maanantai 6. toukokuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä: Kasvimaa ja ruukkupuutarha

On taas aika omavaraisuuteen liittyvän yhteispostauksen, jonka aiheena tässä kuussa ovat mm. vinkit kasvimaan perustamiseen. Meillä kasvimaa on perustettu itse tehtyihin 100cm x 100cm kokoisiin istutuslaatikoihin/lavoihin, jotka ovat 50cm korkeudeltaan. Tällä hetkellä lavoja on kuusi, mutta niitä on tarkoitus lisätä vielä ihan lähiaikoina. Istutuslaatikot olemme tehneet nurmikentälle ilman sen suurempia perustuksia. Laatikoiden sisäpinta on verhottu paksulla muovilla, jotta multa ei ole suoraan kiinni puussa. Istutuslaatikoiden alle laitoimme paksun kerroksen kostutettuja sanomalehtiä ja siihen päälle kippasimme mullat. Vuosittain parannan maata lisäämällä sekaan mm. lehtikompostia.

Viime kesänä istutuslaatikoissa kasvoi mm. kurpitsaa, sipulia, palsternakkaa, porkkanaa, kukkakaalia, herneitä, papuja, mangoldia ja salaatteja. Kasvihuoneen takana ruukussa patty pan -kurpitsaa 'Sunburst'.

Istutuslaatikot ovat helppohoitoisia kastelun puolesta, sillä syvyytensä vuoksi ne pidättävät melko hyvin kosteutta eikä viime kesänäkään, joka oli kuuma ja kuiva, kasteluntarve ollut mitenkään valtaisa. Lisäksi ne on kätevä suojata harsolla, jonka saa kiinni laatikoiden reunoihin ja tummat laatikot myös lämpenevät keväällä varhain, mikä vauhdittaa kylvöjen kasvuunlähtöä. Osaan laatikoista kylvän siemenet jo syksyllä. Mm. porkkana, palsternakka, pinaatti, retikka, tilli ja kehäkukka sopivat hyvin syyskylvöön. Ensi syksynä aion kokeilla myös mustajuuren syyskylvöä. Syksyllä kylvetyt siemenet lähtevät kasvuun jo varhain keväällä, ja toisaalta tämä järjestely myös helpottaa kevään kylvöurakkaa. Loppuihin istutuslaatikoihin esikasvatan taimet keväällä, osan myös suorakylvän. Myös mansikkamaa on meillä perustettu mataliin istutuslaatikoihin, joiden osalta maata on tosin parannettu laatikoiden alueelta n. 40 cm syvyyteen asti.

Mansikkamaan teimme viime kesänä mataliin istutuslaatikoihin.

Istutuslaatikoiden lisäksi viljelen hyötykasveja myös ruukkupuutarhassa, joka on hyvä vaihtoehto viljelyalan laajentamiseen, jos kasvimaa on pieni tai sitä ei ole lainkaan. Lisäksi hyötykasviruukutkin voivat olla kauniita ja tuoda kivaa vihreyttä ja vehreyttä terassilla tai muille oleskelualueille. Mm. perunat kasvatan ämpäreissä, ja esim. porkkanoita, herneitä, avomaankurkkua, kurpitsaa ja yrttejä minulla on ollut kasvamassa ruukuissa terassilla. Ruukkutarhani jatkuu kasvihuoneen puolelle, jossa kasvavat tomaatit, paprikat, chilit, kurkut, vesimelonit ja maissit. Tarvittaessa saatan pitää lämpiminä päivinä myös esimerkiksi chilejä ulkona terassilla ja kantaa ne sitten kelin viilentyessä takaisin kasvihuoneen suojiin.

Terassin yrttiruukkupuutarha

Näiden ratkaisujen lisäksi meillä kasvaa hyötykasveja myös puutarhassa muiden istutusalueiden seassa. Raparperit ja maa-artisokat kasvavat metsäpuutarhan puolella, ja mm. karhunlaukka ja kuukausimansikka koristavat kukkapenkkejä.

Liljarinteessä sinisenä kukkivan sikurin takana kukkapenkissä reunuskasvina toimii kuukausimansikka 'Rügen'.

