torstai 9. tammikuuta 2020

Yhteenveto viime kesästä: Tomaatit

Esikasvatusajan ollessa käsillä ajattelin kerrata viime vuoden kasvatuksiani ja pohtia, mitkä lajikkeet ovat jatkossakin kylvämisen arvoisia, mitkä kenties eivät. Vastaavanlaisen yhteenvedon tein jo aiemmin paprikoista ja chileistä, ja nyt vuorossa ovat tomaatit. Viime vuonna kirsikkatomaatit onnistuivat ehdottomasti parhaiten, ja niiden määrää aion edelleen lisätä kylvöissäni ja toisaalta vähentää tavallisten kasvihuonetomaattien määrää.

Kasvihuonetomaatti 'Golden Sunrise'

- kasvihuonetomaatti 'Tigerella': Raidallinen, kaunis, punaoranssi lajike, joka tuli satoikään melko varhain. Maukasta satoa tuli mukavasti. Tätä olen kylvänyt jo parina vuonna ja kylvän jatkossakin.
- kasvihuonetomaatti 'Golden Sunrise': Keltainen, hyvä perustomaatti, satokausi kesti melko pitkään. Tätäkin olen kasvattanut jo parina vuonna ja aion kasvattaa jatkossakin.
- kasvihuonetomaatti 'Roma': Kolmesti aiemmin olen tätä yrittänyt, mutta viime kesänä vihdoin tärppäsi ja sain satoakin. Yleensä taimet ovat kuolleet jossain vaiheessa tai kasvi ei ole ehtinyt satoikään. Kiinteät, ”lihaisat” tomaatit. Tämän vuoden kylvölistalle lajike ei pääse, mutta ehkä ensi vuonna kasvatan tätäkin taas.
- kasvihuonetomaatti 'Black Crimea': Toissavuoden suosikkilajikkeemme. Tällä kertaa sato jäi vähän edellisvuotta niukemmaksi, mutta tämä tomaatti on makunsa vuoksi edelleen yksi suosikeistamme.
- kasvihuonetomaatti 'Indigo Apple': Kaunis, violetti tomaattilajike, joka alkoi tuottaa satoa kohtalaisen myöhään. Maukkaat tomaatit. Aion kasvattaa joskus uudestaankin.

Kasvihuonetomaatti 'Indigo Apple'

- kasvihuonetomaatti 'Moneymaker': Punaiset, maukkaat tomaatit, satoa tuli hyvin. Aion kokeilla uudestaankin.
- pihvitomaatti 'Mortage Lifter': Ei itänyt, vaikka kylvin useita eriä. Ehkä kokeilen jonakin vuonna uudestaan.
- marjatomaatti: Iloinen, uusi tuttavuus. Teki todella paljon kellanoransseja maistuvia tomaatteja, jotka tosin olivat kooltaan vain noin 1 cm halkaisijaltaan. Satokausi oli pitkä. Jatkoon!

Punaiset ja oranssit marjatomaatit olivat kooltaan pienempiä kuin kookkaimmat pensasmustikkamme, mutta maultaan lähes yhtä makeita.

- pensastomaatti: Kasvoi hyvin ja teki mukavasti satoa. Punainen, hyvä perustomaatti. Ehkä kokeilen uudestaankin.
- kirsikkatomaatti 'Tiny Tim': Luottotomaattilajikkeemme, jota täytyy kylvää joka vuosi. Maukas, todella satoisa ja alkoi jälleen tuottaa satoa aiemmin kuin muut tomaatit. Sopii hyvin myös kasvatettavaksi ruukussa vaikkapa terassilla.
- kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight': Tuli satoikään vähän edellistä kirsikkatomaattia myöhemmin. Maistuvat, makeat tomaatit, runsas sato. Jatkoon!
- kirsikkatomaatti 'Sweet Million F1': Tätäkin olen kasvattanut jo useampana vuonna. Hyvänmakuinen, satoisa lajike. Edelleen jatkoon!
- kirsikkatomaatti 'Supersweet 100 F1': Tämä oli uusi kokeilu eikä tuottanut pettymystä. Todella makeat, maukkaat kirsikkatomaatit ja satoakin ihan mukavasti. Tätä aion kylvää jatkossakin.
- kirsikkatomaatti 'Red Cherry': Tähän lajikkeeseen ihastuin. Teki paljon maistuvia kirsikkatomaatteja ja sato oli runsas. Ehdottomasti jatkoon!

Kirsikkatomaatti 'Red Cherry'

- kirsikkatomaatti 'Estonian Yellow Cherry': Tätäkin kokeilin ensimmäistä kertaa. Keltaiset kirsikkatomaatit, joiden maku muistutti vastaavia kaupassa myytäviä. Sato jäi melko niukaksi muihin kirsikkatomaatteihin verrattuna.
- kirsikkatomaatti 'Indigo Blue Berries': Myös tämä oli kasvatuksessa ensimmäistä kertaa. Iti ja kasvoi hyvin, todella kauniit violetinpunaiset tomaatit. Kypsyi muita kirsikkatomaatteja myöhemmin. Ehkä kylvän vielä joskus uudestaan.
- amppelitomaatti 'Romello': Tämäkin oli minulle uusi lajike. Helppohoitoinen, sillä sai rönsyillä vapaasti korkeassa ruukussa. Kukki kauniisti keltaisenaan ja kirsikkatomaattia muistuttavia makeita pikkutomaattejakin tuli todella paljon. Satokausi alkoi varhain ja kesti pitkälle syksyyn. Ehdottomasti jatkoon!

