keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Yhteenvetoa viime kesästä: Tomaatit

Viime vuonna kasvatin taas useita erilaisia tomaattilajikkeita, joiden joukkoon mahtui vanhojen luottolajikkeiden lisäksi myös useita kiinnostavia uusia tuttavuuksia. Keräsinkin tähän taas yhteen kokemuksiani viime kesän tomaateistani. Aiemmista postauksistani löytyvät yhteenvedot myös viime kesänä kasvattamistani chileistä ja paprikoista sekä kesäkukista.

Mm. parveketomaatteja 'Balconi Yellow' ja 'Balconi Red', kirsikkatomaatteja 'Blue Gold', 'Sweet Million' F1, 'Black Cherry' ja tomaatteja 'Principe Borghese'

- parveketomaatti 'Balconi Yellow': Tätä olen kasvattanut nyt kolmena kesänä ja tykkään tästä vuosi vuodelta enemmän. Matalat kasvustot, joihin riittivät tueksi pelkät kepit. Keltaiset, makeat pikkutomaatit. Erittäin runsas sato, satokausi alkoi varhain ja kesti pitkälle syksyyn. Tämä on ehdottomasti yksi lempitomaateistani. Nimensä mukaisesti sopii hyvin myös parvekkeen tai terassin ruukkupuutarhaan.

- parveketomaatti 'Balconi Red': Myös tätä kasvatin kolmatta kertaa ja olin jälleen erittäin tyytyväinen. Kasvutavaltaan ja satoisuudeltaan kovin samanlainen kuin edellinenkin, mutta tomaatit ovat punaisia. Kuuluu jo vakiokylvöihini.

Parveketomaatit 'Balconi Yellow' ja 'Balconi Red' ovat todella satoisia verrattuna niiden tarvitsemaan tilaan.

- parveketomaatti 'Vilma': Tämä oli minulle uusi lajike. Matalat, vankat kasvustot, joille tueksi riittivät kepit. Runsaasti pieniä, makeita, punaisia tomaatteja. Ehdottomasti jatkoon!

- kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight': Kuuluu vakiokylvöihini. Yksi lempikirsikkatomaateistani. Makeat, maukkaat tomaatit ja runsas sato. Luotettava lajike vuodesta toiseen.

- kirsikkatomaatti 'Red Cherry': Myös tätä kylvän vuosittain. Erittäin makeat, punaiset kirsikkatomaatit.

- kirsikkatomaatti 'Tiny Tim': Tämäkin lajike kuuluu vuosittaisiin kylvöihini. Kasvattamistani kirsikkatomaattilajikkeista matalin ja muistuttaakin kasvutavaltaan enemmän parveketomaatteja, sillä varkaita ei tästä lajikkeesta tarvitse poistaa. Maukkaat, punaiset tomaatit, jotka kypsyvät jo varhain. Yleensä tarjoaa meillä kesän ensimmäiset kypsät tomaatit. Sopii hyvin kasvatettavaksi myös ruukussa esimerkiksi terassilla.

Kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'

- kirsikkatomaatti 'Sweet Million' F1: Tätäkin kylvän vuosittain. Hyvänmakuinen, erittäin makea, satoisa, punainen kirsikkatomaatti.

- kirsikkatomaatti 'German Cherry': Kylvin ensimmäistä kertaa. Pienet, kellanvihreät kirsikkatomaatit. Sato jäi tällä kertaa melko pieneksi, mutta kokeilen joskus uudestaan.

- kirsikkatomaatti 'Blue Gold': Tämäkin oli minulle uusi lajike. Iti hyvin, teki mukavasti satoa. Kauniit violetin, punaisen ja keltaisen kirjavat, makeat kirsikkatomaatit. Jatkoon!

- kirsikkatomaatti 'Orange Berry': Kokeilin ensimmäistä kertaa. Tosi pikkuiset, makeat, oranssit tomaatit, selvästi pienemmät kuin muilla viime vuoden tomaateillani. Kylvän uudestaankin.