Lopuksi kerron vielä lyhyesti tämänvuotisten omavaraisuuden lisäämiseen liittyvien suunnitelmieni etenemisestä. Kompostointialue on nyt hyvällä alulla hankittuamme kaksi lämpökompostoria. Seuraavaksi luvassa on niiden käytön opettelua ja kompostointialueen ”maisemointia”. Monivuotisten yrttien tarha taas on saanut jo muodon, ja minulla on tällä hetkellä sen perustusten tekeminen kesken. Talven ajan valeistutuksessa olleet monivuotiset yrttini, mm. timjami, ruohosipuli, venäläinen rakuuna ja mintut, näyttävät kaikki selvinneen hengissä kevääseen, ja vähitellen olisikin kiva päästä siirtämään niitä lopulliselle paikalleen. Hyötykasvien esikasvattaminen etenee suunnitelmien mukaisesti. Taimia on jo hyvä määrä odottamassa istuttamista ulos ja kasvihuoneeseen. Kasvihuoneeseen kylvin lisäksi huhtikuun alkupuolella rucolaa, salaattia ja retiisejä, jotka ovat lähteneet kivasti kasvuun. Syyskylvöistänikin osa on jo alkanut itää harson alla. Mehiläispesät selvisivät talvesta yllättävän hyvin, ainoastaan yksi pesä kuoli, ja hoitokäynnit niidenkin luona on jo aloitettu.

Tässä vielä linkit muihin tämänkertaiseen yhteispostaukseen osallistuviin blogeihin:
Stellan kolmas luonto
Talopäiväkirja/ omavarainen.fi
Rakkautta ja maanantimia 
 Kauniita kevätpäiviä!

47 kommenttia:

 1. Hienoa lukea intohimoisesta puutarhanhoidosta ja omavaraisuuteen tähtäämisestä!❤

  VastaaPoista
 2. Eipä pelkästään enää unelma vaan paljon olet omavaraisuuden eteen jo tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Onpas teillä siellä kaunista! Tumma väri lavoissa on aivan ihana. Syyskylvöt täytyy ottaa minunkin agendalle tänä vuonna..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Javis! Syyskylvöt ovat kyllä hyvä konsti helpottaa kevätkiireitä ja ainakin minulla ovat lähteneet aina hyvin kasvuun.

   Poista
 4. Ihania kuvia! Ja kyllä olet asiaan paneutunut. Meillä on ihan minikokoinen kasvimaa harkoista tehdyssä "laatikossa", mutta ei siis mitenkään noin kaunis. Mutta saa siitä muutaman mansikan ja sipulit:)
  Mielenkiinnolla odottelen kesän postauksia:)

  VastaaPoista
 5. Mustajuurisosekeitto on todella herkullista. Itse olen kyllä kylvänyt ne ihan normisti keväällä, mutta sinulla lukee syksyllä. Onko se aikaista itämistä varten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustajuuren voi tosiaan kylvää syksyllä, jolloin kasvuunlähtö varhaistuu. Ostin sen siemeniä ensimmäisen kerran vasta nyt keväällä ja kylvin niistä osan. Loput säästin syksyä varten.

   Poista
 6. Tällekesälle yritetään kanssa rivitalon pihalla mahdollisimman paljon salaattia parsakaalia, kukkakaalia ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivat suunnitelmat teillä! Toivottavasti saatte hyvän sadon!

   Poista
 7. Ihania kuvia, ihanasta ja siististä puutarhasta! <3

  Musta- ja kaurajuurta kylvin toissa syksynä kannelliseen lavaan. Itivät tosi huonosti, mutta jätin muutaman syksyllä ja ovat talvehtineet. Niistä saa ainakin uusia siemeniä.

  Meille on tulossa ensimmäinen mehiläispesä tällä viikolla. Jännittää! =O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpa harmi, että ne itivät huonosti. Minä kylvin mustajuurta nyt keväällä ja loput siemenet ensi syksynä. Saa nähdä, kummat kasvavat paremmin. Onnea ensimmäisestä mehiläispesästä!<3

   Poista
 8. Tosi kaunis lavakasvimaa. Yllättävän paljon saa tosiaan muutamaankin laatikkoon ja ruukkuihin hyötykasveja mahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta, näinkin saa yllättävän paljon viljeltyä.

