tiistai 20. syyskuuta 2022

Mökkipalstan hedelmä- ja marjatarha sekä kasvimaa

Viime viikonloppuna ahkeroimme jälleen mökkipalstallamme, jonka monivuotisten hyötykasvien valikoimaa aiomme laajentaa siellä jo olleiden noin 25 herukka- ja karviaispensaan lisäksi. Haaveenamme on marja- ja hedelmätarha, josta riittäisi monipuolisesti ja runsaasti erilaisia herkkuja niin tuorekäyttöön kuin säilöntäänkin, ja lisäksi kasvimaalle on tarkoitus saada erilaisia monivuotisia kasviksia yksivuotisten kaveriksi. Tällä kertaa istutimme puutarhamyymälöiden alennusmyynneistä löytämiämme omenapuita ja pensasmustikoita. Lisäksi perustimme kasvimaalle parsalohkon ja nostimme sieltä jälleen myös perunaa kotiin muutaman viikon tarpeiksi. Osa perunoista jäi vielä maahan ja tarkoitus olisikin nostaa ne seuraavalla käyntikerralla varastoitavaksi talvea varten.

Pensasmustikoita 'Chandler', 'North Country' ja 'Goldtraube' istutimme nuotipaikan läheisyyteen. Niiden takana kuvan keskellä on puutarhastamme siirtämämme karhunvatukka 'Sonja'. Kuvan vasempaan reunaan on jatkossa tulossa puutarhavadelmarivistö. Kuvan ottamisen jälkeen suojasimme pensasmustikat verkoin, mutta jatkossa tarkoitus olisi rakentaa koko tämän alueen kattava yhtenäinen verkkoaitaus suojaamaan pensaita mm. jäniksiltä ympäri vuoden.


Syysomenapuu 'Valkealan Syys' aloittelee hedelmäpuutarhaa. Sen takana näkyy vielä pieni risukkoalue, jonka raivaamme pois seuraavalla käynnillämme. Hedelmäpuutarhan alue on avoin oikealle päin, joten tuon pienen risukon raivaamisen jälkeen puilla on aurinkoinen paikka ja hyvin tilaa kasvaa. Tämän lajikkeen lisäksi hedelmäpuutarhaan istutimme myös talviomenaa 'Afrodita'.

Kasvimaata laajensimme parsan kasvatusta varten. Parsan juurakot suositellaan istutettavaksi keväällä, mutta löysimme alennusmyynnistä parsan 'Gijnlim' astiataimia, jotka pääsivät nyt tänne kasvamaan. Samaa lajiketta meillä on kotonakin, ja olemme tykänneet siitä kovasti. Parsan takana sojottaa kotipihalta siirtämiäni ilmasipulin varsia.

Parsa 'Gijnlim'

Seuraavalla käyntikerralla loppujen perunoiden nostamisen lisäksi meillä on suunnitelmissa tehdä kasvimaan luo maa-artisokalle oma lohkonsa, istuttaa talvivalkosipulit ja lisäksi laajentaa kasvimaata valmiiksi ensi kevään kylvöjä varten. Myös verkkoaitaus pensasmustikoiden ympärille olisi tarkoitus rakentaa silloin. Palailenkin palstan kuulumisiin vielä lähiaikoina uudemman kerran.

Mukavaa tiistaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...