torstai 2. tammikuuta 2020

Yhteenvetoa tehdystä ja tekemättömästä - vuoden 2019 puutarhaprojektit


Meillä oli viime vuodelle jälleen toiveissa toteuttaa pitkä lista puutarhaprojekteja. Moni näistä suunnitelmistamme ja haaveistamme toteutui, mutta osa jäi vielä odottamaan tulevia kesiä. Nyt vuoden vaihduttua on hyvä aika vetää yhteen, mitä kaikkea kuluneena vuonna tulikaan tehdyksi, ja toisaalta, mitä jäi vielä tekemättä.

Metsäpuutarha koki suuren muodonmuutoksen, sillä sinne tuli kaksi uutta, suurta istutusaluetta, Kantopuutarha ja Tähdenlennon polku, sekä pitkä pätkä hiekkapolkua. Kuva on otettu Tähdenlennon polulta elävän pajumajan oviaukolta. Vasemmalla Kantopuutarha, oikealla O-penkki ja sen edustalla Puolikuun penkki. Taustalla häämöttää Sydänpolun alue.

Alkuperäinen listani viime keväältä:
”- terassin laajennus jatkuu edelleen. Nyt vuorossa on allasterassi, jota erottamaan portaista tulee pitkä, kaidemainen istutusallas kesäkukkia ja/tai monivuotisia kasveja varten. Myös aurinkoterassi kaipaa vielä viimeistelyä, ja esim. aurinkotuolit ovat ensi kesän ostoslistalla. Pikkuinen terassialue tulee myös toisen Rinnepenkin yläreunaan asti pientä hyötykasvien ruukkupuutarhaa varten.
- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille.
- Kivikkolaakson jatkaminen ja viimeistely. Alueelta puuttuu vielä osa istutuksista ja lisäksi kivien latomista riittää.
- kasvihuonetta ympäröivän pation jatkaminen valmiiksi. Lisäksi pation toiseen reunaan tulee vielä yksi puutarhamansikkalaatikko ja taakse pitkä istutuslaatikko hyötykasveille.
- nykyistä sievempi ruukkupuutarha monivuotisille yrteille. Tämän ruukkupuutarhan olisi tarkoitus olla "talven kestävä", jotta minun ei enää tarvitsisi upottaa ruukkuja/valeistuttaa yrttejä istutuslaatikoihin talven ajaksi. Yrttitarha on tulossa reunustamaan kävelyreittiä portaiden alaosasta kasvihuoneen luo mukaillen laatikoissa olevan mansikkamaan toista päätyä. Haluaisin alueelle myös kaunista koristekiveä ja pikkuisen puutarhasillan, jonka kautta tulisi kulku mansikkamaalle.
- suurempi, käytännöllisempi ja kauniimpi kompostointialue ja vihdoin se lämpökompostorikin
- uusi kumpumainen istutusalue, jonka keskelle tulee pajumaja
- Rinnepenkin kivireunuksen korjaus, uusi kivireunus Kaaripenkille

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2020, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- porraspergola
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten
- sadevesien talteenottojärjestelmä huomaamattomammaksi
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- etupihalle uusi rehevä, vehreä ja runsas istutusalue vastapainoksi koristekiven peittämälle istutusalueelle
- pieni vertikaalinen puutarha
- nykyistä isompi hyönteishotelli
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen tekeminen”

Ja tässäpä viime vuoden aikana toteutuneet puutarhaprojektimme:

-Allasterassi on edelleen kesken, sillä paikka on sen muotoinen, että sopivaa teräsreunaista allasta emme ole vieläkään löytäneet. Aloimmekin loppusyksyllä jo katsella vaihtoehtoja betonista tehdyistä altaista, ja asian pohdinta jatkuu nyt talven aikana. Aurinkoterassi kuitenkin valmistui, samoin pikkuinen terassialue hyötykasvien ruukkupuutarhaa varten.

Aurinkoterassi
- Polttopuu- ja puutarhatarvikevarasto on edelleen alkutekijöissään. Saimme lähinnä raivattua ja tasoitettua aluetta sekä otettua mittoja, jotta piirrän suunnitelmat talven aikana.
- Kivikkolaakso valmistui vihdoinkin.
- monivuotisten yrttien ruukkutarha, Buried Pot Garden, pienen puutarhasillan kera valmistui, kuten olimme suunnitelleet.

