keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Yhteenvetoa viime kesästä: Kesäkukat

Postailin aiemmin yhteenvetoa viime kesänä kasvattamistani chileistä ja paprikoista. Nyt vuorossa on pohdintaa viime vuoden kesäkukistani. Näistäkin osa on sellaisia, joita kylvän jokaikinen vuosi. Mukana oli kuitenkin jälleen myös muutamia uusia tuttavuuksia.

Viime vuonna kesäkukkaköynnöksiä riitti etupihan ovensuuhunkin ruukku- ja kestokassipuutarhaan. Keijunmekko kukkii vasemmassa reunassa.

- kelloköynnös: Esikasvatus. Tätä olen kasvattanut ennenkin ja välillä onnistunut, välillä en. Viime vuonna kelloköynnös iti jostain syystä huonosti enkä jaksanut siitä tehdä uusintakylvöjä, joten yhtään taimea ei lopulta päätynyt Viherseiniin. Kylvän taas tänä vuonna uudestaan.

- keijunmekko: Esikasvatus. Kuuluu vuosittaisiin kylvöihini. Viime vuonna ensimmäinen erä iti huonosti, mutta uusintakylvöt niin hyvin, että muutamia taimia jäi yli paikallisen puutarhaseuran taimitorillakin myytäväksi. Kukki ihanasti pakkasiin asti.

- narsissitupakka: Esikasvatus. Iti hyvin. Kookkaat lehdet, valkoiset, hyväntuoksuiset kukat. Aiemmin olen kasvattanut tätä ainoastaan ruukussa, mutta viime kesänä istutin muutamia taimia myös kukkapenkkiin. Jatkoon!

Narsissitupakka

- kehäkukka 'Golden Emperor': Kylvän suoraan maahan syksyllä ja siirrän keväällä taimet lopulliselle paikalleen. Kuuluu vuosittaisiin kylvöihini. Todella helppo kasvattaa, käytän mm. hyötytarhassa istutuslaatikoissa kumppanuuskasvina ja tuomassa väriä. Kylväytyy myös itse. Kirkkaankeltaiset kukat.

- tarhakehäkukka 'Kinglet Yellow': Syyskylvönä kuten edellinenkin, muutenkin kuten edellinen, mutta kukat tummankeltaiset.

- tarhakehäkukka 'Lemon Zest': Kts. kaksi edellistä. Vaaleankeltaiset kukat.

- aitoelämänlanka, sekoitus: Esikasvatus. Iti ja kasvoi kohtalaisen hyvin. Kukki pitkin kesää, tosin yksi kukka kestää aina tosi lyhyen aikaa. Kylvän jatkossakin.

- ryhmäsamettikukka 'Bonita': Esikasvatus. Keltaista, punertavaa ja oranssia samettikukkaa. Helppo ja vaivaton kasvattaa. Kylvän vuosittain ja istutan mm. istutuslaatikoihin hyötykasvien kaveriksi.

- ryhmäsamettikukka 'Petite Yellow': Esikasvatus. Kauniit, vaaleankeltaiset kukat. Helppo kasvattaa. Kuuluu vakiokylvöihini. Käytän mm. hyötytarhassa kumppanuuskasvina ja tuomassa väriä.

- ryhmäsamettikukka 'Bolero': Kuten kaksi edellistä. Tätä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa ja tykästyin keltaoranssin ja ruosteenpunaisen kirjaviin kukkiin. Jatkoon!

- auringonkukka 'Teddy Bear': Esikasvatus. Iti ja kasvoi hyvin. Matala lajike, n. 40cm korkea, suloiset, pörröiset kukat. Kuuluu vuosittaisiin kylvöihini. Taimet istutan aina hyötytarhaa raajavan matalan aidan viereen kesäkukkapenkkiin.

Auringonkukka 'Teddy Bear' aloittamassa kukintaansa.

- isoauringonkukka, kerrottu: Esikasvatus. Tämä on yleensä itänyt ja kasvanut tosi hyvin, kuuluu vakiokylvöihini. Nyt itäminen oli kuitenkin huonoa ja ainoastaan yksi taimi päätyi lopulta lavatarhaan. Kuitenkin yleensä ollut tosi helppo kasvattaa. N. 2m korkea lajike, joka haarautuu kauniisti ja jo yksikin kasvi tekee kymmeniä kukkia.

- mummonpalsami: Esikasvatus. Tämä oli minulle uusi tuttavuus. Ei itänyt. Kokeilen tänä vuonna uudestaan.

- köynnöskrassi, sekoitus: Esikasvatus. Muutama vuosi sitten ihastuin krassiin ihan kunnolla, ja se kuuluu vuosittaisten kylvöjeni listalle. Kukkii todella runsaasti pirteän oranssein kukin pakkasiin asti.

- pikkuköynnöskrassi 'Castanets': Esikasvatus. Sekoituksesta tuli kauniita, vaalean persikansävyisiä  ja vaaleankeltaisia kukkia. Suloinen, matala lajike, n. 30cm korkea. Sopii hyvin myös ruukkuun rönsyilemään tai reunuskasviksi. Ehdottomasti jatkoon!

 

Pikkuköynnöskrassi 'Castanets'

- pensaskrassi 'Tom Thumb': Esikasvatus. Tämäkin on matala, n. 30-40cm korkea krassilajike. Sekoituksessa on kellanoransseja ja kirkkaanpunaisia kukkia. Kuten edelliset, tämäkin on loistava ruukkuun, reunuskasviksi tai parvekelaatikkoon. Jatkoon!

