keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kasvihuoneen asukit

On taas perinteisen taimien sisään- ja uloskuljettelun aika menossa.  Meillä kasvihuoneeseen pääsivät mm. tomaatit ja chilit ensimmäisen kerran päiväseltään muutamaksi tunniksi vapun aikoihin. Verhot virittelimme paikoilleen jo silloin, ja lisäksi olemme suojanneet taimia harsolla suoralta auringonvalolta. Yölämpötilojen oltua sitä seuraavina päivinä lähellä kymmentä astetta rohkenin jättää kasvit jo yöksikin kasvihuoneeseen. Meillä tosin on kasvihuoneessa kyllä pieni lämmitin, joka käynnistyy, jos siellä lämpötila putoaa liian alas. Lisäksi yöksi verhoan taimet vielä harsolla. Kasvihuoneeseen päästyään tomaatit ja chilit innostuivat vielä parempaan kasvuun kuin kasvivalojen alla. Ensimmäiset chilit ovat jo kypsymässä ja tomaatit ryhtymässä kukkimaan. Lähipäivien puuhana minulla olisikin aloittaa kasvihuoneen taimien istuttaminen ruukkuihin. Viime viikolla myös kurkut, tomatillot ja vesimelonit pääsivät totuttelemaan kasvihuoneympäristöön, ja nyt nekin ovat siellä jo yötä päivää.

Edessä vasemmalla sisällä kasvivalojen alla ruukuissa talvehtineet ananaskirsikat, jotka ovat jo hyvän kokoisia. Keskellä tomaattia, chiliä, tomatilloa, paprikaa, oikealla takana kurkut ja vesimelonit ja oikealla edessä ulos istuttamista odottavat pavut.

Tomatillo 'Purple' kukkii.

Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' on ehtinyt jo alkaa kasvattaa hedelmää. Muut chilit ja paprikat vasta kukkivat.

Kasvihuoneessa isoihin, maahan upotettuihin, pohjattomiin tynnyreihin istutetut viiniköynnökset, ’Zilga’ ja ’Somerset Seedless’, ovat jälleen selvinneet talvesta ja lähteneet kasvuun. Lisäksi kasvihuoneessa ovat majailleet ruukuissa olevat perennat, jotka olen kasvattanut juurakoista kevään aikana. Nyt saadakseni lisää tilaa siirsin perennat ruukuissaan ulos, osan jo istutin paikoilleenkin.

Kasvihuoneesta löytyvät myös huhtikuun puolella sinne ruukkuun tekemäni kylvöt; rukolaa, retiisiä ja pientä, pyöreää porkkanaa 'Oxheart'. Rukolaa olemme jo napsineet salaatteihin ja retiisitkin pullistuvat lupaillen pian satokauden alkua.
Retiisit alkavat olla pian satokypsiä.

Yksi kukkijakin kasvihuoneessa vielä majailee. Ruukussa kasvavista hollanninkurjenmiekoista nopein on ehtinyt jo avata nuppunsa. Tämä ruukku pääsee terassille jatkamaan kukintaa.

Miltä sinun kasvihuoneessasi näyttää? Oletko jo vienyt taimet sinne? Entä oletko istuttanut kasvit maahan/ruukkuihin/lavoihin lopullisille paikoilleen?

 Mukavaa keskiviikkoa!

18 kommenttia:

 1. Minulla tomaatintaimet pääsivät ajelulle maalle ja takaisin.😊En uskaltanut jättää sinne porstuaan,kun en tiedä tarkalleen koska taas menemme.Luuletko,että kannattaisi viedä vielä suhteellisen pienet(n.10cm)taimet täällä kaupungissa parvekkeelle (ei lasitettu)niin,etteivät ole suorassa auringonpaisteessa.Kun tuntuu,että kehitys on tyssännyt jotenkin...
  Sinulla siellä upea taimitarha jo!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tomaatit pääsevät hauskalle matkalle! Kyllä ainakin lämpiminä päivinä taimet varmasti viihtyisivät parvekkeella, kun vähitellen totuttaisi niitä siihen, ja voihan niitä suojata harsollakin. Minullakin osa kirsikkatomaattien taimista oli samaa kokoluokkaa viedessäni ne kasvihuoneeseen.

