torstai 16. huhtikuuta 2020

Puutarhan kevätpuuhia ja jo vähän muutakin

Meilläkin ovat jo keväiset puuhat käynnistyneet puutarhassa. Talven aikana takkaan kertyneet tuhkat levitimme aiemmin jo keväthangille lähinnä nurmikon alueelle. Nyt levitin kalkkia sinne, mihin tuhkaa ei riittänyt, myös istutusalueille lukuunottamatta Sydänpolun rhodo- ja pensasmustikkaistutuksia. Lisäksi silppusin talventörröttäjiksi syksyllä jättämäni perennojen varret kukkapenkkeihin ja muutenkin vähän siistin penkkien ilmettä. Puuhia olen tehnyt pikku hiljaa, ja niiden lomassa olen istuskellut puutarhassa ihan vain nauttimassa keväästä. Ensimmäisen nokkosperhosen näin Mörköpolulla toissa päivänä, mutta lähdettyäni hakemaan kameraa se oli jo ehtinyt lentää tiehensä. Myös mustarastaan laulua kuulin pari päivää sitten ensimmäistä kertaa tänä keväänä.

Kukkapenkkien ilme siistiytyy kummasti talventörröttäjien silppuamisen myötä. Etualalla jo siistitty Porraspenkki, taka-alalla Kohopenkissä törröttäjät ovat vielä pystyssä.

Kasvihuone sai jo keväisen ilmeen, ja alkuviikosta vein sinne harsojen turvin ensimmäisen ämpäriperunasatsin, jonka olin idättänyt ensin sisällä.

Tämän vuoden ensimmäisten ämpäriperunoiden versot ovat vielä ihan pieniä, mutta nopeasti ne lähtevät kasvuun.

Parsan kasvatuksesta olen haaveillut jo useita vuosia, ja nyt vihdoin sillekin löytyi sopiva paikka puutarhassa. Tilasimme netistä juurakoita, joille aloimme jo valmistella istutuspaikkaa. Lisäksi mies nikkaroi taas pari uutta istutuslaatikkoa hyötykasveille. Myös kurpitsoille meillä on suunnitteilla ihan uusi kasvatuspaikka, jotta ne eivät enää veisi tilaa istutuslaatikoissa muilta kasveilta. Uusi puutarhapolkukin alkaa vähitellen hahmottua kohti kasvihuoneen eteen suunnitteilla olevaa oleskelualuetta.

Uusi puutarhapolku tulee kulkemaan terassin portaiden alta Buried Pot Gardenin reunaa myötäillen kohti kasvihuonetta, jonka edustalla polku laajenee oleskelualueeksi.

Toisen 400-litraisen lämpökompostorin tyhjennys on tällä viikolla suunnitelmissa, jos sää vain on suotuisa. Osan kypsästä kompostimassasta ajattelin levittää istutuslaatikoihin ja loput kukkapenkkeihin. Lisäksi varasto-halkoteline-yhdistelmän rakentaminen jatkuu ja nurmikon poistoakin olisi tarkoitus jatkaa tulevan polun tieltä kasvihuonetta kohti edeten.

Oletko sinä jo aloitellut kevätpuuhia tai uusia puutarhaprojekteja?

Kauniita kevätpäiviä!

P.s. Blogissani on käynnissä jälleen hyvän mielen arvonta, jossa palkintona on hyötykasvien siemeniä. Jos et ole vielä osallistunut, käyhän kurkkaamassa.:)

20 kommenttia:

 1. Ihania kevätpuuhia!
  Kevät on niin mahtavaa aikaa perustaa ja suunnitella uutta.
  Parsa on niin hyvää. Meillä on muutaman kesän kasvanut parsaa, mutta vasta viime keväänä niitä oli jo niin runsaasti, että raaskin hyödyntää ne keittiössä. Odotan kuin kuuta nousevaa, jospas tänä keväänä parsasato olisi entistä runsaampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on tosiaan ihanaa aikaa. Parsa on meilläkin suurta herkkua, ja olen tosi iloinen, että vihdoin saan sitä omalle pihalle kasvamaan. Kiva kuulla, että olette jo päässeet maistamaan omaa parsaa. Toivottavasti tänä vuonna sato olisi vielä parempi!

