maanantai 23. tammikuuta 2023

Yhteenvetoa tehdystä ja tekemättömästä - vuoden 2022 puutarhaprojektit

Viime vuodellekin olimme tehneet pitkän listan suunnitelmia ja unelmia erilaisten puutarhaprojektien suhteen. Niistä jälleen osa toteutui ja osa jäi odottamaan vielä tulevia kesiä. Näin alkuvuodesta on taas hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitä viime vuonna tulikaan tehdyksi ja toisaalta, mitä jäikään tekemättä.

Varasto-polttopuurakennuksen viherkatto oli yksi viime kesän puutarhaprojekteistamme.

Alkuperäinen listani viime keväältä:

"- varasto-polttopuu-yhdistelmän viherkaton tekeminen loppuun. Rakennuksen katto on itse asiassa jo sulanut, joten tämän homman pääsemme hoitamaan loppusuoralle varmasti aika pian. Ainoastaan kasvien istuttaminen jää sitten touko-kesäkuulle. Viherkatolle aion istuttaa puolivarjossa-varjossa viihtyviä maanpeitekasveja, jotka löytyvät omasta puutarhasta. Rakennuksen edustalle haluaisin lisäksi pienen puupaloilla katetun alueen ja toivoisin varaston luo myös vehreyttä kasvien muodossa.
- Porraspenkin viereen aloittamani kivikkokasvialue: Tämä jäi syksyllä vielä kesken ja tarkoitus olisikin heti alkukesästä jatkaa tämä loppuun. Tontin tähän laitaan haaveilen myös vihertunnelista ja askelpolusta, joka kulkee monivuotisen kukkamaton halki.
- terassin edustan istutusalue. Tästä haastavasta alueesta postasin aiemmin, ja tänä vuonna tarkoitus olisi alkaa tehdä pohjia ja hahmotella alueen muotoja. Kasvien istutus jäänee sitten ensi vuoteen.
- pieni vesiaihe etupihan Vehreälle keitaalle. Lintujen juoma-/kylpyallas minulla siinä jo parina kesänä on ollutkin, mutta haluaisin vähän isomman, pulputtavan altaan.
- aurinkokellon kasaaminen ja asettaminen paikoilleen: Aurinkokellon toimme tuliaisina muutama vuosi sitten Pohjois-Saksasta. Tarkistimme silloin, että kellossa kaikki osat ovat tallella, mutta sen kokoaminen on jäänyt, sillä sille tarkoitettu paikka ei vielä ollut valmis. Jospa sen tänä vuonna vihdoin saisimme toimintaan.
- metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue: Tätä aluetta olen jo muutamana vuonna vähitellen tehnyt, mutta se on edelleen pahasti kesken. Alueelle on tarkoitus tulla suuria luonnonkiviä, joiden lomassa on pensaita ja perennoja. Kivet vaativat vielä asettelua, kasveista osa on jo paikoillaan, osa täytyy hankkia.
- kesäkeittiön edustalle patio: Haluaisin kesäkeittiörakennuksen eteen runsaiden istutusten ympäröimän pation, jossa olisi ruokailuryhmä. Pation toiseen reunaan olisi tarkoitus saada uima-allas, jonka perustustyöt yritämme saada tehtyä ensi kesänä ja altaan hankinta ja maisemointi jää sitten seuraavaan.
- pieni maakellari: Pation ja uima-altaan perustuksista tulevia maamassoja on tarkoitus hyödyntää mm. maakellarin teossa. Maakellaria olemme suunnitelleet Sydänpolun alueelle, jota olisi muutenkin tarkoitus lähivuosina uudistaa.
- nykyistä isompi hyönteishotelli: Toissa kesänä jo aloitimme hyönteishotellia ja saimme sen melkein valmiiksi, mutta täytteet jäivät vielä puuttumaan. Viime kesänä unohdin tämän täysin, joten tänä vuonna toivon, että saisimme tämänkin vihdoin valmiiksi.
- osallistuminen Avoimet Puutarhat –tapahtumaan (oman puutarhan ilmoittaminen mukaan ensimmäistä kertaa). Tapahtuma on tänä vuonna elokuussa ja ajankohta on tosi hyvä meidän kannaltamme. Kahtena edellisenä vuotena olemme osallistuneet Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -tapahtumaan, ja lisäksi puutarhassamme on vieraillut muutamia ryhmiä. Olisi kuitenkin ihanaa vihdoinkin päästä avaamaan puutarhamme tässä tapahtumassa!
- kaurisaita tontin ympäri: Kerroin aiemmin, että metsäkauriit ovat löytäneet puutarhaamme. Riistanauhan laiton jälkeen niitä ei ole nyt näkynyt, mutta harkitsemme silti tontin ympäröimistä parimetrisellä aidalla, sillä en halua yhtään lisää kauristuhoja. Aita on tarkoitus maisemoida monilajisin istutuksin.
- mökkipalstalle kasvimaa ja suorakylvettäviä perennoja varten oma penkkinsä. Lisäksi suunnitelmissa olisi istuttaa oman puutarhamme elävän pajumajan siistimisestä saatavia pistokkaita mökille, jotta saisin sieltä luonnonpajun lisäksi jatkossa myös siperianpajua pajutöihini.

