hankikylvönä kylvetyn syyshohdekukan taimia odottamassa koulimista

Hankikylvöissä kylvän kunkin perennalajin tai -lajikkeen omaan purkkiinsa kosteaan kylvömultaan. Purkit kannattaa merkitä huolella esim. vedenkestävällä tussilla, jotta keväällä tietää, mitä missäkin purkissa kasvaa. Sen jälkeen vien purkit pihalle ja kaivan ne hangen uumeniin sellaiseen kohtaan, jossa ei kävellä. Ennen kuin peitän purkit lumella, levitän niiden päälle harson, joka estää rikkakasvien siemenien, esimerkiksi meillä koivunsiemenien, kulkeutumisen purkkeihin. Sitten purkit voikin unohtaa siihen asti, kun lumet sulavat. Tämän jälkeen kylvöistä huolehditaan normaaliin tapaan kastelemalla tarvittaessa ja myöhemmin koulimalla.

Tämän vuoden hankikylvöt teen tulevana viikonloppuna, jolloin purkkeihin päätyy mm. erilaisten akileijojen, purtojuuren, rohtosuopayrtin, eriväristen salkoruusujen ja karhunjuuren siemeniä.

Kaikkea hyvää päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Nytpä tulikin mummolle ihan uutta asiaa. En ole hankikylvöistä ennen kuullutkaan.

    VastaaPoista
  2. Samat hommat.Olen muutaman päivän pitäny sisällä ruukut,kastellu että vettä imee siemenet .Ja sitten ulos vieny

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...