maanantai 2. joulukuuta 2019

2. luukku: Joulun salaiset reseptit

Tänään onkin vuorossa jälleen usean bloggaajan yhteispostaus liittyen tällä kertaa joulun viettoon tai siihen valmistautumiseen. Itse ajattelin kirjoittaa itse tehdyistä joululahjoista, sillä viime vuosina olemme antaneet sukulaisille ja ystäville nimen omaan lähinnä niitä kera oman hunajan. Keräsinkin tähän yhteen muutamia tekemistämme lahjoista. Lahjat olemme tehneet yhdessä lasten kanssa eli nämä soveltuvat hyvin alle kouluikäistenkin kanssa valmistettaviksi.
Ostin pari vuotta sitten muovisia, läpinäkyviä, avattavia joulupalloja. Näitä koristelimme pienillä ruseteilla ja niiden sisälle voi laittaa esimerkiksi puutarhasta kerättyjä koristeita, kuten käpyjä ja puolukanvarpuja.

Samoja palloja lapset myös maalasivat metallinhohtoisilla askartelumaaleilla. Tällainen itse maalattu pallo on esim. kolmas oikealta. Pallot merkittiin pikkutaiteilijoiden nimikirjaimin, maalauspäivämäärin ja osa palloista päätyi pukin konttiin.

Soodataikinasta (resepti alla) teimme pari vuotta sitten joulukuusen koristeita, joita voi tosin ripustaa muuallekin. Teimme sydämet piparimuoteilla ja painelimme niihin "kakkuleimasimilla" mm. kukkia ja jalanjälkiä. Puisilla grillivarrastikuilla teimme reiät ripustamista varten ja muutamia koristeeksikin. Kovetimme sydämet uunissa. Kuivumisen jälkeen koristelimme ne samalla metallinhohtoisella askartelumaalilla kuin yllä olevat pallotkin. Lisäksi liimasimme osaan kimallehilettä ja -tähtiä. Naruihin lapset pujottelivat helmiä ja kulkusia, osaan tuli koristeeksi rusetti.

Soodataikina:
1 dl maissitärkkelystä
2 dl ruokasoodaa
1.25 dl vettä

Laita ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes massa kiinteytyy. Siirrä kulhoon ja peittele kostealla liinalla jäähtymisen ajaksi. Massa on valmis muotoiltavaksi, kun se on jäähtynyt. Valmiit koristeet voit kuivattaa huoneenlämmössä yön yli tai uunissa 75 asteessa noin tunnin. Soodataikina on taikataikinaan verrattuna hennosti kiiltäväpintaista.

Appelsiinilla maustetuista pipareista on tullut yksi jouluherkkusuosikeistamme. Tavallisten piparien teosta tulee kotiin ihana tuoksu, mutta näistä ehkä vielä parempi. Reseptin löydät täältä (K-Ruoka-sivuston reseptiarkisto). Lasipurkillinen näitä on ollut pidetty joululahja. Piparit olemme pakanneet koristeltuun lasipurkkiin, jonka ympärille on liimattu esimerkiksi kaistale tapettia ja/tai koristenauhaa. Kansi on yleensä peitetty servietillä, kangaspalalla tms. ja solmittu ympärille koristenauha tai juuttinarua.

Oman puutarhan kuivattuja yrttejä olemme myös joskus antaneet lahjaksi. Silloin olemme koristelleet purkit yllä olevan piparipurkin tapaan. Nämä ovat omia tämänvuotisia purkkeja, joten niitä en ole sen kummemmin koristellut. Nimilaput on kirjoitettu värilliselle paperille ja kiinnitetty kontaktimuovin palasella.

Saunassa käytettävät tuoksupussit sopivat myös joululahjoiksi, tosin niiden materiaalit pitäisi kerätä talteen jo kesällä-alkusyksyllä. Tuoksupusseista postasinkin jo aiemmin.

Valkoisia tyynyliinoja lapset ovat saaneet koristella lahjaksi tekstiilitusseilla. Tähän tyynyliinaan ovat kaikki kolme jättäneet jälkensä. Nuorin tosin oli tätä tehtäessä vielä niin pieni, ettei voinut itse kynää käyttää, vaan hänen osuutensa ovat suloiset, pikkuiset kädenjäljet.

Välillä olemme tehneet joululahjaksi myös vuosikalenterin omista kuvista (jonkin kuvapalvelun, esim. Ifolorin nettisivuilta tilattuna). Kuvat ovat olleet lähinnä lapsista, muutama koko perheestä. Tällaisen olemme aina tallettaneet itsellekin muistoksi.

Onko sinulla tapana tehdä joululahjoja itse?

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Omavarainen
Sarin puutarhat
Trio MiuMau ja Herra Nilsson
Metsäläisten elämää
Tsajut
Korkeala
helecleaner
Oma tontti, tupa ja lupa

Iloa ja valoa päivääsi!