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta aikaisintaan kesälle 2023, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- pieni vertikaalinen puutarha
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- muuripuutarha
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen ja uusien penkkien tekeminen. Pienestä laavustakin haaveilen tälle alueelle.
- suuri kivipylväs metsäpuutarhaan
- porraspergola
- kasvihuoneen luo hana, johon vesi tulee sadevedenkeräyskontista
- paremmat valot terassille ja puutarhaan"

Ja tässäpä viime vuoden aikana toteutuneet puutarhaprojektimme: 

- Varasto-polttopuuyhdistelmä sai viherkattonsa ihan suunnitellusti. Katolle istutin mm. kevätkaihonkukkaa, rönsytiarellaa ja alaskankleitoniaa. Rakennuksen edustan pieni katettu alue jäi kuitenkin vielä tekemättä, samoin toivon jatkossa vielä lisää vehreyttä rakennuksen ympärille.

- Porraspenkin vierustan kivikkoalue valmistui ja samoin teimme alueelle Vihertunnelin, jonka seinillä ja katolla kiipeilevät kiinanlaikkuköynnökset. Tunnelin läpi kulkee askelpolku halki ajuruoho- ja kaunokaiskasvustojen.

Askelpolku johdattaa Vihertunnelille ja sen läpi.

- Terassin edustan istutusalue on edelleen suunnittelutasolla. 

- Myös etupihan Vehreän Keitaan isompi vesiaihe jäi toteuttamatta. Raparperin lehteä muottina käyttäen tein betonisen lintujen kylpyaltaan, jota ensin suunnittelin etupihalle, mutta se löysikin paikkansa Rinnekaaresta.

- Aurinkokellon saimme vihdoin kasattua. Sen lopullinen paikka ei ole vielä valmis, ja viime kesänä se näyttikin aikaa Buried Pot Gardenin luona.

- Metsäpuutarhassa tontin reunan istutusalue eteni Vihertunnelin vierestä. Siitä eteenpäin alue on kuitenkin vielä kesken.

- Kesäkeittiön edustan patio valmistui osittain. Saimme siihen jo tilan ruokailuryhmälle, mutta grillin paikka kaipaa vielä hiomista. Uima-altaan perustuksia aloimme kaivaa ja kärhöt saivat kaarevan köynnösseinän.

Kesäkeittiön patiolla pääsee jo istuskelemaan, mutta mm. työtaso ja grillille paremman paikan tekeminen jäivät tulevaan kesään. Seinällä aurinkoilmalämmittimen vieressä näkyvät lasten viime kesänä tekemät pienet hyönteishotellit.

