keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kirjaesittely: Omasta maasta

Olen muutaman viime vuoden aikana kiinnostunut enenevässä määrin hyötykasveista ja nyt olen lueskellut viime viikkoina aiheesta kertovaa kirjaa Omasta maasta, omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja (Bella Linde & Lena Granefelt, 2016, Minerva Kustannus Oy, 256 sivua). Suurkiitos Minervalle kirjasta!



Kirjan alussa kerrotaan omavaraisesta kotiviljelystä nykypäivänä huomioiden mm. hyötyviljelmän suunnitteluun, ilmastoon ja sadon määrän ennakoimiseen liittyviä asioita. Tämän jälkeen vertaillaan perinteistä ja luonnonmukaista viljelyä ja listataan kummankin hyviä ja huonoja puolia. Viljelykiertoa käsitellään selkeästi ja yksityiskohtaisesti esimerkkikasveja apuna käyttäen. Kirja tarjoaa neuvoja myös eri viljelytapoihin, niin avomaalle, lavaviljelyyn, koho- ja syväpenkkiin kuin kasvulaatikoissakin viljelyyn. 

Asiatekstiä keventävät vehreät kuvat.

Kirjan kaaviot ja listaukset ovat selkeitä ja helppolukuisia.

Omasta maasta tarjoaa valtavasti tietoa itse viljelystä. Esikasvatusta, suorakylvöä ja taimien istutusta käydään tarkasti läpi ja kannustetaan myös omien siementen keruuseen. Kirjassa on myös vajaa 40 hyötykasvia käsittävä kylvö-, istutus- ja sadonkorjuukalenteri, johon näihin liittyvät tärkeimmät ajankohdat on selkeästi tiivistetty. Myös kasvimaan hoidon perusteita käydään läpi. Permakulttuurin esittelyyn on varattu oma lukunsa. Lisäksi kirja käsittelee lannoitteiden käyttöä, eri lannoitteiden ominaisuuksia ja lannoittamiseen liittyviä ongelmia unohtamatta kompostointia. Viljelyyn liittyvät ongelmat, mm. erilaiset kasvitaudit ja tuholaiset torjuntakeinoineen, on myös huomioitu.



Kirjassa on oma lukunsa kasvihuoneessa viljelylle, samoin yrttitarhalle ja parvekeviljelylle. Hedelmätarhaa käsitttelevässä luvussa kerrotaan laajasti eri hedelmäpuiden ja marjapensaiden hoidosta, mutta myös niiden lisäämisestä erilaisilla varttamismenetelmillä. Lisäksi kirjassa esitellään lyhyesti erilaisia syötäviä luonnonkasveja.

Tärkeitä asioita havainnollistetaan kuvien avulla.

Kirjan loppupuolella keskitytään oman sadon säilömiseen ja varastointiin, ja tässä yhteydessä annetaan myös muutamia perusreseptejä esim. pikkelssin, mehun ja hillojen valmistukseen. Lyhyesti esitellään lisäksi ravinto- ja maaperäoppia ja käydään läpi luonnon kiertokulkua.

Omasta maasta on erittäin kattava ja monipuolinen tietopaketti hyötyviljelystä. Kirja sisältää myös todella selkeän omavaraisen kotipuutarhurin vuosikalenterin, jossa on ytimekkäästi tiivistetty kullekin kuukaudelle tärkeimmät hyötyviljelyyn liittyvät toimet. Tämä kirja sopisi varmasti käsikirjaksi jokaiselle hyötykasveista kiinnostuneelle kotipuutarhurille.

Itselläni esikasvatukset ovat jo pitkällä, siemenperunat itämässä ämpäreitä varten ja istukassipulit hankittuna. Aiotko sinä kasvattaa tulevana kesänä hyötykasveja? Toivotaan tulevasta kesästä kaunista ja satoisaa meille kaikille!

Kivaa keskiviikkoa!

24 kommenttia:

  1. Varmasti hyödyllinen kirja. Harkitsen sitä lahjaksi aloittelijalle, joka pyrkii kohti omavaraisuutta.
    Itse olemme melko omavaraisia. Kylvöt jäivät vähän myöhäisiksi, mutta ennättävät kyllä. (Myöhästynyt kylvö voi olla hyväkin asia, jos ennuste kolmen viikon kylmästä kaudesta toteutuu 😬) Siemenet, sipulit, valkosipulit jne. on hankittu.
    Mukavaa keskiviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sääennuste tosiaan kuulostaa masentavalta. Toivottavasti se muuttuisi paremmaksi. Ihailen tuota teidän kylvöjen määrää ja kokemuksen tuomaa varmuutta. Mukavaa keskiviikkoiltaa!<3