- kirsikkatomaatti 'Black Cherry': Tämäkin lajike oli minulle uusi tuttavuus. Kauniit, erittäin tummanpunaiset, vähän violettiin vivahtavat, makeat tomaatit. Kylvän ehdottomasti joskus uudestaankin.

Kirsikkatomaatti 'Black Cherry'

- tomaatti 'Principe Borghese': Oli kokeilussa ensimmäistä kertaa. Viime vuoden yllättäjä, sillä yleensä suosikkini löytyvät kirsikkatomaateista ja tällä on vähän isommat, n. 5cm halkaisijaltaan olevat tomaatit. Erittäin hyvänmakuiset, lihaisat tomaatit ja runsas sato, pitkä satoaika. Ehdottomasti jatkoon!

- tomaatti 'Pedro': Kylvin ensimmäistä kertaa. Tämä iti jostain syystä huonosti ja lopputuloksena oli vain yksi taimi, joka jurotti kasvihuoneessakin. Jäimme ilman satoa, mutta aion kokeilla jossain vaiheessa uudestaan toivottavasti paremmalla menestyksellä.

- tomaatti 'Black Dragon': Itselleni uusi lajike. Iti hyvin ja pari taimea tuottivat mukavasti satoa. Punaiset, hieman rusehtavat tomaatit. Ihan hyvän makuinen, mutta ei yltänyt suosikkiemme tasolle. Kylvän joskus uudestaan.

- tomaatti 'San Marzano': Suosittu luumutomaattilajike, jota testasin nyt ensimmäistä kertaa. Iti jostain syystä huonosti ja lopulta vain yksi taimi päätyi kasvihuoneeseen. Tosi maukkaat, voimakkaan makuiset pitkulaiset, punaiset tomaatit. Ehdottomasti jatkoon!

- tomaatti 'Sweet Aperitif': Kokeilussa ensimmäistä kertaa. Nimensä mukaisesti erittäin makeat, punaiset kirsikkatomaatit, joista tykkäsimme kovasti. Jatkoon!

- tomaatti 'Costoluto Fiorentino': Itselleni uusi lajike. Suuret, poimuiset tomaatit, joista viipaloidessa saa muodoltaan kukkaa muistuttavia siivuja. Sato jäi meillä niukaksi, vain muutamaan tomaattiin, jotka olivat kyllä maultaan ihan hyviä. Ehkä kylvän joskus uudestaankin.

- tomaatti 'Cuor di Bue': Tätäkin kylvin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Sydämenmuotoa muistuttavat, tummanpunaiset tomaatit. Teki satoa ihan mukavasti, hyvänmakuinen. Ilmeisesti 'Oxheart' on sama lajike kuin 'Cuor di Bue'.

- tomaatti 'Caleidoscopic Jewel': Kokeilin ensimmäistä kertaa. Punaisen, violetin ja rusehtavan kirjavat, tosi kauniit tomaatit, jotka sopivat hyvin koristamaan esimerkiksi salaatteja. Kokeilen joskus uudestaan.

- tomaatti 'Ildi': Tätä olin kokeillut kerran aiemminkin, mutta silloin sato jäi niukaksi. Viime kesänä 'Ildi' onnistui kuitenkin hyvin ja pääsimme herkuttelemaan oranssinkeltaisilla, aromikkailla  kirsikkatomaateilla. Jatkoon!

Tomaatti 'Streak Lightning'

- tomaatti 'Streak Lightning': Testissä ensimmäistä kertaa. Iti ja kasvoi hyvin. Punaiset, osin oranssiraidalliset, suippokärkiset tomaatit. Hyvä perustomaatti.

- tomaatti 'Red Pear': Tämäkin oli minulle uusi lajike. Punaiset, päärynänmuotoiset, noin 4cm:n pituiset tomaatit, jotka olivat tosi hyvänmakuisia ja makeita. Tämä oli yksi niistä lajikkeista, joita napostelimme sellaisenaan aina kasvihuoneessa käydessämme. Ehdottomasti jatkoon!

Mikä on sinun lempitomaattilajikkeesi?

Ihanaa helmikuun ensimmäistä päivää!

1 kommentti:

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...