Buried Pot Garden
- Etupihalle syntyi uusi, laatoitettu kompostointialue. Lämpökompostoreja hankimme lopulta kaksi. Lisäksi teimme uuden istutusalueen, Viherseinäpenkin, rajaamaan ja häivyttämään kompostorialuetta tielle päin.
- Uusi kumpumainen istutusalue, Tähdenlennon polku, tuli melkein valmiiksi. Elävän pajumajan teimme keväällä ja rinteeseen istuttelin kasveja kesän mittaan. Pajumajaan tuli kaksi oviaukkoa, joista toisesta voi laskea liukumäkeä alas. Aivan kummun takaosassa on vielä pieni kaistale istuttamatonta aluetta, ja sinne lisään ensi kesänä varjoisan paikan kasveja.

Tähdenlennon polku ja elävä pajumaja. Taustalla lasten maatrampoliini.
- jälkimmäisen listan haaveista toteutui ainoastaan etupihan uusi rehevä istutusalue, Vehreä Keidas. Istutusalueen keskelle tuli kiemurteleva puutarhapolku. Mies teki kärhöjä ja köynnösruusuja varten neljä köynnöspylvästä raudoitusverkosta. Lisäksi rakensin matalan kivimuurin ympäröimään aluetta.

Etupihan Vehreä Keidas. Pieni puutarhapenkki ja vesiaihe vielä jäivät alueelta puuttumaan.
- Kantopuutarha syntyi melko ex tempore -tyyppisesti, kun satuimme löytämään ihania saniaisia eräästä puutarhamyymälästä ja tajusin, että ne sopivat mainiosti yhteen puutarhassamme jo useita vuosia lopullista sijoituskohdettaan odottaneen kannon kanssa.

Kantopuutarha
- Liljarinteen keskellä kulkevalle Mörköpolulle mies rakensi pitkospuita muistuttavan kulkuväylän ja möröt pääsivät muuttamaan paikoilleen

Viime talvena lasten kanssa askarreltujen mörköjen muutto Mörköpolulle oli odotettu tapahtuma.
- uutta hiekkapäällysteitä puutarhapolkua tein metsäpuutarhan puolelle noin kymmenisen metriä.
- istutin metsäpuutarhan puolelle useita puuvartisia yksittäiskasveja tuomaan runsautta. Lisäksi tein punotun elävän pajupuun, jonka myös istutin syksyllä metsäpuutarhaan.
- aloimme hahmotella ”hortensiapolkua” ja toista puuvartisten kasvien ryhmää, näihin jo jonkin verran kasveja istutin syksyn alelöytöjen ansiosta.
- metsäpuutarhan puolelle aloitimme uutta istutusaluetta, johon tulee myös melko suuria luonnonkiviä kasvien lomaan.
- lisäksi kaikenlaista pienempää nikkaroitavaa valmistui terassille ja puutarhaan, mm. heinäseivästikkaat, kukkiva pöytä ja apupöytä terassille.

Tämän vuoden puutarhasuunnitelmat ja -unelmatkin ovat jo pitkällä. Niistä postailen myöhemmin lisää. Eilisessä postauksessani kyselin teidän lukijoiden toiveita tämän vuoden postausaiheiden suhteen. Jos haluaisit erityisesti lukea jostakin tietystä aiheesta tai toisaalta toivoisit vähemmän tekstejä jostain muusta asiasta, käythän kirjoittamassa toiveitasi Sinun toiveesi -postaukseen.

 Iloa päivääsi!

25 kommenttia:

 1. Kuten olen jo aikaisemminkin todennut; te olette saaneet ihan valtavasti aikaiseksi yhden kauden aikana! Näiden projektien esittely on minusta kiinnostavaa, joten kiva jos jatkat samaan tapaan. On myös kiva nähdä kuvia ja arviointeja myöhemmin, kun kasvit alkavat tulla oikeisiin mittoihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Ehdottomasti aion projekteistamme postata jatkossakin ja tosiaan kertoa alueiden kuulumisia kasvien rehevöityessäkin.

