keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Kirjaesittely: Keittiöpuutarhurin käsikirja

Esittelykappale saatu arvioitavaksi blogin kautta.
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Keittiöpuutarha on yksi puutarhamme tärkeistä osa-alueista, ja on aina kiinnostavaa lukea siihen liittyvistä asioista uusien ideoiden ja oivallusten toivossa. Sainkin *Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi aiheeseen liittyvän teoksen, Keittiöpuutarhurin käsikirja (Agneta Ullenius, 2019, *Minerva Kustannus Oy, 128 sivua). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!
Kirjan alussa kerrotaan hyötyviljelyn perusteista. Kirjan ensimmäinen luku keskittyy hyötykasvien kylvämiseen, esikasvattamiseen ja koulimiseen. Seuraavassa luvussa käydään läpi hyvää kasvualustaa ja ohjataan myös suorakylvöjen tekemiseen. Tämän jälkeen vuorossa on vinkkejä rikkaruohojen, etanoiden, kirvojen, myyrien ja kauriiden torjumiseen kasvimaalta. Lyhyesti käydään läpi myös luonnonmukaista viljelyä ja parvekeviljelyä.Keittiöpuutarhan perustamiseen ja hoitoon liittyvien perusasioiden jälkeen kirja keskittyy eri hyötykasvien esittelyyn. Kirjassa käydään läpi yhteensä 22 eri kasvista. Jokaisesta kasviksesta kerrotaan mm. eri lajikkeista, viljelystä, viljelyyn liittyvistä ongelmista ratkaisuineen, sadonkorjuusta, säilytyksestä ja terveellisyydestä. Esittelyyn pääsevät monet yleiset keittiötarhan hyötykasvit, esimerkiksi porkkana, peruna, sipuli ja kurpitsat, mutta mukana on ohjeet myös mm. maa-artisokan, palsternakan, parsakaalin ja parsan kasvattamiseen.

Jokaisesta esiteltävästä vihanneksesta on oma parin aukeaman pituinen lukunsa.

Kirjassa on paljon myös kauniita, suuria kuvia.

Kokonaisuutena Keittiöpuutarhurin käsikirja on hyvä perusopas keittiöpuutarhan perustamisesta ja uusien hyötykasvien viljelystä kiinnostuneille. Teoksen yleisilme on asettelultaan ilmava ja kevyt, ei niinkään oppikirjamainen, minkä vuoksi kirjan lukeminen on suhteellisen nopeaa. Kaikista esiteltävistä hyötykasveista on selkeät, värikkäät kuvat.  Keittiöpuutarhurin käsikirjan ohjeilla aloittelijakin pääsee hyvin alkuun, mutta vinkkejä löytyy myös kokeneemmalle puutarhurille.

Onko sinulla jokin suosikkikirja keittiöpuutarhaan liittyen?

Kivaa keskiviikkoa!

8 kommenttia:

 1. Kivalta kirjalta vaikuttaa! Tuo parvekeviljely hieman kiinnostaa ja hyvä, että siihenkin opastetaan.
  Kiitos Tiiu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Ruukkuviljely on minustakin kiinnostava aihe.

   Poista
 2. Vaikuttaa hyvältä ja hyödylliseltä kirjalta, tuommoisesta olisi varmaan hyötyä itsellenikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan avulla kyllä hyvin pääsee sisälle keittiöpuutarhan saloihin.

   Poista
 3. Olisipa ollut tämä opus silloin, kun aloittelin kasvimaan laittoa.
  Varmasti tarpeellinen aloittelijoille.
  Mukavaa keskiviikkoa-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tästä on varmasti monelle apua kasvimaan perustamisessa ja hyötykasvien viljelyn opettelemisessa. Mukavaa torstaita sinulle!

   Poista
 4. Upeat kuvat kirjassa! Minulle kuvat ovat tärkeitä, koska en jaksa pelkästään asiakirjoissa pelkkää tekstiä päntätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään, että harrastuksiin liittyvissä kirjoissa on myös silmäniloa ja puutarhakirjojen kuvista saa usein myös uusia ideoita omaan pihaan. Virallisen näköisiä tekstejä saa lukea töihinkin liittyen jo ihan tarpeeksi muutenkin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...