perjantai 24. toukokuuta 2019

Aurinkopaneelikuulumisia

Olen talven ja kevään kuluessa postaillut muutamaan kertaan viime vuoden lopulla hankkimistamme aurinkopaneeleista. Nyt onkin jälleen aika käydä läpi tähänastisia kokemuksiamme paneeleista.

Torvinarsissi

Sähköntuottohan alkoi 17.2., mutta silloin se oli vielä varsin vaatimatonta, vain 3 kWh/vrk. Tuotto olisi alkanut selkeästi myöhemmin, jos mies ei olisi ahkerasti käynyt putsaamassa lumia pois paneelien päältä. Maaliskuun alkua kohden päivien pidennyttyä tuotto nousi aurinkoisina plussakelipäivinä jo noin 20%:iin vuorokauden kokonaissähkön kulutuksestamme, ja huhtikuussa tuotto lisääntyi edelleen. Nyt toukokuun aikana parhaimpina päivinä olemme kattaneet paneeleilla noin 60% vuorokauden sähköntarpeestamme. Keskimäärin tuotto on kuitenkin tällä hetkellä n. 25-30% kokonaiskulutuksestamme (,joka on tähän aikaan vuodesta n. 60 kWh/vrk). Ero pilvisten ja aurinkoisten päivien välillä on ollut yllättävänkin suuri, sillä aurinkoisena päivänä tuotto voi olla jopa 10-kertainen (!) pilviseen päivään nähden.

Postailen taas kesän aikana aurinkopaneeleista lisää kokemusten edelleen karttuessa. Joka tapauksessa toiveena olisi nyt aurinkoisia päiviä mahdollisimman paljon!:)

Rentouttavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä homma tuo aurinkopaneeli! Mutta tehän olettekin sellainen superperhe! Kotona ei ole aurinkopaneelia, mutta aikanaan veneillessämme oli veneen aurinkopaneeleista suuri apu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olemme näistä kyllä tosi iloisia, kun ne nyt vihdoin saimme hankittua.

   Poista
 2. Kätevä juttu tuo aurinkopaneeli. Talvella olisi kätevää, kun siihen ei tulisi lumikuormaa ollenkaan. Mutta mihin sen nätisti saisi niin. Ei mihinkään :) Ainakaan meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä tosi näppärää, jos lumen ja jään kertymisen paneelien päälle saisi jotenkin estettyä.

   Poista
 3. Mielenkiintoista seurata tätä projektia. Aurinkopaneelit alkavat olla harkinnanvarainen vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tähän mennessä ne vaikuttavat hyvältä hankinnalta.

   Poista
 4. kiinnostavaa kuulla tästä projektista!

  VastaaPoista
 5. Eli aikaa kuluu ennen kuin hankintakulu on saatu ns. kuoletettua? Kerroitkin sen joskus, mutta en enää valitettavasti muista.
  Me luotamme edelleen takka/uuniin. Jälkilämmössä kypsyvät ruoatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin kymmenessä vuodessa meillä paneelien pitäisi maksaa itsensä takaisin nykyisellä sähkön hinnalla arvioituna.

   Poista
 6. Hei. Onko teillä jokin seuranta järjestelmä auringon tuottoon? Meillä on myös paneelit ja sovelluksen avulla näemme paneelien vrk tuoton ja lähisähkösopimuksesta näemme paljon sähköä menee myyntiin päivittäin. Olen yllättynyt, että myyntiin menee sähköä joskus jopa puolet tuotosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teilläkin on paneelit! Meilläkin on sovellus, josta näemme vuorokausikohtaisen tuoton ja sähköyhtiön nettisovelluksen kautta taas kulutus- ja myyntitiedot. Tuo myynnin osuus riippuu paljon omasta juuri senhetkisestä kulutuksesta, meillä noin suuriin myyntiosuuksiin ei ole päästy.

   Poista
 7. Hyvä kuulla, että aurinkopaneelit toimii, jos vaa aurinkua o näkyvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvetöntä taivasta tosiaan hyvään tuottoon tarvitaan.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...