      Poista
  2. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta.. varmasti moni aloittelija saa sieltä hyviä neuvoja.
    Mukavaa kuluvaa viikkoa sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Tämä on tosiaan varmasti monelle hyödyllinen kirja. Mukavaa viikkoa sinullekin!:)

      Poista
  3. Tuommoiset tietopaketit jossa kaikki on samoissa kansissa on kyllä kätevä. Näin nettiaikana tietoa on kyllä saatavilla mutta kauhean hajanaisena ja kovan etsimisen takana. Sitäpaitsi kirjaa on paljon hauskempi lukea vaikka riippukeinussa kuin tietsikan ruutua :)
    Meillä mennään pienimuotoisella kotitarveviljelyllä: papuja, kesäkurpitsaa, jotain hauskaa kylkeen ja kukkia sekaan väriläiskiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivalta kuulostavat viljelysuunnitelmasi! Minäkin tykkään lukea kirjoja vähän missä sattuu, jolloin ne tosiaan usein ovat näppärämpiä kuin tietokone. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  4. Kirja kuulostaa oikein hyvältä! Minä ajattelin laittaa täksi kesäksi vähän erilaisia yrttejä kasvamaan:) Leppoisaa alkanutta viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yrtit ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia. Minullakin on joka kesä vähintään basilikaa ja rukolaa. Leppoisaa viikkoa sinullekin!❤

      Poista
  5. Tuohon kirjaan pitää tutustua. Tänä kesänä lisään yhden hyötypenkin pihaani, mutta voi olla, että en ehdi vielä kasvattaa siinä mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyötyviljelyyn jää koukkuun ja alkaa tarvitsemaan lisää tilaa.:) Meilläkin täksi kesäksi lisääntyi istutuslaatikoiden määrä ja silti tuntuu, että pari voisi olla vielä lisää.

      Poista
  6. Vaikuttaa kivalta kirjalta. Istukassipulit on vielä ostamatta, ajattelin että kauppa osaa säilyttää paremmin kuin minä istuttamiseen saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kasvatan tänä kesänä ensimmäistä kertaa keltasipulia. Saa nähdä, miten onnistuu. Talvivalkosipulit laitoin maahan syksyllä ja toivon, että ne kasvaisivat nyt paremmin kuin viime kesänä.

      Poista
  7. Onpa varmasti hyvä kirja.
    Itse olen tosi laiska kylvämään mitään, mutta ruukkuyrttejä on muutamia kesäisin parvekkeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukkuyrtit ovat kyllä hyviä kasvatettavia, tuovat samalla kivasti vihreää ja maustavat monet herkut.

      Poista
  8. Kuulostaa hyvältä kirjalta. Hyllyyni kyllä sopisi vielä pari puutarhakirjaa ;)
    Lehtikaalia ajattelin kokeilla kasvattaa ja tietenkin salaatteja ja yrttejä. Perunoita olenkasvattanut aina kukkapenkeissä jossain kulmauksessa...
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo perunoiden kasvattaminen kukkapenkissä onkin hyvä vinkki. Meille ei perunamaata ole tulossa, mutta siemenperunoita usein on sen verran, että niitä voisi tosiaan johonkin aukkopaikkaan piilottaa. Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!<3

      Poista
  9. Hyvä kirja. Perunat ei vielä itämässä, pitäskii hetimmiten ottoo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin otin vasta muutama päivä sitten. Huomasin vanhoista postauksista, että vuosi sitten olin ottanut jo heti maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta onneksi hyvin ehtii vieläkin.

      Poista
  10. Tuntuu kyllä hyvältä kirjalta ja kiva kun saa alustavasti tutustua näin siihen mukavasti .Hyvää huhtikuun loppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on tosiaan kiinnostavaa luettavaa. Hyvää huhtikuun jatkoa!

      Poista
  11. Hyvä tietopaketti tuo kirja. Täällä odotellaan, että pihasta lumet sulaisivat ja pääsisi pihahommiin. Puuhommat täytyy saada alta pois ensin. Sormet syyhyää jo puutarhahommiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumien sulamista odottelen minäkin. Onneksi paikoitellen on jo isoja pälvialueita ja haaveilen, jospa ensi viikolla pääsisin jo haravoimaan.:)

      Poista
  12. Kylläpä on mahtava tietopaketti tuo kirja!
    Kiitos esittelystä <3 .. kyllä meinaan kasvimaalle laittaa taas ainakin perinteiset porkkana,peruna,punajuuri,sipuli,yrttejä,lehtikaali,kesäkurpitsa ynm mitä mahtuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivoja kylvösuunnitelmia sinulla! Punajuuren, lehtikaalin ja kesäkurpitsan kasvatusta en olekaan kokeillut.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...