   Poista
 2. Mukavaa! Minäkin olen nähnyt jo pari nokkosperhosta aurinkoisena päivänä kävelyllä. Nyt on sadellut vuoroin lunta, räntää, vettä ja rakeita, eikä ole ollut oikein perhosilmat - toivottavasti perhoset ja myös jo lennossa havaitut kimalaisetkin ovat löytäneet suojaan ja pärjäävät näiden säiden yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät ovat tosiaan olleet vaihtelevat. Meilläkin on lyhyitä lumikuuroja ollut lähes päivittäin, mutta sitten taas on aurinko paistanut jo tosi lämpimästi.

   Poista
 3. Nyt viikonloppuna pitää itsekin laittaa työhanskat käteen ja alkaa hommiin puutarhassa. Ajattelin myös rakentaa tuollaisen kivisen reunan kukkapenkkiin. Miksi muuten tuhkat kannattaa levittää penkkeihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhka toimii kalkin tapaan ja lisäksi lannoittaa, joten on näppärä levittää talven aikana takkaan kertyneet tuhkat puutarhaan. Kevät on kyllä kivaa aikaa, kun vihdoin pääsee puutarhahommiin.

   Poista
 4. Teillä tapahtuu jälleen monen projektin valmistumista lomittain. Minä yritin aloittaa uuden istutusalueen valmistelua pohjatöillä, mutta nurmikon poiston jälkeen alla oleva maa oli vielä jäässä eli täytyy vähän odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin maa on nurmikon alla vielä paikoitellen jäässä. Niistä kohdista, joista olin ehtinyt poistaa nurmikon jo aiemmin, pääsee jo kaivamaan vähän syvemmälle. Toivottavasti keli lämpenisi, jotta maa sulaisi syvemmältäkin.

   Poista
 5. Pikkuhiljaa on tehty puutarhatöitä. Oman sadon parsa kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
 6. Vähän olen kateellinen tuosta, että teillä on jo sen verran routa sulanut, että pääsee kaivamaan nurmikkoa pois! En päässyt edes silppuamaan perennojen kuivuneita varsia, kun joka kukkapenkki on vetistä mutavelliä täynnä. Jäinen maa ei toden totta kuivu sitten millään! Jospa ensi viikolla vihdoin lämpenisi sen verran, että maa alkaisi sulaa vauhdikkaammin. Uusi puutarhapolkunne kehystää kivasti buried pot gardenin nurmikosta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti sinäkin pääsisit jo pian puutarhapuuhien pariin! Keli saisi kyllä jo tosiaan lämmetä, nytkin taitaa olla muutama päivä luvassa vain paria lämpöastetta. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 7. kaikkea mukavaa oletkin päässyt jo tekemään puutarhassasi, kuten kasvihuoneessakin. kun on hyvät suunnitelmat, niin silloin hommatkin sujuu. mul pihahommat nyt paussilla, kun ilmat ovat vaihdelleet kovin ja monta päivää jatkunut kova tuuli ei houkuttele pihahommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikolla oli tosiaan monena päivänä tuulenpuuskia. Toivottavasti tämä viikko olisi tyynempi, ainakin lämmintä on luvattu.:)

   Poista
 8. Hyvältä kuulostaan. Etenkin puutarhapolku Pot Gardenin yli :) Kyllä täälläkin on kevätpuuhat alkaneet. Ensimmäiset ämpäriperunat olleet kohta kuukauden kasvihuoneessa termoruukussa. Olisi kyllä pitänyt idättää siällä, kun vieläkään ei näy mitään. Innoistuin myös ensimmäisille taimiostoksille, kun prisman kesäpiha aukesi. Olen kuitenkin odotellut, että yöpakkaset vähenisivät. Taimia pitäisi saada enemmän jo kasvihuoneeseen, kun sisältä loppuu tila :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin olisi kiva jo saada taimia kasvariin, mutta loppuviikosta on luvattu taas jo viilenevän, joten joudun vielä odottelemaan. Lämmitin meillä kyllä on, mutta olen yleensä odottanut siihen asti, että sitä tarvitsisi käyttää vain satunnaisesti.

   Poista
 9. Omasta penkistä suatu parsa on herkkuu! Muutenkin on teillä pihahommat hyvästi männeillään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä kiva päästä nyt kasvattamaan parsaakin itse.:)

   Poista
 10. Hyvin on sielläkin alkanut puutarhapuuhat. Minäkin olen pienissä määrin puuhaillut ja jotain tehnyt. Tekemistä on kuitenkin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tekemistä tosiaan riittää etenkin näin keväisin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...