Lähiaikoina postailen vielä yhteenvetoa viime kesän hyötykasveista ja kesäkukista.

 Mitkä ovat sinun lempitomaattilajikkeitasi?

Kaikkea hyvää päivääsi!

16 kommenttia:

 1. Hyvä kooste, tosin ehdinkin tilata tälle vuodelle siemenet. Mutta näitä koosteita voi hyödyntää tulevinakin vuosina. Onnea sinulle tämän vuoden kasvatuksiin! Oletko sinä muuten kylvänyt onnistuneesti tomaatin siemeniä, joita on jäänyt pussiin edelliseltä vuodelta (jos on)? Minulla taisi johonkin pussiin jäädä ylimääräisiä ja olisi kiva ne hyödyntää tänä vuonna, kokeilemalla se tietysti selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen kylvänyt edellisen vuoden siemeniä ja joskus muutamankin vuoden vanhoja, ja yleensä nekin ovat itäneet ihan hyvin, tosin ehkä vähän pienemmällä itämisprosentilla kuin tuoreemmat. Onnea kylvöihisi!

   Poista
 2. Kirsikkatomaatit menestyvät meillä parhaiten. Tosin viime kesänä kaikki meni pieleen ja saatiin ihan vaan muutama tomaatti. Toivottavasti ensi kesän sato onnistuu paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen alkanut pitää eniten juuri kirsikkatomaateista. Toivottavasti tämä kesä on teille satoisampi!

   Poista
 3. Oma suosikki on keltainen pieni luumutomaatti 'Naranja', ehdottomasti jatkoon.
  'Romello' pääsi minullakin jatkoon, 'Roma' saa toisen mahdollisuuden. Itse panostan jatkossa enemmän noihin napostelulajikkeisiin ja jätän ne isot erikoisuudet vähemmälle.
  Pitääkin pieni tilaus klikkailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä tuon Naranjan suhteen! Sitä täytyy joskus kokeilla. Minäkin pidän enemmän noista napostelulajikkeista.:)

   Poista
 4. Kiitos koosteesta! :) Itse en ole vielä kovin montaa lajiketta ehtinyt kokeilla kun tomaatinkasvatusta on vasta pari vuotta takana ja kerrallaan ei mahdu kuin muutama lajike.

  Marjatomaatti näyttää tosi hauskalta! :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä valikoima ja kokemukset kustakin ovat mainio eväs tulevaan tomaattikasvatukseen. Itse tosin kasvatan vain terassilla ruukussa, mutta siihenkin oli vinkkiä!

  VastaaPoista
 6. kasvatat todella runsaasti tomaatteja. miten säilöt sadon, pakastatko siitä osan?
  itse olen hieman vanhakantainen ja laitan aina vaan tanskanvientiä, se onnistuu aina ja makukin on mieleeni. kirsikkatomaattilajikkeita sen sijaan vaihtelen, viime kesänä Black Cherry, hyvänmakuinen ja kaunis salaatteihin ja suoraan naposteltavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiny Timiä lukuunottamatta minulla oli kaikkia lajikkeita vain yksi taimi. Meillä tomaatteja kuluu kesällä tosi paljon niin ruoanlaitossa kuin sellaisenaankin, joten pakastamiseen ei jäänyt kuin rippeet.

   Poista
 7. Tässä vaiheessa tomaattilajikkeet ovat tosiaankin jo mielessä...Olen napsinut viime syksynä "sitä sun tätä" siemenpussia reissuilta ja kaupoista. Vähän mietin, kuinka paljon kannattaa kylvää niitä, kun ovat aivan tuntemattomia lajeja. Vaiva on suuri ja tulos voi olla kehno. Ehkäpä parilla siemenellä testaan uutuuksia mutta pitäydyn luottolajeissa. Listallasi on joitain meille tuttuja hyviä lajena. Tuo Tiny Tim pitää ottaa kokeiluun! Pihvitomaattia olisi myös kiva kokeilla. Onnea tomaatin kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olen testaillut uusia aina vain muutamalla siemenellä ja valinnut jatkoon taimista 1-2 parasta. Onnea sinullekin tomaattien kasvatukseen!

   Poista
 8. Viime kesä oli huono tomaattikesä. Tosin meillä oli niin paljon taimia, että kun alkoivat kypsyä, niitä sitten kyllä piisasi. Mutta kypsymistä sai odottaa tosi myöhään kesään. Keittelinkin aikas satsin tomaattikastiketta pakkaseen, kun ei vaan ehtinyt satoa syödä tuoreeltaan.

  Vähemmän laitetaan kyllä tänä vuonna tomaattia, kuin edelliskesänä. Tai ainakin olen näin suunnitellut. Se voi kyllä vielä muuttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satokausi jakautui viime kesänä pitkälle ajalle. Osa lajikkeista alkoi kypsyä meilläkin tosi myöhään, mutta onneksi niitä varhaisempiakin oli.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...