keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Tammikuinen puutarha

Tammikuun alku oli meillä vetinen. Plussakeliä riitti, vettä satoi ja joulukuussa satanut lumipeite oheni silmissä. Viime viikon lopulla pakasti hetkeksi, mutta tällä viikolla ollaan taas plussalla. Lunta ei enää paljon ole, ja osa istutusalueista on paljaana. Minua vähän huolettaakin, miten kasvit talvehtivat, etenkin jos nyt sattuisi tällä lumimäärällä tulemaan kunnon pakkaset. Aurinko on kuitenkin viime päivinä näyttäytynyt, joten sää on siinä mielessä ollut kaunis. Tervetuloa piipahtamaan tammikuisessa puutarhassamme!

Metsäpuutarhan puolella lunta on vain vähän. Kantopuutarha ja O-penkki ovat lähes sulat, paikoitellen niitä peittää jääkerros. Arkojen kasvien Puolikuun penkki on varjoisalla, erityisen suojaisalla paikalla ja se on vielä ohuen lumikerroksen alla. En muista, milloin tähän aikaan tammikuuta meillä olisi ollut näin vähän lunta.

O-penkissä vihertävät sinivuokon lehdet. Taustalla Tähdenlennon polun rinteet ovat osittain jo paljaana ja mm. rohtosormustinkukan lehtiruusukkeet näkyvät.

Kolmiopenkissä lumen alta pilkottaa varjoyrtti.

Myös Liljarinteen maksaruohot tuovat vihreää väriä suuren koivun alle.

Buried Pot Gardenin seutu sen sijaan on vielä lumen peitossa. Tältä alueelta meillä lumet aina sulavatkin viimeisenä. Kääpiövuorimäntyjen pyöreät muodot tulevat kauniisti esiin.

Istutuslaatikoidenkin ympärillä lumet ovat huvenneet.

Terassilta katsottuna puutarha näyttää paljon lumisemmalta kuin onkaan.

 Onko teilläpäin lunta?

Hauskaa keskiviikkoa!

16 kommenttia:

 1. Teilläkin on lunta vielä. Mitenkähän nurmikoiden käy tänä vuona. Ettei vaan jää laita nurmikoita pilalle kun lumi ei ole suojana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan poikkeuksellinen talvi. Saa nähdä, miten kasvit lähtevät keväällä kasvuun.

   Poista
 2. Täällä etelä-Suomessa ei ole lunta ollenkaan. Vettä satelee useimpina päivinä. Joskus harvoin, kun on aurinkoista ja pikkupakkasta, nautin suunnattomasti. Ikuiset kura-loskakelit alkaisivat jo riittää minulle. No, kohtahan maisema vaihtuu ehkä pikkuisen lumisempaan. =)

  Metsäpuutarhasta olen salaa haaveillut. Ja istutuslaatikoista ja kasvihuoneesta. Mutta en oikein tiedä, miten tuota metsäpuutarha-aluetta oikein lähtisi toteuttamaan? Muutenkin tuntuu, että olen vähän hukassa. Minulla on kohta maata ja paljon unelmia, mutta en tiedä miten ne järjestelisin, että tiloista tulisi harmonisia. Ehkä kesällä pihalla käyskennellessä ajatukset alkavat rakentua...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loskakelit ovat minustakin kurjia. Aurinkoiset pikkupakkaspäivät olisivat kyllä tervetulleita. Minä olen rakentanut metsäpuutarhaamme pala palalta, yleensä yksi istutusalue/vuosi. Pensaita ja pikkupuita olen kuitenkin lisännyt vuosittain ympäri aluetta, jotta saisin siitä suojaisamman. Kesällä on kyllä helpompi miettiä, miten aluetta lähtee toteuttamaan ja talvella voi toisaalta jo kerätä ideoita netistä, puutarhakirjoista ja -lehdistä. Mukavia ja inspiroivia hetkiä metsäpuutarhaa suunnitellessa!

   Poista
 3. Kiitos kierroksesta. Teillä on lunta huomattavasti enemmän kuin meillä, koska meillä ei ole sitä yhtään. Vettä tulee parhaillaankin. Voi tätä kummallista talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä talvi on totisesti ollut erikoinen. Saa nähdä, tuleeko kunnon talvea lainkaan.

   Poista
 4. Ei oo lunta, mailla eikä halamehilla. Vettä o satanu taas eilisestä lähtien.

  VastaaPoista
 5. Lunta ,on .
  mutta vesisateen ja pikkupakkasen kovettamaa jäämöykkyjä,Hanki kantaa....
  Puiden juuret lumettomia.
  ..odotan hartaasti vaikka kuukauden kestävää talvea,pakkasta ja oikiaa lumisadetta:))
  Mukavaa loppuviikkoa!,Sinulle Tiiu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teidän lumitilanne kuulostaa tosi samalta kuin meillä. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Teillä on edes vähän lunta. Heti tulee talvisempi olo puutarhaasi katsellessa. Täällä etelässä lunta ei ole ollut kunnolla koko talvena. Olisikohan yhden kokonaisen päivän tienoo ollut valkoisena. Enimmäkseen tulee vettä, tuulen maustamana kaatamalla. Pari alle 10 pakkasasteen lyhyttä jaksoa on ollut. Muuten mennään plussalla, eilen +8. Sinänsä en lunta kaivaa, mutta kuinka luonto tällaisesta talvesta selviää? Ainakin muutokseen sopeutuminen vaatisi useamman vuoden.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä talvi on tosiaan ollut poikkeuksellinen. Minuakin mietityttää, miten talvi vaikuttaa kasveihin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 7. Meillä on ehkä saman verran lunta kuin teillä tuossa buried pot gardenin kohdalla. Kukkapenkkejäkään ei ole vielä paljastunut kuin pieneltä suikaleelta talon seinän vierestä. Teillä suuret puut varmaan suojaavat niin, ettei metsäpuutarhan alueelle ole edes satanut niin paljoa kuin avoimempiin kohtiin ylempänä pihaa. Toivottavasti pian sataisi sen verran lunta, että näyttäisi kunnolla talvelta. Kohta alkaa pelottaa oikeasti kasvien puolesta. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos talvi tosiaan jatkuu tällaisena, saa nähdä, mitä keväällä maasta nousee, tuleeko samanlaista jälkeä kuin pari vuotta sitten pahan talven jälkeen. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. Teillä on vielä lunta ja puutarha on ilman sitäkin vaihteleva ja kaunis. Toivotaan, että tulevat kelit eivät vahingoita talvehtivia kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan kasvit selviäisivät kevääseen keleistä huolimatta.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...