keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Kirjaesittely: Yrttiruutujen äärellä, uusia yrttejä kotipuutarhaan

Mainitsin aiemmassa kotivarapostauksessani, että saatuani kirjastosta aiemmin lainaamani romaanit luettua jouduin keksimään uutta iltalukemista. Yleensä lueskelen puutarhakirjoja esim. teehetken yhteydessä, mutta nyt olen lueskellut niitä sitten iltaisinkin. Viimeisimmäksi lukuvuorossa on ollut Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi saamani kevään uutuuskirja Yrttiruutujen äärellä, uusia yrttejä kotipuutarhaan (Bertalan Galambosi, 2020, Minerva Kustannus Oy, 248 sivua). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!Aluksi kirjassa pohditaan, mikä yrteissä kiehtoo ihmisiä. Sen jälkeen kirjailija esittelee oman elämänsä yrttitarhoja ja myös ratkaisevia hetkiä ja syitä, jotka ovat motivoineet häntä yrttitutkijan pitkällä uralla. Seuraavaksi kirjassa avataan uutuusyrtin käsitettä ja uusien yrttien tuloa Suomeen, jonka jälkeen päästään kirjan ehdottomasti pisimmän osan pariin. Tässä viimeisessä osassa esitellään yli neljäkymmenen uutuusyrtiksi luokitellun kasvin viljelykokemuksia yrtti kerrallaan. Kustakin kasvista käydään läpi sen kuvaus, kulttuurihistoria, käyttö ennen ja nyt ja lopuksi viljelymahdollisuudet kotipuutarhassa. Lisäksi kirjailija jakaa lukijan kanssa omia henkilökohtaisia kuhunkin kasviin liittyviä muistojaan. Jokaisesta yrtistä löytyy myös värikuvia. Aina kustakin yrtistä kertovan luvun loppuun on vielä koottu yhteenvetolaatikko, jossa käydään läpi viljelyn aakkoset aina kylvöohjeista lannoituksen ja sadonkorjuun kautta yrtin säilyvyyteen ja käsittelyyn.

Kirjassa esitellään yli neljäkymmentä yrttiä, joista kustakin löytyy tietoa usean sivun verran.

Kasviesittelyjen lomassa on myös lyhyitä parin sivun "tietoiskutyyppisiä" kokonaisuuksia esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä arvostetuista suomalaisista luonnonkasveista, haisevista yrteistä, yrteistä kukkasidonnassa, yrttien säilyvyydestä kotona ja piikkisistä yrteistä.

Tässä esimerkki yhdestä "tietoiskutyyppisestä" yhteenvedosta, jossa lyhyesti ja ytimekkäästi kerrotaan yrteistä eri yhteyksissä, tällä kertaa kiinalaisessa lääketieteessä arvostetuista suomalaisista luonnonkasveista.

Yrttiruutujen äärellä on todella kattava teos, joka johdattaa kiehtovaan uutuusyrttien maailmaan ja tarjoaa selkeät ohjeet näiden viljelyyn kotipuutarhassa. Kirjan mukaansatempaavat tarinat yrttien historiasta ja kirjailijan omista muistoista yrtteihin liittyen luovat hauskaa vaihtelua tiukalle asiatiedolle.

Kasvatatko sinä yrttejä? Oletko kiinnostunut löytämään uusia yrttejä puutarhaasi?

Mukavaa keskiviikkoa!

P.s. Blogissani on käynnissä jälleen hyvän mielen arvonta, jossa palkintona on tällä kertaa monivuotista kukkailottelua puutarhaan. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

8 kommenttia:

 1. Tämä on oiva lahja yrteistä innostuneelle vävylle. Kiitos esittelystä Tiiu.
  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Jostain syystä yrttien kasvattaminen on jäänyt vähälle. Tilliä ja persiljaa tulee kylvettyä joka vuosi. Nyt kylvin basilikaa, salviaa ja sitruunamelissaa, kun sattui olemaan niiden siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla basilika ja rukola ovat vuosittaisia kylvöjä, muut yrtit vaihtelevat vuodesta toiseen.

   Poista
 3. Oikein hyvältä tuo kirja näyttää ja varmasti paljon luettavaa! Minusta on ihana kasvatella yrttejä, kun ne houkuttelee perhosiakin:) Aurinkoa ja iloa kevät päiviisi♥

  VastaaPoista
 4. Tuntuu perusteelliselta kirijalta.
  Yrtit o mulle aiva hebreaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen niistä nyt parin vuoden aikana innostunut enemmän.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...