perjantai 13. joulukuuta 2019

13. luukku: Puutarhan lintuja

Aloitimme lintujen talviruokinnan marraskuussa, kun pakkaset tulivat ja maa peittyi lumeen. Yleensä tarjoamme linnuille erilaisia siemensekoituksia ja talipalloja. Tänä vuonna kokeilussa ovat olleet myös rasvapötköt, ja ne ovat kyllä maittaneet siivekkäille erinomaisesti. Viime talvena ihmettelin, miksi pihallamme vierailevien lintujen lajimäärä oli tavallista pienempi. Silloin vierailulla kävi vain tali- ja sinitiaisia sekä pikkuvarpusia ja harakoita. Tänä talvena suureksi ilokseni hömötiaiset ovat palanneet lintulaudoillemme, ja myös viherpeippoja olemme nähneet. Toivottavasti vielä kuusitiaisetkin palaisivat puutarhamme iloksi vuoden tauon jälkeen.

Siemensekoitus on pikkuvarpusen mieleen.

Sinitiaiset ovat vierailleet ahkerasti hakemassa kuorittuja auringonkukan siemeniä.

Talitiaiset ovat olleet talipallojen ja rasvapötköjen luona tuttu näky.

Ruokitko sinä lintuja talvella? 
Oletko huomannut ruokintapaikoillasi muutosta lintujen/lintulajien määrässä viime talveen nähden?

Onnekasta perjantaita 13. päivästä huolimatta!:)

P.s. Vielä ehdit mukaan 11. luukusta paljastuneeseen siemenarvontaan.

16 kommenttia:

 1. Lintujen talviruokinta on niin mukavaa (kunhan asiat jaksaa hoitaa ns. oikeaoppisesti). Minäkin laitoin taas tänä talvena ruokinnan lähimetsikköön. Omaa pihaa kun ei ole, niin piti vain etsiä sopiva paikka muualta. Kun kyseessä on vain yhden rasvapötkön kokoinen ruokinta, niin vieraat ovat lähinnä tali- ja sinitiaisia sekä tikkoja, varislintuja ja tietysti oravia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihanaa, että viet linnuille ruokaa lähimetsään!:)

   Poista
 2. Olen samoilla linjoilla M.T.Ainasojan kanssa.Meillä ei saa kerrostalon pihalle laittaa ruokintaa joten pidän sitä lähimetsässä.Ostin tätä talvea varten telineen,johon saa useamman talisiemenpallon kerralla,ei kerkeä loppumaan tankkauksen välissä niin nopeaan.Meillä täällä ruokintapiste on useassa kohdassa,ihmiset ovat aktiivisia,joten Saunalahtelaiset tirpat voivat hyvin talven ajan.Erikoisimpina ehkä talvehtivat peipposet.Saattaapi olla,että luottavat talviruokintaan,joten sen jatkuminen on senkin takia erittäin tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinullakin on ruokintapaikka linnuille lähimetsässä. Minäkin olen katsellut noita telineitä, silloin voisi ostaa ämpärissä verkottomia talipalloja.

   Poista
 3. Meillä kaupunkipihassa käy ruokinnalla lähinnä sini- ja talitiaisia sekä varpusia ja pikkuvarpusia. Erikoisin pihavieras on tainnut olla puukiipijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukiipijä onkin upea vieras, vaikka kivoja vieraita ne ovat toki kaikki.

   Poista
 4. Olisi ihanaa ruokkia pikkulintuja, jotka pyörähtävät takapihalla, mutta eipä saa. Oikein sydäntä kirpaisee ruokintakielto, mutta nautin ruokintapaikalla käyvien lintujen seuraamisesta sitten äidin luona käydessä. Olenkin hankkimassa hänelle uutta lintujen syöttöhäkkiä, jonne ei isommat linnut pääse rohmuamaan siemenpötköjä hetkessä tyhjiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pääset äidin luona nauttimaan lintujen touhujen seuraamisesta. Ruoat tosiaan häviävät nopeasti nälkäisiin suihin. Mekin ostimme viime talvena isomman lintulaudan tuon kuvassa näkyvän kaveriksi.

   Poista
 5. Ihanaa kun ihmiset ruokkivat lintuja. Huomasin tuolla kuvassa talipallon suojana vihreän verkon. Eikö juuri se ole tuhoisaa linnuille kun varpaat saattavat takertua verkkoon? Hommasin meidän pihalle sellaisia muovisia pidikkeitä joihin on helppo lisätä talipalloja. Eivätkä olleet kalliita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia talipalloille tarkoitettuja telineitä olen meillekin miettinyt, ne olisivat tosiaan parempi vaihtoehto.

   Poista
 6. Hyviä kuvia pihapiirin linnuista.
  Olen ruokkinut lintuja jo useamman vuoden. Alkuun lajeja oli vähän, enkä kaikkia edes tunnistanut. Nyt lajikirjo on runsastunut ja paremmin lintuja tunnenkin. Jollen tunne, kaivan lintukirjat esiin tai etsin netistä. Viime aikoina on ollut paljon keltasirkkuja, viherpeippoja ja punatulkkuja. Viikko sitten näin ensimmäisen kerran varpushaukan (joka ei tietenkään ole mikään pikkulintu, vaan niiden vihollinen). Mietin tässä yhtenä päivänä, olisiko aktiivisella ruokkimisella vaikutusta lajien runsastumiseen pihassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaisi kyllä ihan loogiselta, että aktiivinen ruokinta lisäisi pihan lintujen ja lajien määrää.

   Poista
 7. Kauniit kuvat lintuista.
  Ruokin syksystä-kevääseen.
  Varpusia,talitinttejä,keltasirkkuja ,punatulkkuja,variksia,fasaaneita ja jänöjussi:)
  Minulle onnenpäivä;))13 päivä ja perjantai!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania lintuvieraita siellä. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 8. Kyllä meillä lintuja ruokitaan. Erilaiset tiaiset ovat vakiovieraita tällä hetkellä. Punatulkut saapuvat yleensä vasta pakkasten tultua ja keltasirkut kevättalvella. Mustarastaat, närhit ja harakat majailevat ympäri vuoden ja pärjäävät omilla eväillä.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...