   Poista
 9. Teillä on niin tavattoman kaunista ja siistiä <3
  Jäin pitkäksi aikaa ihailemaan kuviasi ja miettimään, josko meilläkin joskus olisi lavoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!<3 Kasvihuoneen lähellä on yleensä siistimpää, lasten leikkipaikkojen luona asia on toinen.:D

   Poista
 10. Lavat on hyviä, minulla on nyt kaikki mansikat lavakauluksissa ja ensi kertaa selvittiin niiden ansiosta ilman talvimenetyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että ne selvisivät kaikki talvesta! Meilläkin mansikat näyttävät lupaavilta.

   Poista
 11. Lavat ovat mainioita,yksittäin tai useampi päällekkäin.
  Kaunis hyöty-puutarhasi:)
  Mukavaa ja touhukasta viikkoa!!

  VastaaPoista
 12. nää johonkin teeman liittyvät postaukset on kyl kivoja!
  sinulla on hyvin hoidettu pihapiiri ja kauniisti sommitellut kasvialueet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämä yhteispostaussarja on tosiaan hauska, mukana on paljon erilaisia omavaraistelijoita.

   Poista
 13. Silmä kyllä lepää tuossa sinun hyötypuutarhassasi, niin kauniisti sommiteltu ja ihanan luovasti olet asetellut nuo penkit <3 Tämä postaussarja on kyllä siitä vaarallinen, että hirveästi tarttuu uusia ideoita ja projektilista senkun venyy venymistään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Sanni! Joka kerta tosiaan uusia ideoita löytyy toisten postauksista.:)

   Poista
 14. Kaunista katseltavaa teidän puutarha kokonaisuudessaan! Olen aina kuvitellut, että nuo kasvulavat haiduttavat valtavasti, mutta väärässä olenkin ollut. Tuohon syyskylvöön täytyisi panostaa, helpottaa varmasti kevät urakointia, jota tuntuu riittävän aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin näin syvien kasvulavojen kanssa melko vähäisellä kastelulla olemme päässeet. Lavatarhan alla on tosin savinen maa, joka myös pidättää hyvin kosteutta. Kannattaa kokeilla syyskylvöjä!:)

   Poista
 15. Kyllä viljellä voi vaikkei peltoa olisikaan. Mukava lukea että jollain muullakin kasvit kasvaa joko ruukussa tai lavassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon pystyy tosiaan viljelemään ruukuissa ja lavassakin.

   Poista
 16. Tänä keväänä olen herännyt syyskylvön hyötyihin ja mahdollisuuksiin. Tulevana syksynä pitää panostaa tähän. Vielä kun joku muistuttaisi asiasta syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskylvöjä kannattaa tosiaan kokeilla. Ainakin itse olen ihastunut niihin.

   Poista
 17. Ruukkupuutarha kiinnostaa erityisesti, myös kukkien osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkupuutarhat ovat hienoja, ja itsekin haluaisin lisätä vielä kesäkukkien määrää.

   Poista
 18. Minulla on tavoitteena tänä kesänä perustaa mansikkamaa. Olen myös nähnyt, että mansikoita on kasvatettu kasvihuoneessa tomaattien kanssa. Se ainakin suojaisi mansikat peuroilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneeseen kutsumattomat vieraat eivät tosiaan pääse herkkuapajille. Kiva nähdä, millainen mansikkamaastasi tulee!

   Poista
 19. Teillä näyttää kyllä aina niin upealta <3 Niin kaunista, oih!

  VastaaPoista
 20. Voi että miten kaunis ja monipuolinen puutarha teillä on! Aivan ihana<3

  VastaaPoista
 21. Inspiroivia puutarhakuvia! Musta on kyllä mahtavan ryhdikäs pari vihreän kanssa puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Musta on tosiaan kaunis väri puutarhassa. Meillä muutaman vuoden lavat olivat puunväriset, ja kyllä koko lavatarhan ilme muuttui täysin, kun käsittelimme ne mustiksi.

   Poista
 22. Ompas sinulla särmän näköinen puutarha. Se taitaa olla harvinaisempi tyyli omavaraistelijoiden joukossa, jossa aika monelle taitaa toiminallisuus olla esteettisyyttä arvostetumpi. Olisipa minullakin silmää, aikaa ja energiaa tuohon, mutta jotenkin se viimeistely jää aina tekemättä.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...