tiistai 10. joulukuuta 2019

10. luukku: Joulutähti huonekasviksi

Viime jouluna ostin pitkästä aikaa joulutähden. Yleensä meillä joulukukkina on ollut lähinnä hyasintteja. Luin sitten Kotipuutarha-lehdestä, että joulutähti voisi säilyä hengissä huonekasvina. Kerroinkin helmikuussa, että aion tätä yrittää oman joulutähteni kanssa. Joulutähti on kasvanut ja tuuhistunut vuoden aikana selkeästi. Jotta sen ylälehdet punastuisivat jouluksi, sen pitäisi olla pimeässä yli 12 tuntia vuorokaudessa syyskuusta lähtien. Täytyy tunnustaa, että syksyn puutarhahommien lomassa en muistanut aloittaa joulutähdellemme säännöllisiä ”pimennyksiä” riittävän varhain, vaan niiden aloitus venähti lokakuun loppupuoliskolle. Nyt se ehkä punastuu pääsiäiseksi.:D Siitäkin huolimatta ajattelin laittaa sen mukaan johonkin jouluiseen asetelmaan.

Joulutähti on kaunis lisä huonekasvien joukkoon, ja on vain plussaa, jos sitä voi käyttää vuosittain myös joulukukkana.

Sama kasvi 14.1.2019, kun olin ohjeen mukaan lyhentänyt sen versoja leikkaamalla pois punaiset ylälehdet. Leikkaamisen tein, kun kasvi alkoi pudottaa vihreitä lehtiään. Sen jälkeen joulutähti pääsi kasvivalon alle niukalle altakastelulle. Uusia lehtiä alkoi ilmestyä noin kuukauden kuluessa.

Sama kasvi vuosi sitten, 16.12.2018. Verrattuna nykyhetkeen lehdet ovat paljon suuremmat, mutta toisaalta nyt kasvi on todella runsashaarainen ja tuuhea.

 Oletko sinä kokeillut joulutähden kasvatusta huonekasvina?

Mukavaa tiistaita!

12 kommenttia:

 1. Olen kokeillut ja pidin sitä lähinnä juuri viherkasvina,en yrittänytkään uudestaan punastuttaa,toivotaan,että sinä onnistut siinä!
  Omani masentui sittemmin vuosien saatossa,pudotti lehtensä ja nuivettui pois,en tiedä mikä sille tuli.Ehkä kastelin liikaa tai liian vähän.Tai sitten se ei etelän kasvina jaksanut enää pimeitä talviamme.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulutähti on tosi kaunis viherkasvinakin. Omani on nyt vuoden vanha, mutta toivottavasti siitäkin olisi iloa vielä useiksi vuosiksi.

   Poista
 2. Itse en ole kokeillut, mutta äitini on nyt saanut vuoden verran pidettyä joulutähden hengissä, ja muutama lehti punertaakin jo. :) Mulla on amarylliksen uudelleenkukitusyritys menossa, menee kyllä ehkä tammikuulle, kun vähän myöhään havahduin että pimeään piti laittaa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että äitisi joulutähti on jo alkanut punastua. Jospa minäkin saisin omani punertumaan. Tosi kiva amaryllisprojekti sinulla, toivottavasti saat palkintona kauniin kukinnan!

   Poista
 3. Oi, sehän onkin komea! Olen itse yrittänyt pari kertaa, mutta molemmilla epäonnistunut. Toinen taisi kuivahtaa liikaa ja toinen saada vetoa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin tuo kuivahti kesälomareissun aikana ja pudotti lehtiä, mutta onneksi se siitä sitten virkistyi.

   Poista
 4. Komea puska! Mahtaa olla upea näky, jos suostuu punastuttamaan latvansa. En ole koskaan itse yrittänyt sen kasvattamista huonekasvina. Olisi kyllä kiinnostavaa kokeilla, vaikka meillä se varmasti tarvitsisi päiväsaikaan lisävaloa. Pidetään peukkuja, että kukittaminen onnistuu. Mukavaa tiistai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisi tosiaan ihana, jos se punastuisi. Meilläkin se on ollut kasvivalojen alla alkuvuodesta lähtien. Mukavaa keskiviikkoa!

   Poista
 5. Siitähän tuli rehevä. Ei haittaa vaikkei punastuusikkaa. Plussaa toki olis :)

  VastaaPoista
 6. Enpä ollut tajunnutkaan että sen voi saada elämään kauemmin kuin joulun yli. Sekin on kyllä mulle saavutus...
  Upean tuuhea sun joulutähtes on ! Toivottavasti punastuukin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkään en ollut tullut aiemmin ajatelleeksi, että se pärjäisi pidempäänkin. Jännityksellä odotan, miten punastumisen kanssa käy.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...