- Pientä maakellariakin ehdimme aloittaa. Betonirunko kellarille on jo valmiina ja osin saimme sen jo peitettyä uima-altaan perustuksista kaivetuilla maamassoilla. Homma jäi kuitenkin vielä kesken.

- Suuri hyönteishotelli pääsi jälleen näiden muiden projektien keskellä unohtumaan. Sen sijaan lapset saivat tehdä kukin oman hyönteishotellinsa kesäkeittiön seinustalle.

- Avasimme suunnitellusti puutarhamme ensimmäistä kertaa Avoimet Puutarhat -tapahtumassa. Päivä oli ikimuistoinen, joten osallistumme tähän varmasti uudestaankin.

- Kaurisaitaa emme lopulta tehneetkään. Kauriita ei näkynyt pihallamme riista-aidan laittamisen jälkeen, joten ajattelimme vielä seurata tilannetta. Jos niitä alkaa jatkossakin näyttäytyä, täytyy aitaa harkita uudestaan.

- Mökkipalstalle perustimme kasvimaan ja mansikkamaan. Lisäksi istutimme sinne marjapensaita ja hedelmäpuita. 

Viime keväänä perustimme mökkipalstalle noin 10 neliömetrin kokoisen kasvimaan. Syksyllä laajensimme sitä jo valmiiksi tämän vuoden kylvöjä ja esikasvatettavia taimia varten.

- Nuotiopaikalle tulevaa laavua varten mies kaatoi metsäpalstaltamme mäntyjä, mutta laavun rakentamista emme ehtineet vielä aloittaa. 

Muutamia asioita tuli tehtyä taas myös suunnitelmien ulkopuolelta:

- Nuotiopaikan luo teimme kaadettujen koivujen korkeiksi jätettyihin kantoihin lyhdyt, joille punoin risuhatut.

Nuotiopaikalle tunnelmaa luovat nyt kantolyhdyt risuhattuineen.

- Nuotiopaikka sai myös uudet penkit kaadettujen koivujen rungonpätkistä. Lisäksi nuotiopaikan luona oleva Angervorinne laajeni ympäröimään yhden koivun, jonka alle istutin maksaruohoja.

- Myös punomani risulintu muutti viime kesänä puutarhaamme. Punoin myös pari risupesää, joihin teimme betonimunia.

- Vihertunnelin sisäänkäynnille teimme pajusta ja jämälaudasta lyhdyt.

- Etupihan pikkuinen terassi sai kestokassipuutarhan ensimmäistä kertaa.

- Takapihan terassille mies vaihtoi uuden, leveämmän laudoituksen ulkoporealtaan ja talon välille, alueelle, joka on tarkoitus jossain vaiheessa lasittaa. Terassin tämä kohta saikin ihan uuden ilmeen, jota viime kesänä piristivät myös sisältä ulos muuttaneet huonekasvit.

Takapihan oleskeluterassin ilme päivittyi. Vasemmalla taustalla näkyy myös viime kesänä tehty uusi puutarhaportti, johon kipuaa piippuköynnös.

- Sisäänkäynti talon päädystä takapihan terassille selkeni, kun teimme alueelle puutarhaportin, jota kiipeilemään istutin piippuköynnöksen. 

- Terassilta kasvihuoneelle päin tein taas hiekkapolun pätkän, joka selkeytti alueen ilmettä kivasti.

- Pienen matalan aidan ja kesäkukkapenkin luo tuli askelpolun mutkaan katseenvangitsijakivi ja sen ympärille maksaruohoja.

- Yksittäisiä puita, pensaita ja perennoja tuli taas istutettua ympäri puutarhaa, osin täydennyksenä vanhoille istutusalueille, osin uusille paikoille.

Tämänkin vuoden puutarhasuunnitelmamme ja -unelmamme ovat jo pitkällä suunnittelun alla. Postailen niistä tarkemmin myöhemmin!:) 

Auringonpaistetta uuteen viikkoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...