keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Yhteenvetoa viime kesästä: Chilit ja paprikat

Minulla on ollut aina talvella tapana tehdä pientä yhteenvetoa edellisvuonna kasvattamistani hyötykasveista ja kesäkukista. Aloitan jälleen chileistä ja paprikoista, sillä niiden siemenpusseja olen viime päivinä pyöritellyt käsissäni ja ensimmäiset tämän vuoden chilit ja paprikat ehdin jo alkuviikosta kylvääkin.

Etualalla pieniä punaisia paprikoita 'Mini Bell' ja oranssia nimetöntä suippopaprikaa. Keskellä chilipaprikaa 'Hungarian Yellow Wax Hot', oikeassa reunassa vihannespaprikaa 'Pusztagold'. Vasemmalla chilipaprikaa 'de Cayenne (Ring O Fire)'

- vihannespaprika 'Pusztagold': Tästä vihannespaprikasta tykkään tosi paljon, mutta viime vuonna sen sato jäi jostain syystä aiempaa niukemmaksi. Todella hyvänmakuiset paprikat, jotka sopivat erinomaisesti esim. salsaan, tortilloihin ja kasvissosekeittoihin. Muistuttaa maultaan vähän chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Tänä vuonna taas uusi yritys!

- maustepaprika 'Lombardo': Erittäin maukas, aromaattinen maustepaprika, jossa on vähän makeahkokin maku. Muistuttaa vihannespaprikaa 'Pusztagold 'ja käytämmekin tätä samaan tapaan. Viime vuonna satoa riitti myös kuivattavaksi.

- paprika 'Patio Red': Iti ja kasvoi hyvin. Punaiset, pienehköt, maukkaat paprikat. Jatkoon!

- paprika 'Mini Bell': Iti ja kasvoi jälleen hienosti. Punaiset, maukkaat, pikkuiset paprikat, jotka sopivat vaikka naposteltavaksi sellaisenaan suupaloina tai täytettäväksi esimerkiksi maustetulla tuorejuustolla tapas-tyyliin. Kylvän jatkossakin.

Paprika 'Patio Red' ja pienemmät paprikat 'Mini Bell'. Nämä molemmat sopivat hyvin naposteltavaksi vaikka ihan ohikulkiessakin.

- paprika 'Gourmet': Iti jälleen hyvin, mutta sato jäi taas melko pieneksi. Teki kellanoransseja, melko suuria paprikoita, jotka olivat ihan hyvän makuisia. Hyvä peruspaprika. Olen tätä parina peräkkäisenä vuotena kasvattanut ja nyt taidan pitää välivuoden.

- suippopaprika, nimetön (pieni, oranssi, makea): Tämän suippopaprikan siemeniä sain muutama vuosi sitten siemenkirjeestä ja se on vakiintunut vakiokylvöihini. Satoisa, n. 6-7 cm pitkiä, oransseja suippopaprikoita tekevä lajike. Itää hyvin, vaivaton kasvattaa. Satokausi alkoi heinäkuussa ja jatkui marraskuuhun asti. Maukas lajike, jota päätyi myös kuivattavaksi.

- chilipaprika 'Hungarian Yellow Wax Hot': Ehdoton suosikkilajikkeemme vuodesta toiseen! Täyteläinen, tulisuudeltaan melko mieto. Tämä on meillä maustevoihin ehdoton lempilajikkeemme ja myös tomatillosalsassa chili toimi erinomaisesti. Satokausi alkoi jo heinäkuussa ja jatkui marraskuuhun asti. Tämä on ainoa chili, jota kasvatan useissa ruukuissa, jotta satoa riittää runsaan tuorekäytön lisäksi myös säilöttäväksi talven ajalle.

- chilipaprika 'Serrano': Iti jälleen huonosti ja tuloksena oli vain yksi taimi, joka kuitenkin tuotti jonkin verran satoa. Tosi hyvänmakuinen. Tykkäisin tästä kovasti, mutta tämän kasvattaminen on haastavaa vuodesta toiseen.

- chilipaprika 'Jamaican Bell': Tämä chili ei kuulu vakiokylvöihini, mutta kasvatan sitä aina uudestaan vuoden tai parin tauon jälkeen. Vähän paprikamainen maku, mutta kivasti potkua, hyvä peruschili. Kypsyi taas tosi myöhään, vasta lokakuussa huoneenlämmössä.

Chilipaprikan 'Jamaican Bell' hedelmät ovat kellomaiset.

- chilipaprika 'Jalapeno M': Tätä kylvän vuosittain. Iti jälleen hyvin ja teki mukavasti satoa. Tosi hyvä peruschili, jota myös kuivaan aina chilijauhetta varten. Kylvän tänäkin vuonna.

- chilipaprika 'de Cayenne (Ring O Fire)': Tämäkin on vakiintunut vuosittaisten kylvöjeni joukkoon ja huomaan tykkääväni tästä vuosi vuodelta enemmän. Todella hyvä peruschili, satoisa, helppo kasvattaa. Tuo kivaa potkua ruokiin, mutta ei liikaa lastenkaan makuun. Tätä kuivasin myös chilijauheeseen ja lisäksi pakastin esimerkiksi maustevoita varten.

- chilipaprika 'Habanero Lemon': Iti jälleen hyvin ja teki runsaan sadon. Kypsyy kuitenkin tosi myöhään ja taas kypsyminen tapahtui vasta loppusyksyllä sisällä huoneenlämmössä. Tulisuutta löytyy, mutta se on vielä siedettävyyden rajoissa. Lisäksi chileissä on kiva sitruksinen vivahde. Jatkoon!

- chilipaprika 'Starfish Yellow': Iti jälleen vähän nihkeästi ja lopulta sain kasvihuoneeseen vain yhden taimen, joka kuitenkin jostain syystä juroi ja sato jäi olemattomaksi. Myös edellisvuonna sato jäi niukaksi samasta syystä. Kuitenkin tosi hyvänmakuiset, makeahkot, juuri sopivan tuliset chilit, joten kokeilen varmaankin vielä joskus uudestaan.

- chilipaprika 'Tabasco Greenleaf': Iti jälleen hyvin ja kasvoi mukavasti. Jo yksikin taimi teki runsaasti satoa. Pienet, punaiset, kohtalaisen tuliset chilit, joita riitti myös kuivattavaksi. Jatkoon!

Onko sinulla jokin lempichili- tai -paprikalajike, jota kasvatat vuodesta toiseen?

Kauniita pakkaspäiviä!

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Thank you, Ria! Have a lovely weekend!

   Poista
 2. apua.kohta se taas alkaa.esikasvatusaika nääs.oikeasti kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on heti askeleen lähempänä ensimmäisten kylvöjen jälkeen.:)

   Poista
 3. Miten onnistut kirvoja välttämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt muutamana vuotena pitänyt chilit ja paprikat erillään muista esikasvatettavista huoneessa, jossa ei ole viherkasvejakaan. Se on toiminut tosi hyvin, kirvat eivät ole löytäneet paikalle. Kasvihuoneessa ne yleensä alkukesällä iskevät, mutta kun siirrän kelien lämmettyä chilit ja paprikat ruukuissaan patiolle, kirvat vähitellen häviävät.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...