   Poista
 2. Voi että, teidän puutarha on ihanan monimuotoinen ja kekseliäästi rakennettu. Sain näistäkin kuvista vaikka mtä ideoita. Kiitos niistä! <3
  Todella paljon olette saaneet aikaiseksi yhden vuoden aikana.
  Miten muuten olette toteuttaneet tuon lasten maatrampoliinin? Onko siinä alla vain sopivankokoinen kuoppa, vai onko siellä jokin systeemi? Olen monelle asiakkaalleni suunnitellut juuri tuollaisen maatrampoliin, mutta en ole kuullut keneltäkään käytännön kokemuksia siitä. Jääkö esim. vesi seisomaan trampoliinin alle, vai onko teillä jokin salaojasysteemi siellä.
  Olisi kiva, jos jaksaisit kertoa kokemuksistanne vai oletko tehnyt aiheesta joskus postauksen?
  Tykkään sun blogista juuri tällaisenaan. On kiva kuulla juuri näistä projekteistanne ja upeista kasveista. Sulla on nimittäin tosi mahtavia kasveja puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi!<3 Maatrampoliinista en ole aiemmin tarkemmin postannut, mutta teen siitä nyt oman postauksensa lähiviikkoina.:)

   Poista
 3. Paljon kaikenlaista saitte taas viime vuoden aikana tehtyä. Teillä on niin monentyyppisiä alueita etupihan avoimemmista maisemista takapihan rehevään metsäpuutarhaan, terassia, hyötytarhaa ja vaikka mitä, ettei pääse kyllästyminen iskemään :D Mielenkiinnolla odotan, mitä tälle vuodelle on luvassa. Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Saitte paljon aikaiseksi. Kantopuutarhan kasvittaminen on minulla vielä kesken, onniin kuiva paikka että haastetta riittää kasvivalinnoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana nähdä, millainen kantopuutarhastanne tulee.

   Poista
 5. Että voikin olla kaunista, teillä on niin ihana puutarha/piha! Olette olleet ahkeria, kiva on nähdä miltä kesä siellä taas näyttää...varmasti upealta:)♥ Ihanaa alkanutta vuotta sinne ja mukavia bloggailuhetkiä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!❤ Ihanaa alkanutta vuotta ja mukavia bloggailuhetkiä sinullekin!❤

   Poista
 6. Sinulla on valtava "draivi" päällä. Aivan uskomatonta, kuinka monenmoista keksitkin koko ajan! Taidat olla luonnostasi aika energinen ja kekseliäs ihminen...
  Kävin katsomassa tuota elävää pajupunos-postaustasi, koska se aiheena kiinnostaa. Olen nähnyt kuvia punotuista aidoista mm. ja ne ovat aika hienoja. Kuten myös punottu pensaasi, kun se vähän kasvaa. Jospa minäkin kokeilisin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Elävät punotusta pajusta tehdyt rakennelmat ovat minustakin hienoja, ja olisi kiva saada niitä puutarhaan lisään. Punominen oli yllättävän helppoakin.:)

   Poista
 7. Kyllä olette ollut todella ahkeria ja aivan ihana puutarha/piha <3 On ollut mukava seurata teidän eri projekteja :)
  Hyvää/ihanaa uutta vuotta sinulle Tiiu ja perheelle <3

  VastaaPoista
 8. Teillä on oltu ahkerana ja toteutettu järjestelmällisesti hyviä suunnitelmia. Puutarhassa on todella erilaisia alueita, joihin on löytynyt eri tyyppisiä kasveja. Ja lapsetkin on huomioitu!

  VastaaPoista
 9. Heippa! Olen vasta nyt löytänyt blogisi, ja hurahtanut samantien sekä puutarhaanne, energiaanne, että kekseliäisyyteenne! Kirjoitat rennon hauskasti, joten juttuja on mukavaa lukea. Menenpä samantien myös ilmoittautumaan tilaajaksi/ seuraajaksi/ tykkääjäksi - mitä kaikkia peukutettavia klikkausvaihtoehtoja täältä löytyykään!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi!<3 Ihanaa, että olet löytänyt blogini ja pidät siitä!

   Poista
 10. Hyvin teirän puutarhasuunnitelmat toteutuuvat. Hyvä kooste. Multa meniki kesällä monia postauksia ohitte, ku kävin nii harvakseltansa plokiis.

  VastaaPoista
 11. Olette kyllä olleet ahkeria ja saanet paljon kaunista aikaan.

  VastaaPoista
 12. Hienolta näyttää teidän piha. Ja hieno tuo köynnöspylväs. Meilläkin pitäisi hieman pihalle tehdä muodonmuutoksia. Varsinkin pitäisi rakentaa teräshalli tyyppinen varasto, jonne mahtuisi paljon tavaraa. https://www.kaarirakenne.fi/terashallit

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...