- pensaskrassi 'Jewel Scarlet': Esikasvatus. Syvän punainen matala krassilajike. Korkeus n. 30-50cm, kukkii runsaasti ja sopii hyvin ruukkukasvatukseen, parvekelaatikkoon tai reunuskasviksi. Kylvän jatkossakin.

- tuoksuherne, sekoitus, v.pun, k.pun., t.sin.: Esikasvatin. Kaunis ja hyväntuoksuinen, kukkii pitkään, helppo kasvattaa. Kuuluu jokavuotisiin kylvöihini.

- mustasilmäsusanna: Esikasvatus. Iti hyvin, kasvoi rehevänänä ja kukki pitkään. Ehdottomasti jatkoon!

- päivänsini 'Heavenly Blue': Esikasvatus. Iti ja kasvoi hyvin. Intensiivisen siniset, kauniit kukat. Yksittäinen kukka kesti vain hetken, mutta uusia nuppuja avautui jatkuvasti. Kokeilin tätä nyt ensimmäistä kertaa ja kylvän ehdottomasti uudestaankin.

- keisarinelämänlanka 'Split Second': Esikasvatus. Myös tämä oli uusi tuttavuus. Tosi hauskannäköiset, erikoiset, vaaleanpunaiset, kerrotut kukat. Ehdottomasti jatkoon!

 

Keisarinelämänlanka 'Split Second'

- sinisievikki: Suorakylvö. Suloiset, taivaansiniset kukat. Matala, joten sopii hyvin ruukkuun, parvekelaatikkoon tai reunuskasviksi.

- pioniunikko, v.pun: Suorakylvö. Erittäin helppo kasvattaa. Ihanat, vaaleanpunaiset tai lilat, kerrotut kukat. Siementen kerääminen on vaivatonta, kylväytyy myös itse ja tätä löytyykin puutarhastamme monesta paikasta.

- silkkiunikko, k.pun.: Suorakylvö. Iti hyvin, kukki kauniisti, tosi helpolla kaunista kukintaa.

- ruiskaunokki: Suorakylvö. Kylvän vuosittain, ja kylväytyy meilllä myös itsestään. Todella helppo kasvattaa, vaatimaton paikan suhteen, kukkii pitkälle syksyyn. Kaunis pari rusoikikukalle. Yksi lempikesäkukistani.

Ruiskaunokista löytyy perinteisen sinisen lisäksi vaikka minkä värisiä ihanuuksia.

- kurkkuyrtti l. rohtopurasruoho: Suorakylvö. Iti hyvin, todella helppo kasvattaa, kukki kauniisti ja pitkään. Kylväytyy itsestäänkin. Jatkoon!

- tarhaillakko (kaksivuotinen): Suorakylvö. Kylvin ensimmäistä kertaa ja yllätyksekseni kukki jo ensimmäisenä vuotena. Ihanat, sinililat, hyväntuoksuiset kukat. Toivon, että tämä kylväytyisi itse ja säilyisi puutarhassamme monivuotisena ilona.

- perhoskukka: Esikasvatus. Iti ja kasvoi hyvin. Todella kauniit, kirjavat kukat. Kylvän jatkossakin.

Perhoskukka

- tarhaneito 'Miss Jekyll': Suorakylvö. Iti hyvin, kauniit vaaleansiniset kukat. Koristeelliset siemenkodat, jotka sopivat mm. kuivakukka-asetelmiin, kransseihin tai muihin askarteluihin. Tämäkin pääsee jatkoon.

- iso-olkikukka, sekoitus: Suorakylvö. Iti huonosti enkä huomannut, että olisi kukkinut lainkaan. Kokeilen joskus uudestaan. 

- isosilkkikukka 'Sybil Sherwood': Suorakylvö. Iti hyvin, mutta lopulta kukkivia kasveja tuli vain muutamia. Todella kauniit, suuret, vaaleanpunaiset kukat. Kokeilen ehdottomasti uudestaan!

- laventeli (monivuot.): Esikasvatus. Iti hyvin, mutta kasvaa aina melko hitaasti ja puhkeaa ensimmäisenä vuotena kukkaan vasta loppukesällä. Viitisen vuotta sitten kylvämäni laventelit kasvavat meillä Buried Pot Gardenin reunassa, ja suurin osa niistä on selvinnyt talvista tosi hyvin. Rakastan laventelia, sillä se tuo mieleen lomareissut Ranskan maaseudulla. Esikasvatan vuosittain muutaman taimen, jotta saan peitettyä aukkokohdat, jos talvitappioita tulee. Viime kesänä löysin ensimmäiset itse kylväytyneet laventelin siementaimet, joten jos ne ovat nyt selvinneet ensimmäisestä talvestaan, en välttämättä enää jatkossa tee näitä "varmuuden vuoksi"-kylvöjä.

Mikä on sinun lempikesäkukkasi?

Kaikkea hyvää päivääsi!

2 kommenttia:

  1. Kesäkukat ovat ihan oma maailmansa. Vaikka useimmat elävät vain sen yhden kesän, palkitsevat ne vaivan kukkimalla runsaasti. Itse olen viimeaikoina kylvänyt tosi vähän kesäkukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukista löytyy tosiaan oikein näyttäviä kukkijoita, jotka jaksavat ilahduttaa jopa lähes koko kasvukauden.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...