sunnuntai 1. joulukuuta 2019

1. luukku: Puutarhavierailulla: Alter Botanischer Garten, Kiel, Saksa, osa 1/2

Viime kesänä Keski-Euroopan lomareissullamme kiersimme useita puutarhakohteita. Näistä muutamia olen jo esitellyt (linkit näihin löytyvät postauksen lopusta), mutta monia kauniita puutarhoja on vielä jäljellä. Seuraava puutarhavierailukohde on Pohjois-Saksassa, Kielissä, sijaitseva Alter Botanischer Garten, jossa on aivan erityinen tunnelma. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle Kielin vanhaan kasvitieteelliseen puutarhaan!

Saksalaistyylisen talon edustalla on komeat, runsaat istutukset mm. päivänliljoja, pioneja, maksaruohoja ja jaloangervoja.

Sama talo toisesta suunnasta. Alueella kasvaa mm. päivänliljoja, jaloangervoja, kurjenpolvia, jättipoimulehteä ja suloinen syyssyrikkä.

Alueella on runsaasti hortensioita. Safiirihortensia on upeassa kukassa.

Pelkkiä perennaistutuksia on vähän aiemmissa kuvissa olleen talon ympärystän lisäksi. Sen sijaan puutarhan parasta antia on komeiden puiden, pensaiden ja luonnonkivien muodostama metsäpuutarhamainen tunnelma.

Varjossa puiden katveessa maanpeittäjänä on valikoima kuunliljoja, joiden erilaiset lehtivärit ja -muodot luovat kiinnostavan vaihtelevan näkymän. Taustalla mm. saniaisia ja alppiruusuja.

Tämän polun toinen reuna on täytetty ihanilla hortensioilla, jotka kaikki sattuivat kukkimaan samanaikaisesti eri pastellisin sävyin. Istutusalue on rajattu komeilla luonnonkivillä.Hortensioiden suloinen kukinta jatkuu.

Puutarhassa on myös lampi, jonka yli johtaa puinen silta.

Lammen alue on varsin rehevä. Silta häämöttää taustalla.

Lammen vesi oli viime kesänä levän peitossa.

Suuret lammen ylle kaartuvat puut ovat todella kauniita ja tekevät maisemasta luonnollisen näköisen.

Marjakuusiaidanne peittää puutarhaa kiertävää aitaa. Kuunliljat ja päivänliljat on istutettu isoiksi ryhmiksi. Oikeassa reunassa kermesmarja availee nuppujaan.

Tässä vielä linkit muihin tänä syksynä esittelemiini Keski-Euroopan lomareissumme puutarhakohteisiin:
- Rostockin Rosengarten-ruusutarha
- Rostock Zoo:n puutarha-alueet
- Lundin kasvitieteellinen puutarha
- kokonaan kattojen päälle tehty Augustenborgs Botaniska Takträdgård

Vanhempia puutarhaesittelyjä löydät hakusanalla puutarhavierailulla oikeasta sivupalkista (internetversio).

Ensi viikolla puutarhavierailu Kielin vanhassa kasvitieteellisessä puutarhassa jatkuu, ja silloin luvassa on enemmän metsäpuutarhamaista tunnelmaa.

Ihanaa viikonloppua!

25 kommenttia:

 1. Näyttää kyllä todella ihanalta paikalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan käymisen arvoinen paikka ja poikkeaa monista perinteisistä kasvitieteellisistä puutarhoista, sillä ajoittain tuntui, kuin olisi kulkenut jonkun yksityispuutarhassa.

   Poista
 2. On kyllä mukavaa, että jaat nämä vierailusi. Eri maiden puutarhoja on mielenkiintoista tutkia ihan ajan kanssa ja niistä voi poimia käytännöllisiä ideoita soveltaen omaan makuun ja kasvuoloihinkin.

  VastaaPoista
 3. Upea puutarha ja mahtava ympäristö. Ihanaa viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista
 4. Oi että miten ihanan näköistä, rehevää ja kukkaisaa!

  VastaaPoista
 5. Rehevä, kaunis puutarha! Aika eri tyyppinen kuin nämä aiemmat, mitä olet tässä syksyn mittaan esitellyt. Nuo hortensiat ovat aivan mahtavia! Hyvää ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tosiaan erilainen aiempiin puutarhavierailukohteisiin verrattuna. Nuo hortensiat ovat minustakin upeita. Hyvää joulukuun alkua!

   Poista
 6. Upeat puutarhakuvat <3 ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi <3

  VastaaPoista
 7. Tässä juuri mietin, miksi paikka näyttää niin hyvältä: se on valmis! Kaikki kasvit ovat kasvaneet täyteen mittaansa ja kaikelle on löytynyt oma paikkansa. Lampi siltoineen tuo vielä oman lisänsä paikkaan. Aivan upea puutarha!<3

  VastaaPoista
 8. Todella näyttävä, upea ja kaunis puutarha.😊

  VastaaPoista
 9. Olikohan se levää vai pikkulimaskaa? Limaska voi kansoittaa koko lammen jos sitä ei poista.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...