   Poista
 2. Vähän vaiheessa ovat hommat täällä, kun juuri nyt on todella lämmintä myös öisin, mutta vähän epäilyttää tulevat lämpötilat. Minulla on pikkuinen seinäkasvihuone, joka on tällä hetkellä melkoisen täynnä taimia.

  Daaliat istutin jo ulos. Chilit ovat jäämässä kasvihuoneeseen, yritän saada ne tänään isompiin ruukkuihin. (En tiedä miten sinne sen jälkeen kaikki mahtuu, mutta katsotaan...) Tomaatit ovat hankalin ongelma. Ne on pakko istuttaa ulos, koska eivät mahdu kasvihuoneeseen, mutta en vielä uskalla. En myöskään viitsisi vaihtaa enää rukkuja, vaikka olisivat kipeästi sen tarpeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla ovatkin hommat jo pitkällä! Toivottavasti yöt nyt olisivat lämpimiä. Se helpottaisi kummasti taimien kanssa touhuamista.

   Poista
 3. Kummasti taitaa helapottaa, ku saat nua lopullisille paikoolle. Parina päivänä o muutama tomaatti päässy tutustumahan terassielämähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti kyllä jo odotan, että saisin kasvit lopullisille paikoilleen.:)

   Poista
 4. Kuten Navettapiikakin tuossa edellä olevassa kommentissa sanoo on helpottavaa, kun kasvit saa siirrettyä kasvihuoneeseen. Meilläkin tomaatit pääsivät viime viikolla kasvihuoneeseen jatkamaan kasvuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Siirtymävaihe on aina vähän stressaava ja mietityttää, onko oikeaan aikaan liikkeellä vai pitäisikö vielä odottaa vähän.

   Poista
 5. Kasvihuoneessa istutusaltaassa tomaatit ja basilikat. Samoin miulla kasvihuoneessa viiniköynnös zilda ja näyttäisi,että satoa tulee ihan kivasti. Ruukuissa 3 chiliä. Ja sitten ruukuissa myös prinsessaliljoja ne on niin kauniita 😍 pidän ne vielä hetken kaunistamassa kasvihuonetta. Daalian juurakot odottaa istutusta. Taidan laittaa ne suoraan maahan tänävuonna. Yritän pitää malttia ettei tulisi liikaa kasteltavaa. Tuli kyllä kommenttia jo perheeltä että ei tuu onnistumaan.Hehhee.Niihän tuo näyttäis et jokavuosi vaan enemmän ja enemmän. Aurinkoisia päiviä ja kiva seurata mitä uutta tänäkesänä teetkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvällä mallilla sinulla ovat kasvihuoneen asiat! Kasvien määrä tosiaan tuppaa lisääntymään vuosi vuodelta.:D Aurinkoisia päiviä sinullekin!

   Poista
 6. Mukava kurkata sinun kasvihuoneeseesi.
  Hollanninkurjenmiekka on minulle ennestään tuntematon kukka. Varsinainen kaunotar.
  Laitoin tomaatit jo kasvupaikoilleen kasvihuoneessa ja siitä seurasi, että muut piti siirtää ulos odottamaan maahanlaittoa. Pimeään autotalliin en enää viitsi niitä hilata.
  Hyvää illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinäkin olet jo päässyt pitkälle taimien kanssa. Minunkin pitäisi nyt aktivoitua ainakin tomaattien ja chilien kanssa ja siirtää ne ruukkuihin. Hyvää illan jatkoa sinullekin!

   Poista
 7. ...helpottaa,kun kasvit saa istutettua kasvihuoneeseen,
  Sinulla hyvällä mallilla"kevät työt" :)
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Helpottaa tosiaan, kun kasvit vihdoin saa paikoilleen. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 8. Mulla tomaatintaimet olleet ulkonanyt muutaman yön maitopurkeissaan taivasalla. Osa pienessä kasvihuoneessa siis muovin alla ja yhtä hyvin ovat pärjäilleet. Ikkunalaudalla ovat kasvaneet tähän asti. Osa kukkii jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostavat tomaattiesi kuulumiset! Toivottavasti saat hyvän sadon!:)

   Poista
 9. Kyllä helepottaa kun tomatit suap kasvihuoneeseen kasvamaan. Näinäpäivinä miunkin pitäs ne sinne suaha!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...