24 kommenttia:

  1. Tässä tulikin tosi monta hyvää lahjavinkkiä. Itse toivoisin noista tuon tyynyliinan. Olisi ihana nukahtaa kun pieluksena olisi suvun taaperoiden koristelema tyynyliina.
    Sitruunamelissa on tosi hyvä lapsiperheissä. Annoin sitruunamelissateetä aikoinaan omille lapsille. Se rauhoittaa jos lasta alkaa liikaa jänskättää vaikkapa joulunodotus.
    Terveisin Outi Helecleaner blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tyynyliina on minustakin ihana. Lapset tekivät meille vanhemmillekin omat. Sitruunamelissatee on kyllä herkkua.

      Poista
  2. Viime vuosina olen keskittynyt enemmän tekemään itse joululahjat. Siinä tehdessä tulee se oikea joulufiilis kun ei tarvitse kaupan ruuhkassa hiki päässä etsiä lahjoja:) Itsetehty lahja tulee aina sydämestä, joten sellainen on mukava antaa ja saada!

    Jos kiinnostaa niin kässäblogissani alkoi myös DIY-joulukalenteri: www.pilkettahandmade.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että vinkkasit joulukalenteristasi! Täytyy käydä katsomassa sitä.:) Itse tehdyt lahjat ovat tosiaan erityisiä.

      Poista
  3. Soodataikina alkaa taas pian olla meille ajankohtainen askertelussa, kiitos muistutuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä.:) Se on tosiaan hyvä askartelumateriaali.

      Poista
  4. Kivoja askarteluideoita. Sooda- ja taikataikina ovat meilläkin olleet tässä vuosien saatossa kovassa käytössä. Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa joulukuun ensimmäistä viikkoa sinulle!

      Poista
  5. uskon edelleen pukkiin ja toivon aina olleeni niin kiltti, et saisin ýhden lahjan;)) kaikista eniten tykkään juuri itse tehdyistä tai kirpparilta hankituista.
    olet Tiiu niin ahkera postaaja, et tääl odottaa aina monta kivaa juttua - lomamatkanne puutarhavierailut ovat olleet mieluista luettavaa, kiitos taas kerran niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Kiva, että puutarhavierailut ovat olleet mieleesi. Niitä on luvassa vielä paljon lisää.:)

      Poista
  6. Monta hyvää vinkkiä! Appelsiinipiparit menevät kokeiluun, jos aikataulu antaa myöten tehdä taikinankin itse. Soodataikinaa testasin juuri muutama päivä sitten, jos vaikka lasten kanssa uskaltautuisi kokeilemaan joulukoristeiden tekoa. Jännityksellä odotan, mitä kaikkea joulukalenteristasi löytyykään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ne piparit ovat tosiaan oikein hyviä, kokeile ihmeessä.:) Itsekin olen tästä kalenterista tosi innoissani, sitä on ollut hauska valmistella.

      Poista
  7. What a beautiful Christmas decorations ....love happy week Ria 🎄💋❤️

    VastaaPoista
  8. Appelsiinipiparit minäkin nappaan tästä postauksesta. Itse tehdyt lahjat ovat kivoja antaa ja saada. Lapsetkin oppivat niitä tehdessään ymmärtämään, ettei aina tarvitse kaupasta kaikkea ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt lahjat ovat tosiaan kivoja. Lapsetkin ovat niitä innolla tekemässä.

      Poista
  9. Ihania lahjoja kaikki <3 Itsetehdyt on vaan parhaita lahjoja ja kyllä teen itse lahjoja neulon,leivon,askartelen mm pukinkonttiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin pidän itse tehdyistä lahjoista. Niitä valmistelemalla joulutunnelmaankin pääsee helposti.

      Poista
  10. Kivoja lahjaideoita. :) Etenkin tuo tyynyliina on aivan mahtava. Varmasti mieleinen vaikkapa isovanhemmille tai kummeille. Minä leivon usein jotain lahjaksi ja lapset tekevät askarteluja. Ihanaa joulun odotusta teidän perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ihanaa joulun odotusta teidänkin perheelle!<3

      Poista
  11. Aivan ihania ideoita! Itse rakastaisin saada noita kuivattuja yrttejä: mulla ei menesty mikään kasvi ja muutenkin asunto on liian pimeä kasvataa yrttejä. JA tuoksupussi! Vaikken sauna käytä niin alusvaatelaatikossa sellainen olisi ihana. Ja, ja , ja......

    VastaaPoista
  12. Kiitos tuosta soodataikina ohjeesta. Pitää Joulun alla laittaa lapsille tehdas pystyyn jotta malttavat odottaa Joulua.

    VastaaPoista
  13. Itse tehdyt lahjat ilahduttavat varsinkin minunlaistani, joka ei käsitöitä osaa tehdä.
    PS Linkki sinun sivultasi sivulleni ei toimi. Blogger toimii oudosti, kuka sitä ymmärtäisi!

    VastaaPoista
  14. Voi miten sieviä joululahjoja :) Niissä on dysäntä mukana kun itse tekee ja kasvattaakin lahjoja :)

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...